Skip to main content

BofA: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου- «Πιάνει» ταβάνι μέχρι το 2030

REUTERS/Lucy Nicholson

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας

Στο αποκορύφωμά της πλησιάζει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με την Bank of America (BofA) που «βλέπει» το πικ να έρχεται μέχρι το 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τράπεζα, την τάση δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε η φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη που συνεπάγεται αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών.

«Ακόμη και με όλο το hype γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα data center, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξάνεται λιγότερο από 3% σε ετήσια βάση μέχρι το 2030. Με τη σειρά της, η χρήση πετρελαίου μπορεί να δυσκολευτεί να σημειώσει αύξηση πάνω από 1% ετησίως», έγραψε σε σημείωμά της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την έρευνα της BofA, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει σημειώσει σημαντική πτώση από τη δεκαετία του 2000, υποχωρώντας από το 6,5% κατά μέσο όρο στο 4,9% αυτή τη δεκαετία. Για τα επόμενα χρόνια, οι διαρθρωτικοί αντίθετοι άνεμοι από την Κίνα και την Ευρώπη θα κρατήσουν «κολλημένη» την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3% με 3,5%.

Εφόσον η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, είναι φυσικό να δούμε αντίστοιχα και μείωση στην ενεργειακή ζήτηση παγκοσμίως, ανέφερε η BofA. Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης για αργό θα μειωθεί σημαντικά έως το 2030- από αύξηση 1,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2025 προβλέπει αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα στο τέλος της δεκαετίας.

Η ιστορία μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τις ΗΠΑ, όπου η οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε δυναμική τροχιά και η ζήτηση για ενεργοβόρα κέντρα τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να διατηρήσει την ζήτηση για ενέργεια σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναζωπυρωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο. Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να προσφέρουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας στις ΗΠΑ, με την ηλιακή ενέργεια να εκτιμάται ότι θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας φέτος.

Σε διεθνές επίπεδο, η πράσινη ενέργεια θα συνεχίσει να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε η BofA. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ περιορίσει με επιτυχία τις πολιτικές για τα ηλεκτρικά οχήματα ή την αιολική ενέργεια, η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ισχυρή παγκοσμίως.