Η CIA είναι η πρώτη μεγάλη Υπηρεσία Πληροφοριών στον κόσμο που πρότεινε «εθελούσια έξοδο» σε χιλιάδες πράκτορες και υπαλλήλους της.
Περίπου 20.000 εργαζόμενοι έχουν δεχτεί πρόταση να εγκαταλείψουν εθελουσίως τη CIA ή να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Όσοι κάνουν αποδεκτή την «προσφορά», θα λάβουν ως αποζημίωση τους μισθούς οκτώ μηνών ως αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου τους. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του νέου διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, του τεξανού ρεπουμπλικάνου βουλευτή που επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ για να χαράξει μια «ολιστική στρατηγική» ώστε να προσδώσουν στη μυστική υπηρεσία, «ανανεωμένη ενέργεια».
Ο Ράτκλιφ – ο οποίος ήταν ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ – είπε πως θα ήθελε οι πράκτορες της CIA να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να φύγουν από την υπηρεσία, εάν θεωρήσουν πως δεν μπορούν να εργαστούν για την κυβέρνηση Τραμπ», αναφέρει το περιοδικό The Atlantic και προσθέτει: «Όσοι συμμερίζονται το όραμα της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της Κίνας και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών από τρομοκράτες, είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν».
Αυτό ακούγεται περίεργα, δεδομένου ότι η CIA το κάνει κυριολεκτικά κάθε μέρα, και το κάνει από την ίδρυσή της πριν από περισσότερα από 75 χρόνια. Αλλά ο Ράτκλιφ υποστηρίζει ότι η υπηρεσία έχει χάσει την εστίασή της και απομακρύνεται από το «απολιτικό της ήθος».
Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος
«Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της CIA σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τόσο τρομερούς αμφισβητίες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και τα διεθνή καρτέλ ναρκωτικών είναι δυνητικά μεγάλο λάθος», λέει ο ελληνικής καταγωγής Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην αξιωματικός επιχειρήσεων που εργάστηκε στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία. «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βασική αποστολή της CIA για τη στρατολόγηση και τη διαχείριση πρακτόρων. Η αντικατάσταση των υπαλλήλων με πολυετή πείρα στον δρόμο, εκπαίδευση σε εμπορικές τέχνες και γλωσσικές δεξιότητες σκληρού στόχου είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όντως πολλοί δουν την έξοδο από το Λάγκλεϊ
Ο Πολυμερόπουλος ανησυχεί ότι η απαλλαγή από τους νεότερους πράκτορες ,που είναι η επόμενη γενιά στα σκαριά, θα μπορούσε να καθυστερήσει το έργο της κατασκοπείας. «Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, κάτι που σίγουρα χρειάζεται», είπε. «Αυτό θυμίζει περισσότερο μια τακτική… βαριοπούλας».
Πληροφορίες από κάθε γωνιά του πλανήτη
Χρειάζεται μια πιο «επιθετική» υπηρεσία», λέει πάντως το νέο αφεντικό της CIA και εξηγεί:
«Θέλουμε μια υπηρεσία που να στοχεύει στον περιορισμό των στρατηγικών απειλών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και προσανατολισμένη στη συλλογή πληροφοριών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όσο σκοτεινή ή δύσκολη κι αν είναι».
Η «εθελούσια έξοδος» είναι φαινομενικά μια προσπάθεια περικοπής των κρατικών δαπανών με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και στη CIA. Αλλά ένας άλλος στόχος είναι ξεκάθαρα ορατός: Ο πρόεδρος Τραμπ υποψιάζεται ότι η CIA διαθέτει πράκτορες που αντιτίθενται στις πολιτικές του και μπορεί να προσπαθήσουν να τις υπονομεύσουν. «Η εθελούσια έξοδος είναι ένας τρόπος για να ξεφορτωθεί η υπηρεσία αυτούς τους ανθρώπους», γράφει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ράτκλιφ έχει πει πολλές φορές ότι οι υπάλληλοι της CIA δεν είναι αρκετά «επιθετικοί». Το τι ακριβώς εννοεί με αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά γενικά ο Ράτκλιφ φαίνεται να πιστεύει πως η CIA έχει «υποτάξει την αλήθεια στις πολιτικές προκαταλήψεις και προτιμήσεις αλόγιστων αναλυτών, κυρίως αυτών που μελετούν την Κίνα».
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ολοκληρωτικής κυριαρχίας των τεχνολογιών, στο περίφημο Λάγκλεϊ, η CIA σκοπεύει να ανακαλύψει εκ νέου τον κεντρικό ρόλο της HUMINT-των πληροφοριών που προέρχονται από ανθρώπινες πηγές, σε ελεύθερη μετάφραση. Μιας στρατηγικής που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά μέσω της δημιουργίας επαφών και της παρουσίας πρακτόρων στο έδαφος σε απομακρυσμένες χώρες. «Στην κατεύθυνση μιας πιο διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής της νέας διοίκησης Τραμπ, θα αλλάξει και ο ρόλος της CIA στην αρχιτεκτονική του μηχανισμού ασφαλείας», όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.
Για τον Ράτκλιφ και την κυβέρνηση Τραμπ, η CIA «πρέπει να λειτουργεί χωρίς να επιτρέψει ποτέ την πολιτική ή προσωπική προκατάληψη να θολώσει την κρίση μας ή να μολύνει τις πηγές μας».
Το όραμα Τραμπ
Ως εκ τούτου, αναδύεται ολοένα και περισσότερο μια CIA που προορίζεται να χαράξει μια νέα πορεία στις μυστικές υπηρεσίες, στις οποίες οι πληροφορίες που βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα και τις κατά τόπους επιχειρήσεις, θα πρέπει να συμπληρώνονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και συλλογής δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον στόλο των διαστημικών δορυφόρων και των δικτύων, από όπου η Ουάσιγκτον αντλεί μεγάλο μέρος της γιγαντιαίας ροής πληροφοριών.
« Eίναι σαφές», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, ότι η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για μια παγκόσμια αντιπαράθεση με τους αντιπάλους των ΗΠΑ. Και μια ευθυγραμμισμένη CIA εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό.