Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκλεισε αυτή την εβδομάδα ένα εμπορικό παραθυράκι, τον τελωνειακό νόμο που ονομάζεται Section 321 ή το λεγόμενο «de minimis», το οποίο επιτρέπει την αποστολή πακέτων μικρής αξίας (μικρότερης των 800 δολαρίων) στις ΗΠΑ χωρίς την καταβολή δασμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αποστολές de minimis αυξήθηκαν πάνω από 600% από το 2015 μέχρι το 2023, από 139 εκατ. ετησίως σε πάνω από 1 δισ. Το 2024 στάλθηκαν μέσω του καθεστώτος de minimis αποστολές αξίας πάνω από 1,36 δισ.
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ που τερματίζει τις αποστολές de minimis κλείνει αυτό το «παραθυράκι» για τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα και ουσιαστικά αναμένεται να επηρεάσει τις δύο δημοφιλείς κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και Shein.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι εταιρείες αυτές είχαν προετοιμαστεί για τις αλλαγές με την εκπλήρωση περισσότερων παραγγελιών από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναμένεται να μετριάσει το πλήγμα. Όπως αναφέρουν, η επιτυχία των Shein και Temu βασίζεται στις χαμηλές τιμές και όχι στις αποστολές de minimis.
Το ίδιο έχουν υπογραμμίσει και οι δύο εταιρείες. Σε προηγούμενες δηλώσεις τους έχουν σημειώσει ότι δεν βασίζονται στις αποστολές de minimis για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.
Πάντως οι πελάτες τους είναι πιθανό να δουν υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερους χρόνους αποστολής.
Τα μοντέλα των δύο εταιρειών
Ενώ η πλειονότητα των παραγγελιών της φτάνει αεροπορικώς από την Κίνα, η Shein άρχισε να εκτελεί περισσότερες παραγγελίες από τις αποθήκες που διαθέτει στις ΗΠΑ το 2022 και το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ImportGenius που επικαλείται το Reuters.
Η Shein άνοιξε την πρώτη της αποθήκη με έδρα τις ΗΠΑ στο Whitestown της Ιντιάνα το 2022 και το 2024 άνοιξε ένα γραφείο στο Bellevue της Ουάσιγκτον, για να χρησιμεύσει ως κόμβος για την εκτέλεση παραγγελιών και την υλικοτεχνική υποστήριξη στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η Temu άνοιξε την αγορά της σε πωλητές με αποθήκες με έδρα τις ΗΠΑ το 2024, σε μια αλλαγή της στρατηγικής που είχε υιοθετήσει ως τότε.
Η Temu λειτουργούσε μέχρι τότε με βάση ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την συγκέντρωση των αποθεμάτων σε αποθήκες στην Κίνα και στη συνέχεια αποστολή τους στους καταναλωτές πέραν των συνόρων από εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτεροι χρόνοι αποστολής αλλά και χαμηλότερες τιμές.
Το νεότερο μοντέλο επιτρέπει στους πωλητές με αποθήκες στις ΗΠΑ να διαχειρίζονται οι ίδιοι την εκτέλεση των παραγγελιών και τα logistics.
«RIP Temu και Shein»;
Η εκτέλεση παραγγελιών στις ΗΠΑ είναι μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας για τη Shein και την Temu. Αλλά οι ειδικοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμούν ότι δεν αλλάζει κάτι στα στοιχεία που τις έχουν κάνει να ξεχωρίζουν, τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές και τη μοντέρνα παραγωγή.
Η Shein, ειδικότερα, διαθέτει ένα μοναδικό μοντέλο κατά το οποίο συνεργάζεται απευθείας με τους παραγωγούς για τη δημιουργία μικρών παρτίδων μόνο των πιο περιζήτητων ειδών. Αυτό το μοντέλο της έχει επιτρέψει να βγάζει δοκιμαστικά κάποια σχέδια και να αλλάζει σχέδια μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αυτό το μοντέλο της Shein είναι που την έκανε την επιτυχημένη, κι όχι η εξάρτησή της από αποστολές de minimis, δήλωσε η Kirthi Kalyanam, καθηγήτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Retail Management στο Leavey School of Business του Πανεπιστημίου Santa Clara.
«Τώρα που οι αποστολές de minimis έχουν αυστηροποιηθεί ή και απενεργοποιηθεί, αναμένω ότι όποιο πλεονέκτημα τιμής είχαν θα εξαφανιστεί», συνέχισε η Kalyanam. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες δυνατότητές τους θα εξαφανιστούν».
Στο ίδιο μήκος και ο Juozas Kaziukėnas, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών ηλεκτρονικού εμπορίου Marketplace Pulse. «Βλέπω να γράφουν παντού “RIP Temu και RIP Shein” λόγω των αλλαγών στις de minimis, αλλά ενώ οι αποστολές de minimis βοήθησαν τις Temu και Shein να φτάσουν εδώ, η αναστολή τους δεν θα είναι το τέλος κανενός».
Με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε ακόμα:
→ Δασμοί Τραμπ: Το τέλος των αποστολών «de minimis» και η υπαναχώρηση των ταχυδρομείων των ΗΠΑ