Την εκτίμησή του πως αν ήταν παιδί σήμερα, θα είχε διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς, σε συνέντευξη, που παραχώρησε λίγο πριν την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, «Source Code», στην αρχισυντάκτρια της Wall Street Journal, Έμμα Τάκερ.
Στην εφόλης της ύλης συνέντευξη ο ιδρυτής της Microsoft μίλησε για τα παιδικά του χρόνια και τα ζητήματα της εποχής, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αναλαμβάνει την εξουσία και οι ηγέτες της τεχνολογίας τάσσονται υπέρ του, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον Τζέφρι Έπστιν.
προσθέτοντας ότι τα αυτιστικά του χαρακτηριστικά τον βοήθησαν να γίνει συνιδρυτής της Microsoft: «Η βαθιά συγκέντρωση έγινε δύναμη».
Ο Γκέιτς εξήγησε: «Το θέμα του συνδρόμου Άσπεργκερ ή του φάσματος είναι κάτι σχετικά νέο. Παλαιότερα, ο αυτισμός είχε έναν αρκετά στενό ορισμό που ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμος», είπε.
Αναφέρθηκε στην τάση του να αποφεύγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και σε συνήθειες όπως το ρυθμικό κούνημα, το οποίο αναγνωρίζει ως πιθανή αυτοκαταπραϋντική συμπεριφορά που συνδέεται με τον αυτισμό. «Αλλά η ιδέα ότι αν κοινωνικοποιείσαι αργά — ξέρετε, έχω μια συμπεριφορά όπου κουνιέμαι, κάτι που ενοχλεί τους ανθρώπους, αλλά αυτό είναι επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έτσι συνειδητοποίησα, ουάου, υπάρχει κάποια αντιστοιχία εδώ», πρόσθεσε.
Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD) περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και προκλήσεις στην επικοινωνία. Το σύνδρομο Άσπεργκερ, όρος που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα εντός του φάσματος, δεν αποτελεί πλέον επίσημη διάγνωση, αλλά παραμένει σημείο αναφοράς για πολλούς.
«Η συγκέντρωση έγινε δύναμη»
Στα απομνημονεύματά του, ο Γκέιτς εξετάζει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά διαμόρφωσαν την παιδική του ηλικία και τελικά συνέβαλαν στην επιτυχία του. Αναπολώντας τα πρώτα του χρόνια, σχολίασε: «Αναλογιζόμενος εκείνη την περίοδο, επειδή δεν συμπεριφερόμουν με τον συνηθισμένο τρόπο, η βαθιά συγκέντρωση που εφάρμοσα στα μαθηματικά και τις επιστήμες, και τελικά σε όλες αυτές τις εμπειρίες προγραμματισμού που είχα, έγινε δύναμη».
Όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες των γονιών του κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του, ο Γκέιτς αποκάλυψε πώς τον στήριξαν στην καλλιέργεια των μοναδικών του ικανοτήτων. «Ανησυχούσαν για το αν θα μπορούσα να ενταχθώ,» είπε ο Γκέιτς. «Δύο πράγματα έκαναν: το ένα ήταν να με στείλουν σε έναν θεραπευτή που με βοήθησε να σκεφτώ πώς να διοχετεύσω την ενέργειά μου, και το δεύτερο να με στείλουν σε ένα πραγματικά καλό σχολείο. Αυτά ήταν πολύ σημαντικά για μένα», πρόσθεσε.
Μέσα από το «Source Code», ο Γκέιτς όχι μόνο φωτίζει τις προσωπικές του εμπειρίες, αλλά και υπογραμμίζει τη σημασία της αποδοχής της νευροδιαφορετικότητας και την αναγνώριση του πώς μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά επιτεύγματα. Οι σκέψεις του αναδεικνύουν το πώς τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καριέρας και των διανοητικών του αναζητήσεων.
Το δείπνο με Τραμπ και ο Μασκ
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι είχε ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο με τον Τραμπ, στο οποίο του μίλησε για τα ζητήματα της υγείας με έμφαση στη μάχη κατά του HIV και εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον που έδειξε για τα όσα του παρουσίασε και τον ενθουσιασμό του σχετικά με το πώς μπορεί να συμβάλλει ο ίδιος.
«Κατά την πανδημία του Covid επιτάχυνε την καινοτομία για τα εμβόλια και τον ρώτησα εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τον HIV. Και είχαμε και οι δύο πολύ ενθουσιασμό για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι έδειξε επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι πρέπει να γίνει στη μάχη κατά της πολιομυελίτιδας.
Όσον αφορά στον Μασκ, δήλωσε: «Τον γνωρίζω και θαυμάζω πολλά από το καταπληκτικό του έργο. Πιστεύει και ο ίδιος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί, γιατί αλλιώς θα προκαλέσει προβλήματα. Δεν θα μιλούσα με τον τρόπο που το κάνει για τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Κάποια από αυτά που λέει με εκπλήσσουν. Αλλά ουάου, βρίσκει χρόνο να κάνει πολλά».
«Ήταν ένα τεράστιο λάθος»
Είχε πει στο παρελθόν πως όντως είχε συναντηθεί κάποιες φορές με τον Τζέφρι Έπστιν, προκειμένου να συζητήσουν για φιλανθρωπικά ζητήματα.
Στη συνέντευξή του στη WSJ ομολογεί ότι ήταν ανόητο να συναντηθεί μαζί του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον εκμεταλλεύθηκε για επιπλέον γνωριμίες. «Ήμουν ανόητος που πέρασα τον όποιο χρόνο με τον Τζέφρι Έπστιν. Εξασφάλιζε χρόνο με άλλους ανθρώπους, περνώντας χρόνο με κάποιους ανθρώπους. Οπότε, ναι ήμουν αρκετά ανόητος. Πίστευα ότι θα με βοηθήσει στο παγκόσμιο φιλανθρωπικό έργο, κάτι που βεβαίως δεν έγινε. Ήταν ένα τεράστιο λάθος».