Όσο πιο ανοιχτά τα σύνορα, τόσο πιο ζωντανός ο εισερχόμενος τουρισμός. Σήμερα, το «Ταξίδι στην Κίνα» (China Travel) έχει γίνει ένα κυρίαρχο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η «Αναχώρηση για την Κίνα μετά τη δουλειά την Παρασκευή» έχει εξελιχθεί σε μια νέα τάση μεταξύ των διεθνών ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κίνας, το 2024 ο συνολικός αριθμός των επιθεωρηθέντων ατόμων εισόδου και εξόδου ανήλθε στα 610 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 43,9% σε ετήσια βάση.
Ο αριθμός των αλλοδαπών που εισήλθαν στην Κίνα χωρίς βίζα μέσω διαφόρων συνοριακών σταθμών έφτασε τα 20,115 εκατομμύρια, αυξάνοντας κατά 112,3%. Κατά το περασμένο έτος, η δέσμευση της Κίνας για περαιτέρω άνοιγμα έχει καταστήσει πραγματικότητα για τους ξένους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα όποτε το επιθυμούν.
Χάρη στη διευρυμένη πολιτική χωρίς βίζα και τη βελτιστοποίηση του εγχώριου καταναλωτικού περιβάλλοντος, ο εισερχόμενος τουρισμός γνωρίζει άνθηση και αποκτά ολοένα μεγαλύτερη ελκυστικότητα.
Στο παρελθόν, πολλοί ξένοι τουρίστες επιθυμούσαν να αισθανθούν την κινεζική κουλτούρα, να δοκιμάσουν την τοπική γαστρονομία και να θαυμάσουν τα όμορφα αξιοθέατα της χώρας, αλλά αντιμετώπιζαν αρκετά εμπόδια όπως η γλώσσα και οι δυσκολίες στις πληρωμές.
Τώρα, με την ευρεία διάδοση εύχρηστων εφαρμογών και ψηφιακών συστημάτων πληρωμής, όλο και περισσότεροι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται την Κίνα, όπου με ένα μόνο πάτημα στο κινητό τους μπορούν να διευθετήσουν όλες τις αναφερόμενες δυσκολίες.
Η πολιτική «πληρωμές χωρίς σύνορα» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναδεικνύοντας τη σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση των ξένων τουριστών στην Κίνα. Στη Σαγκάη, 57.000 επιχειρήσεις και πάνω από 85.000 τερματικά πληρωμών υποστηρίζουν πλέον τη χρήση διεθνών τραπεζικών καρτών.
Στο Πεκίνο, οι ξένοι τουρίστες μπορούν να πάρουν μετρό με ένα απλό σκανάρισμα των διεθνών τραπεζικών καρτών τους, ενώ στην πόλη Τσονγκτσίνγκ όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνείς πελάτες προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής. Επίσης, όλο και περισσότεροι ξένοι ακολουθούν τα τοπικά έθιμα, και κάποιοι ακόμα μαθαίνουν να λαμβάνουν εκπτωτικά κουπόνια στα κινητά τους.
Ο εισερχόμενος τουρισμός της Κίνας χαρακτηρίζεται από την ποικιλότητα καθώς και τη διαφορετικότητα. Σε κάθε προορισμό διατίθενται ποικίλες τουριστικές διαδρομές και υπηρεσίες, ώστε να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των ξένων τουριστών. Για παράδειγμα, η πόλη Γκουιλίν της νότιας Κίνας παρέχει το ταξιδιωτικό πακέτο της περιήγησης στους μοναδικούς ορυζώνες, ενώ η πόλη Σανγιά στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας προσφέρει χαλαρωτικές και υγιείς δραστηριότητες, όπως το «Μπα Ντουάν Τζιν» (Ασκήσεις των οκτώ κινήσεων για καλλιέργεια της πρωταρχικής ενέργειας) και το παραδοσιακό κινεζικό μασάζ.
Όσο πιο αυθεντικό είναι το πολιτιστικό στοιχείο, τόσο περισσότερο καταφέρνει να αγγίξει την παγκόσμια κοινότητα. Η πολιτιστική γοητεία εξιτάρει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος κατανάλωσης, είναι εξίσου σημαντικό να εμβαθύνουν στην πλούσια παράδοση της κουλτούρας, να τη συνδυάσουν με τον σύγχρονο τουρισμό, ώστε να διαμορφωθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με μοναδικά κινεζικά χαρακτηριστικά.
Με τέτοιο τρόπο, μπορεί να διαμορφωθεί μια ισχυρή και διαρκή πολιτιστική επιρροή και τουριστική έλξη, προσφέροντας στους αλλοδαπούς την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη βαθιά και πολυδιάστατη φύση της κινεζικής κουλτούρας και να ερωτευτούν το «Ταξίδι στην Κίνα».