Skip to main content

OpenAI: Το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την προσφορά εξαγοράς του Έλον Μασκ, ύψους 97,4 δισ.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά του εάν η startup διατηρήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, που κατασκευάζει το ChatGPT, απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του Έλον Μασκ για εξαγορά της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης έναντι 97,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας τον δισεκατομμυριούχο ότι χρησιμοποίησε την προσφορά ως νομικό ελιγμό σε μια δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της OpenAI.

«Η OpenAI δεν είναι προς πώληση και το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την τελευταία προσπάθεια του κ. Μασκ να διαταράξει τον ανταγωνισμό του», αναφέρει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μπρετ Τέιλορ σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) που ανήκει στον Μασκ.

Η ανακοίνωση απηχεί τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, του Σαμ Άλτμαν, ο οποίος τόνισε προ ημερών ότι η εταιρεία «δεν πωλείται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των 97,4 δισ. δολαρίων που προσέφερε ο Μασκ είναι πολύ χαμηλότερη από την αποτίμηση που της εταιρεία AI από τους επενδυτές της.

Το χρονικό

Την Τετάρτη ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά του εάν η νεοφυής επιχείρηση (startup) διατηρήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της.

Η OpenAI έχει επί του παρόντος μια υβριδική δομή, ως μη κερδοσκοπική οργάνωση με ένα εμπορικό τμήμα. Η στροφή προς ένα κερδοσκοπικό μοντέλο, που ο Άλτμαν θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη της εταιρείας, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις με τον Μασκ.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση και το διοικητικό του συμβούλιο, που έχουν δεσμευθεί να αναπτύξουν τεχνολογία AI προς όφελος της ανθρωπότητας, ελέγχει τελικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία και την τεχνολογία του OpenAI.

Το 2015 ο Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν ήταν μεταξύ των 11 ιδρυτών της OpenAI, με τον πρώτο να προσφέρει χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων δολαρίων. To 2018 o Μασκ αποχώρησε από την εταιρεία μετά από σύγκρουση με τα υπόλοιπα στελέχη για τον έλεγχό της.

Το υψηλό κόστος σχεδιασμού, εκπαίδευσης και ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης υποχρέωσε την OpenAI να αναζητήσει μια νέα δομή που θα έδινε στους επενδυτές μερίδιο ιδιοκτησίας και θα εξασφάλιζε πιο σταθερή διαχείριση.

Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta, η Google και η Microsoft έχουν δεσμεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η μετατροπή πάντως σε κερδοσκοπική εταιρεία απαιτεί έγκριση από τις αρχές της Καλιφόρνιας και του Ντέλαγουερ.