Skip to main content

Πούτιν: Η Ευρώπη «σκυλάκι» στα πόδια του Τραμπ

(Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS)

Με την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι παγιδευμένοι

«Οι ευρωπαϊκές  ελίτ σύντομα θα γονατίσουν μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ και θα κουνήσουν απαλά την ουρά τους», δήλωσε με μπόλικη δόση ειρωνείας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Τραμπ, με τον χαρακτήρα του, με την επιμονή του, θα αποκαταστήσει την τάξη αρκετά γρήγορα. Και όλα αυτά, θα δείτε, θα γίνουν γρήγορα. Σύντομα θα σταθούν όλοι (σαν σκυλάκια) μπροστά στα πόδια του αφεντικού τους και θα κουνήσουν απαλά την ουρά τους» , υποστήριξε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης VGTRK,Πάβελ Ζαρούμπιν.
Ο Πούτιν τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολέμησαν ενεργά εναντίον του Τραμπ και παρενέβησαν στην πολιτική ζωή και την εκλογική διαδικασία των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού «συμπαθούσαν ψυχικά» περισσότερο τον πρώην  πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.  «Και ο Τραμπ έχει διαφορετικές ιδέες για το τι είναι καλό και τι είναι κακό, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των φύλων και σε ορισμένα άλλα θέματα. Δεν φαίνεται να τους αρέσει», σημείωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν να είναι  «μπερδεμένοι» όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέτυχε τη νίκη στο εκλογές.

Παγιδευμένοι οι Ευρωπαίοι

Με την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι παγιδευμένοι. Εάν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με μια συμφωνία Τραμπ-Πούτιν, η Γηραιά ήπειρος θα είναι απλός θεατής», όπως λένε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

«Ένα από τα πιο πιεστικά γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανάπτυξη των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η σχέση θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται από δύο αλληλένδετες δυναμικές στις οποίες η ίδια η ΕΕ έχει ελάχιστο έλεγχο: τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη φύση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα την ευρωπαϊκή πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία της Ευρώπης.

Το κλειδί στις ΗΠΑ

Άλλωστε , είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι η ίδια η Ευρώπη, που φαίνεται να κρατούν το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης. Ως εκ τούτου, η έκταση της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης.

«Ωστόσο, η στρατηγική επιταγή της Ρωσίας σε αυτή τη σύγκρουση είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα εδαφικών φιλοδοξιών. Σίγουρα, ορισμένοι τακτικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους, αλλά αυτοί είναι δευτερεύοντες σε σχέση με τον ευρύτερο στόχο του περιορισμού της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και της επέκτασης της επιρροής της Ρωσίας. Για τη Μόσχα, θα ήταν μια μεγάλη γεωπολιτική επιτυχία να σπρώξει τις ΗΠΑ έξω από την Ευρώπη, καθώς θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να ευθυγραμμίσει καλύτερα την ασφάλεια και την πολιτική τάξη της Γηραιάς ηπείρου με τα συμφέροντά της Ρωσίας», εξηγούν οι διπλωματικές πηγές.

Όπως λέει ο Κριστόφ Χάισγκεν, Πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου από το 2022 και πρώην σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, «υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε: για τον Τραμπ και πολλά μέλη της ομάδας του, η διατλαντική συμμαχία δεν αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Βλέπει τον εαυτό του ως επιχειρηματία και με αυτή την έννοια κάποιος που ήταν αντίπαλος την προηγούμενη μέρα μπορεί να γίνει συνεργάτης του»
Τι σημαίνει αυτό; «Ο Τραμπ ενδιαφέρεται για καλές συμφωνίες για τις ΗΠΑ και πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στα αμερικανικά συμφέροντα», προσθέτει ο Χάισγκεν.

Ο ρόλος της Κίνας

Την ίδια ώρα, η σχέση μεταξύ Αμερικής και Κίνας θα έχει ισχυρή επιρροή στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. «Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακωθούν- είτε μέσω της οικονομικής αποσύνδεσης, του τεχνολογικού ανταγωνισμού ή της εντεινόμενης αντιπαράθεσης στον τομέα της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό – η Ευρώπη κινδυνεύει να παγιδευτεί εν μέσω δύο γεωπολιτικών πυρών», εξηγεί ο πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου από το 2022. «Μια κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου δεν θα επιβάρυνε μόνο τις ευρωπαϊκές οικονομίες.  Ο πρωταρχικός στόχος του Πεκίνου είναι να αποτρέψει ένα ενιαίο δυτικό μέτωπο που θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική  σταθερότητα της Κίνας . Καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνονται, η Ευρώπη παραμένει βασικό πεδίο μάχης για την κινεζική επιρροή», λέει ο Χάισγκεν και προσθέτει:«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθούμε τις μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Ενώ η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η Ευρώπη αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την ανάγκη να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτοδυναμία σε τομείς όπως η άμυνα, η ενεργειακή ασφάλεια και η τεχνολογική καινοτομία. Ο βαθμός στον οποίο η Ευρώπη μπορεί να το επιτύχει αυτό, θα καθορίσει εάν θα αναδειχθεί ως ένας πιο ανεξάρτητος πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκηνή» . Ή ένα «κανίς» που θα κουνά την ουρά του στα πόδια του Τραμπ, όπως λέει ο Πούτιν …