Skip to main content

Ουκρανία: Στο «καλάθι με τα ψωμιά» και οι σπάνιες γαίες – Αλλά μπορεί να το κάνει;

SHUTTERSTOCK

«Θησαυρός» σπάνιων γαιών και πολύτιμων ορυκτών στο ουκρανικό έδαφος, αλλά πόσα από αυτά είναι στην κατοχή του Κιέβου;

Αν και γνωστή ως το «καλάθι με τα ψωμιά» της Ευρώπης, λόγω των σιτηρών της, η Ουκρανία διαθέτει και τεράστιους ορυκτούς πόρους, με τις πολύτιμες σπάνιες γαίες να είναι ψηλά στον κατάλογο. Δεν θα μπορούσαν, ως εκ τούτου να λείπουν από το παζάρι ΤραμπΖελένσκι, για μια «win- win» συμφωνία. Το Κίεβο μεν, να μην χάσει την στήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ρωσία, και να έχει πλεονέκτημα  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ δε, να επωφεληθούν φτηνά, την εκμετάλλευσή τους.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί, η Ουκρανία να προμηθεύει τις ΗΠΑ με σπάνιες γαίες σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου κατά της Ρωσίας, βρίσκοντας ευήκοον ους από τον Ζελένσκι.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει την ιδέα αυτή, όταν παρουσίασε στους συμμάχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, το περασμένο φθινόπωρο, το «σχέδιο νίκης» του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα, την οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει με εμπορικό πόλεμο, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών, και πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο. Μια εξάρτηση που στις ΗΠΑ – και όχι μόνο-  μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί.

Μέταλλα ζωτικής σημασίας

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο θεωρεί 50 μέταλλα ως ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων του νικελίου και λιθίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χαρακτηρίσει 34 ορυκτά ως σημαντικά, εκ των οποίων τα 22 βρίσκονται στην Ουκρανία.

Αυτά περιλαμβάνουν υλικά βιομηχανίας και κατασκευών, σιδηρούχα κράματα, αλλά και μη σιδηρούχα μέταλλα

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα άνθρακα.

Τι ακριβώς είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών, και που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Είναι απαραίτητες για βιομηχανίες όπως η άμυνα, οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας, η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο και το δημήτριο, που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις και τον φωτισμό, το νεοδύμιο, που χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, και το έρβιο και το ύττριο, οι εφαρμογές των οποίων εκτείνονται από την πυρηνική ενέργεια έως τα λέιζερ.

Ερευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δείχνει επίσης ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα σκανδίου.

Πάντως η Ουκρανία αυτή την στιγμή δεν έχει λειτουργικά ορυχεία σπάνιων γαιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επίσης, ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ουκρανία αποτελεί επίσης βασικό δυνητικό προμηθευτή λιθίου, βηρυλλίου, μαγγανίου, γαλλίου, ζιρκονίου, γραφίτη, απατίτη, φθορίου και νικελίου.

Ποιοι Ουκρανικοί πόροι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κίεβου

Περίπου το 40% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών think-tanks We Build Ukraine και του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που επικαλούνται στοιχεία έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο δεν παρείχαν λεπτομερή στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων άνθρακα της Ουκρανίας, τα οποία τροφοδοτούσαν τη χαλυβουργία της πριν από τον πόλεμο, είναι συγκεντρωμένα στα ανατολικά, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, και θεωρούνται πια χαμένα.

Έκλεισε το μοναδικό ορυχείο κοκκοποίησης άνθρακα

Τον Ιανουάριο, η Ουκρανία έκλεισε το μοναδικό ορυχείο κοκκοποίησης άνθρακα έξω από την πόλη Ποκρόβσκ, το οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να καταλάβουν.

Η Ρωσία έχει καταλάβει επίσης, τουλάχιστον δύο ουκρανικά κοιτάσματα λιθίου κατά τη διάρκεια του πολέμου – ένα στο Ντονέτσκ και ένα άλλο στην περιοχή Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά. Το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει τα κοιτάσματα λιθίου στην κεντρική περιοχή Κιοβοχραντ.

Εμπόδια για τους επενδυτές

Την ίδια στιγμή, παρόλο που η Ουκρανία διαθέτει υψηλά καταρτισμένο και σχετικά φθηνό εργατικό δυναμικό και ανεπτυγμένες υποδομές, οι επενδυτές επισημαίνουν μια σειρά από εμπόδια στις επενδύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αναποτελεσματικές και πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες, καθώς και δυσκολία πρόσβασης σε γεωλογικά δεδομένα και απόκτησης οικοπέδων.

Τέτοια έργα θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν και απαιτούν σημαντικές προκαταρκτικές επενδύσεις, ανέφεραν.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

LIVE – Διάσκεψη Μονάχου: Ψυχρολουσία στην Ευρώπη από την ομιλία Βανς – Ποιους εξόργισε, ποιοι πανηγυρίζουν