Εντολή στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να σταματήσει την παραγωγή του νομίσματος του ενός σεντ, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος το υψηλό κόστος παραγωγής του. Ο Τραμπ έκανε λόγο για σπατάλη, καθώς η παραγωγή του ενός σεντ κοστίζει περισσότερο από 2 σεντς.
«Ας ξεριζώσουμε τη σπατάλη από τον προϋπολογισμό του μεγάλου έθνους μας, έστω και μια δεκάρα τη φορά», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το νόμισμα του ενός λεπτού, δέχεται πυρά εδώ και χρόνια, με το κίνημα για την κατάργησή του να παίρνει φόρα τον περασμένο μήνα, μετά την ανάρτηση του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) του Έλον Μασκ στο X, με την οποία εφιστούσε την προσοχή στο υψηλό κόστος παραγωγής του κέρματος.
3,7 σεντς για την παραγωγή και τη διανομή του
Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του για το 2024, ότι το ένα σεντ κοστίζει περίπου 3,7 σεντς για την παραγωγή και τη διανομή του, κόστος αυξημένο κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η αύξηση του κόστους των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου και του χαλκού, είναι μέρος του λόγου που η κατασκευή του νομίσματος γίνεται όλο και πιο ακριβή.
Το 2013, ένα άρθρο στον ιστότοπο του Brooking Institution πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει όχι μόνο να σταματήσουν να κατασκευάζουν το κέρμα, αλλά και να σταματήσουν την παραγωγή νικελίου.
«Ίσως, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι υποστηρικτές της κατάργησής του ήταν πολύ τολμηροί, αλλά μάλλον ότι ήταν πολύ άτολμοι – ας καταργήσουμε όχι και τα πεντάλεπτα. Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε εντελώς το τελευταίο νούμερο, στα δεκαδικά ψηφία της αξίας του δολαρίου», υποστήριζε το άρθρο.
naftemporiki.gr