Skip to main content

Η «κραυγή» του Ντράγκι: «Η Ευρώπη είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού της»

© European Union 2025 – EP

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σήμανε ξανά συναγερμό

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας»: Ο Μάριο Ντράγκι έκρουσε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Πιστός στη φήμη του ως ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να σημάνει και πάλι συναγερμό. Γιατί, από τότε που ο «σούπερ Μάριο» υπέβαλε την έκθεσή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 9 Σεπτεμβρίου 2024,  για την ανταγωνιστικότητα  στην ΕΕ , η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται.

Ο Ντράγκι  χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «εξορθολογισμό των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ», αλλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί η φον ντερ Λάιεν δεν έθεσε στο τραπέζι τη δημιουργία «νέων ευρωπαϊκών ταμείων» για να ανταγωνιστεί οικονομικά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο Ντράγκι επέκρινε ουσιαστικά τη  Γερμανία και τους «δορυφόρους»της , που απορρίπτουν την έκδοση κοινού χρέους, όπως αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Λέμε όχι σε όλα»

Λέμε «όχι στο δημόσιο χρέος, όχι στην εσωτερική αγορά, όχι στη δημιουργία μιας κεφαλαιακής ένωσης: δεν μπορούμε να λέμε όχι σε όλα και σε όλους», τόνισε ο Ντράγκι. «Διαφορετικά, πρέπει να είμαστε συνεπείς και να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστικότητα σε βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κυριαρχούν στην τεχνολογική ανάπτυξη. Χωρίς άμεση απάντηση, η ΕΕ θα μείνει πίσω: «Κάθε μέρα που καθυστερούμε την απάντηση, τα τεχνολογικά σύνορα απομακρύνονται από εμάς».

Να ενεργήσουμε ως «ενιαίο κράτος»

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, ο  Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτρέψουν την πλεονάζουσα κινεζική βιομηχανική ικανότητα προς την Ευρώπη, βλάπτοντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Επέκρινε επίσης την έλλειψη συντονισμού στην άμυνα, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ σε αμυντικές δαπάνες. «Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει σαν να ήταν ένα ενιαίο κράτος» για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια, ο ανταγωνισμός από την Κίνα, οι δασμοί των ΗΠΑ, η αμερικανική απορρύθμιση και η ασφάλεια», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στάσιμη η οικονομία της ΕΕ

Οι τιμές της ενέργειας «έχουν αυξηθεί γενικά και εξακολουθούν να είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι τιμές του φυσικού αερίου «παραμένουν πολύ ασταθείς, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 40% από τον Σεπτέμβριο και τα περιθώρια για τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις τιμές της ενέργειας και «αυτό έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για τις παραδοσιακές βιομηχανίες αλλά και για τις υψηλές τεχνολογίες». «Εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας στα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων θα υπερ-τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Να γιατί «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου βιώνει ανάπτυξη», τόνισε : «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι καινοτόμες εταιρείες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αντί να παραμείνουν μικρές ή να μετακομίσουν στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει άρση των εσωτερικών φραγμών, τυποποίηση, εναρμόνιση και απλούστευση των εθνικών κανονισμών και προώθηση μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς», συνέχισε ο Ντράγκι. «Από αυτή την άποψη, είμαστε συχνά οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας: Η ΕΕ έχει μια εσωτερική αγορά συγκρίσιμη με αυτή των ΗΠΑ, αλλά με εμπόδια ισοδύναμα με δασμούς 45% στη βιομηχανία και 110% στις υπηρεσίες», εξήγησε.

Τέλος, ο Ντράγκι προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών να δράσουν επειγόντως, επιταχύνοντας τις νομοθετικές διαδικασίες για να αποφευχθεί να έχουμε…απαρχαιωμένες αποφάσεις, πριν καν εφαρμοστούν. «Μπορούμε να ανακτήσουμε το καινοτόμο πνεύμα της Ευρώπης και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα», κατέληξε στην ομιλία του.

Αλλαγή εποχής

Με την «καμπάνα» που χτύπησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ντράγκι, υπενθύμισε ότι η εποχή έχει αλλάξει δραματικά:  Πριν από τη νέα προεδρία του Τραμπ, το κύριο θέμα της γεωπολιτικής  που απασχολούσε την ΕΕ, ήταν η άνοδος της Κίνας. Τώρα η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με δασμούς από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, πιθανώς και εβδομάδες. Και ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να περιμένουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα μείνουν μόνοι για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ουκρανία και στην ίδια την Ευρώπη.

Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος είναι μια άλλη πρόκληση για την ΕΕ, όπως και η προσπάθεια των ΗΠΑ να προσελκύσουν ευρωπαϊκές εταιρείες με βάση τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, την απορρύθμιση και τους χαμηλότερους φόρους. Πρέπει επίσης η ΕΕ να διατηρήσει ζωντανές ορισμένες στρατηγικές βιομηχανίες όπως τα χημικά και ο χάλυβας.

Αλλά, όταν έχεις να κάνεις με μια δυσλειτουργική και γραφειοκρατική μηχανή, όπως είναι η ΕΕ, «αν τη φορτώσεις και με άλλα βάρη, ο κίνδυνος είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο με σκασμένο λάστιχο και απλά να επιταχύνεις για να φτάσεις στον προορισμό του νωρίτερα. Δεν θα φτάσεις ποτέ», λένε στη Ναυτεμπορική ευρωβουλευτές που παρακολούθησαν την ομιλία Ντράγκι.