Έναν μήνα μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη θητεία, άκρατη ευφορία επικρατεί στις αγορές παρά τη διόρθωση σε ορισμένες από τις κατηγορίες ενεργητικού που είχαν ωφεληθεί από το Trump Trade μετά τη νίκη του τον Νοέμβριο.
Το επενδυτικό κλίμα βάρυνε κάπως τις τελευταίες 30 ημέρες, αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι οι δασμοί μπορεί να πυροδοτήσουν ταχύτερο πληθωρισμό, φρενάροντας την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Υπήρξε μία αχαλίνωτη αισιοδοξία από τους επενδυτές χωρίς να σταθμίσουν σωστά όλα τα δεδομένα ή είναι απλώς μία παύση μετά το ράλι; Οι απαντήσεις θα δοθούν πιθανόν το επόμενο διάστημα.
Κούρσα ανόδου
Μετά τη νίκη Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου 2024, το δολάριο συνέχισε την κούρσα ανόδου έως τις αρχές Ιανουαρίου που έφθασε σε κορύφωση. Από την ημέρα των εκλογών έως τις 15 Ιανουαρίου ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ενισχύθηκε 4,5%. Ωστόσο, από την ημέρα της ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου, ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει 2,2%, από άνω των 109 μονάδων κοντά στις 107. Αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για αυτή την αλλαγή πλεύσης.
Πρώτον, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πολύ πιο πριν ένα ισχυρό δολάριο και ως εκ τούτου ρευστοποίησαν τα κέρδη τους.
Δεύτερον, ενώ ο Τραμπ έχει ανακοινώσει δασμούς και απειλήσει με ακόμη περισσότερους, οι κινήσεις του δεν είναι τόσο επιθετικές όσο αναμενόταν.
Ως εκ τούτου, οι φόβοι για επικείμενη επανεμφάνιση του πληθωρισμού έχουν μετριαστεί, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν υπαναχωρήσει από την ανοδική τους πορεία.
Οι διεθνείς μετοχές κινούνται ανοδικά από την ορκωμοσία Τραμπ και εφεξής, ειδικά οι ευρωπαϊκές. O πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει ενισχυθεί 5,3% από τις 17 Ιανουαρίου, ενώ ο S&P 500 στη Wall Street καταγράφει κέρδη μόλις 1,6% και ο Nasdaq 1,4%. Ο δείκτης MSCI World Index ενισχύθηκε κατά 2,77%.
Οι καθυστερήσεις στην επιβολή δασμών έχουν συμβάλει στην τάση ανάληψης ρίσκου, κάτι που έρχεται να προστεθεί στους βασικούς θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνεχιζόμενη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Η προοπτική συμφωνίας ειρήνης στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές. Ξεχώρισαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παρουσιάζουν φέτος άνοδο επί εννέα διαδοχικές εβδομάδες, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το 1997, με κέρδη 18%.
Ωστόσο, και η Wall Street είχε «τον πρωταγωνιστή της», τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη Russell 2000 να ενισχύεται 5,8%, στη μεγαλύτερη άνοδο τριετίας.
Ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο χρυσός, που παρουσιάζει άνοδο 8% από τις 20 Ιανουαρίου με αλλεπάλληλα ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανό εμπορικό πόλεμο και επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς η περικοπή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του σχεδίου Μασκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της ανεργίας και μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Η εξασθένηση του δολαρίου έδωσε επίσης ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο, η τιμή του οποίου ξεπέρασε τα 2.950 δολάρια η ουγκιά.
Το πετρέλαιο
Στον αντίποδα βρίσκεται το πετρέλαιο, καθώς η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει 7,8% τον τελευταίο μήνα και του brent κατά 6,6%, κάτι που εναρμονίζεται πλήρως με τον στόχο Τραμπ για χαμηλότερες τιμές ενέργειας, έχοντας ήδη βάλει μπρος τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής του μαύρου χρυσού. Σε αυτό έχει οδηγήσει και η προοπτική συμφωνίας ειρήνης στην Ουκρανία με χαλάρωση των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Αντιστάθμιση
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η μείωση των τιμών πετρελαίου θα αντισταθμίσει την όποια αύξηση του πληθωρισμού από δασμούς. Όσο για το bitcoin, έχει υποχωρήσει 4%, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός γύρω από τα σχέδια Τραμπ έχει περιοριστεί, εν απουσία συγκεκριμένων πολιτικών. Το bitcoin είχε κάνει ράλι 50% το δίμηνο μετά τις εκλογές, ξεπερνώντας τον Ιανουάριο τα 100.000 δολάρια.