Skip to main content

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει… Παρίσι

Ουσιαστικά ο στόχος της συνόδου του Παρισιού είναι να τοποθετηθεί η Ευρώπη στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως απέναντι στα μάτια όλων των χωρών

Παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτές τις ημέρες το Παρίσι, φιλοξενώντας την τρίτη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ΑΙ, μετά από εκείνες στη Βρετανία το 2023 και τη Νότια Κορέα το 2024.

Στη σύνοδο κορυφής, που επισήμως ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, έχει ανακοινωθεί ήδη η συμμετοχή περίπου 100 χωρών και η παρουσία ηγετικών προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ζανγκ Γκουοτσινγκ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραστεί ο Ελον Μασκ, αλλά και ο Λιανγκ Γουένφεγκ, ιδρυτής της κινεζικής DeepSeek, που έχει ταράξει παγκοσμίως τα νερά στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής.

Αναμένεται επίσης να παρευρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Alibaba, Τζο Τσάι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, η επικεφαλής της Citi, Τζέιν Φρέιζερ, ο πρόεδρος της Samsung Electronics, Κιούμγκχον Τσέουν και ο Σαμ Αλτμαν του OpenAI, που θα μιλήσει στη σύνοδο την προσεχή Τρίτη.

Η επένδυση των Εμιράτων

Ενόψει μάλιστα της συνόδου, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να κατασκευάσουν ένα γιγαντιαίο κέντρο δεδομένων στη Γαλλία. «Το κέντρο δεδομένων, με υπολογιστική χωρητικότητα έως και ένα γιγαβάτ, θα είναι μέρος μιας «πανεπιστημιούπολης» επικεντρωμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Πρόκειται για μια επένδυση «30 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ», στο πλαίσιο συμφωνίας εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του ομολόγου του από τα Εμιράτα Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάνε.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για την τεχνητή νοημοσύνη, Κλαρά Σαπάζ, ανακοίνωσε ότι  έχουν επιλεγεί 35 τοποθεσίες για να  να φιλοξενήσουν νέα κέντρα δεδομένων σε όλη τη χώρα. «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να μεταφερθεί από τα ερευνητικά εργαστήρια σε ιδρύματα του πραγματικού κόσμου. Xρειαζόμαστε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας», υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός.

Κινητοποιείται και η ΕΕ

Η Ευρώπη φαίνεται να κινητοποιείται, αντιμέτωπη και με την «εκρηκτική» εμφάνιση της κινεζικής DeepSeek, που έχει αποσταθεροποιήσει βαθιά τον κλάδο της τεχνολογίας  και τις αγορές. «Η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Γαλλία έχουν ένα χαρτί να παίξουν», λέει η Γαλλική προεδρία , προειδοποιώντας ότι «όλα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα».

Ουσιαστικά ο στόχος της συνόδου του Παρισιού είναι να τοποθετηθεί η Ευρώπη στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως απέναντι στα μάτια όλων των χωρών. «Η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε αποτελεσματικότητα, εξειδίκευση και υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης», προτάσσοντας «μικρά» μοντέλα ΑΙ, όπως το DeepSeek», λέει η Λουσί Εμέ Καφί, στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για την ανάπτυξη της  τεχνητής νοημοσύνης. «Τα υψηλής ποιότητας αποδοτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικό τομέα των τεχνολογικών κολοσσών με τεράστιους πόρους», προσθέτει.

Μικρό κόστος και ενέργεια

Η Ευρώπη δεν έχει τους τεχνολογικούς γίγαντες ικανούς να καταναλώσουν δισεκατομμύρια ευρώ στα υλικά της τεχνητής νοημοσύνης που απαιτείται για την εκπαίδευση μοντέλων. Αλλά η άνοδος του DeepSeek υποδηλώνει ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η γαλλική Mistral, η γερμανική Aleph Alpha και πολλές άλλες, μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να κερδίσουν έδαφος στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης , ίσως ακόμη και με μικρό κόστος. «Αυτό δείχνει ότι ο αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τόμας Ρεγκνιέ.

Αυτό που τράβηξε βέβαια την προσοχή στο DeepSeek δεν ήταν μόνο το πολύ χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης, , αλλά και οι σημαντικά χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη λειτουργία του συστήματος. Η εκπαίδευση και η λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται  τεράστιες ποσότητες ενέργειας. «Το AI έχει τεράστια όρεξη για ενέργεια», όπως λέει ο Πολ Ντιν , καθηγητής σε θέματα Καθαρής Ενέργειας στο University College Cork της Ιρλανδίας. Μέχρι τώρα άλλωστε, εθεωρείτο ότι η αυξανόμενη ζήτηση για  την  ΑΙ και η επέκταση των κέντρων δεδομένων, θα απαιτούσαν τεράστιες ποσότητες ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, περισσότερα από 8.000 κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν ήδη το 1-2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Πολλές μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν τεράστια κέντρα δεδομένων για να τρέξουν πολύ μεγάλους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης», εξηγεί ο καθηγητής Ντιν. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 160% έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη μια ερώτηση στο ChatGPT του OpenAI καταναλώνει σχεδόν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση Google.