Skip to main content

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει την τιμή του χρυσού

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του Τραμπ για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, κυρίως από την Κίνα και την Ε.Ε.

Είναι γνωστό ότι στον Ντόναλντ Τραμπ αρέσει ο χρυσός. Τουλάχιστον στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο  στη Φλόριντα, κάποια δωμάτια λέγεται ότι είναι επενδεδυμένα με φύλλα χρυσού.

Αλλά και στον χρυσό, φαίνεται πως αρέσει ο Τραμπ: Την μέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε στα 2.757 δολάρια την ουγγιά. Σε ευρώ, η τιμή έφτασε μάλιστα σε νέο ιστορικό ρεκόρ: λίγο πάνω από τα 2.645 ευρώ την ουγγιά. Ποτέ ο χρυσός δεν ήταν τόσο ακριβός, σχεδόν 85 ευρώ το γραμμάριο Σε ετήσια βάση, η αύξηση είναι πάνω από 40%.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του Τραμπ για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, κυρίως από την Κίνα και την Ε.Ε..

Αν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς έναντι της Κίνας κατά 10%, αυτό  θα μπορούσε έμμεσα να ανεβάσει επίσης, την τιμή του χρυσού. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, προσπαθεί εδώ και χρόνια να γίνει πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και το δολάριο. Για να γίνει αυτό, μειώνει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διαθέτει και αγοράζει μεγάλες ποσότητες φυσικού χρυσού. Εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει ακόμη περισσότερο σε μια συγκρουσιακή πορεία με την Κίνα, είναι πιθανό το Πεκίνο να αυξήσει ακόμη πιο πολύ τη μαζική αγορά χρυσού, ανεβάζοντας έτσι την τιμή του κίτρινου μετάλλου.

Χρυσός, ευρώ και δολάριο

Η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνει επίσης την τιμή του χρυσού. Η «αλλαγή φρουράς» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι ίσως άνευ προηγουμένου. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσον αφορά την οικονομική πολιτική και το παγκόσμιο όραμα, υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και της διοίκησης Τραμπ. Η επαπειλούμενη ισοτιμία ευρώ -δολαρίου αυξάνει μόνο την τιμή του χρυσού σε ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα φαίνεται προορισμένο να αποδυναμωθεί σε σχέση με το δολάριο, ενώ ο ίδιος ο χρυσός μπορεί να ανατιμηθεί λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές αγοράζουν επίσης χρυσό εάν βρίσκουν τις μετοχές πολύ επικίνδυνες, τις αποδόσεις των ομολόγων πολύ χαμηλές – ή εάν έχουν λόγους να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο, για παράδειγμα επειδή φοβούνται την αύξηση του πληθωρισμού.

Μπαίνει στο «παιχνίδι»

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι γνωστός ως φίλος της… λιτότητας. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από την ακίνητη περιουσία του, αλλά και από τα σχέδιά του, στη δεύτερη θητεία του. Η φορολογική ελάφρυνση που υποσχέθηκε ο Τραμπ, για παράδειγμα, πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιο τρόπο και αναμένεται ν` αυξήσει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Η εξοικονόμηση των δυο τρισ. που υποσχέθηκε ο Ελον Μασκ ως επικεφαλής του Υπουργείου Αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, δύσκολα θα αντισταθμίσουν το κόστος. Το βουνό χρέους της Ουάσιγκτον, ύψους 35 τρις, αναπόφευκτα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το ξέρει και ο Τραμπ. Κατά τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ζήτησε την κατάργηση του πλαφόν του χρέους. Αυτό δεν συνέβη. Κάπου επτά τρισεκατομμύρια δολάρια παλιού χρέους, θα πρέπει εφέτος να αναχρηματοδοτηθούν. Η κυβέρνηση Τραμπ δύσκολα μπορεί να αντέξει οικονομικά να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από ό,τι τώρα. Εάν τα επιτόκια της Fed παραμείνουν χαμηλά ή όπως αναμένεται, μειωθούν λίγο,  αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, κατά 2,9% σε ετήσια βάση, από 2,7% τον Νοέμβριο. Μόνο ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του κόστους ενέργειας και τροφίμων, μειώθηκε ελαφρά. Οι δασμοί που υποσχέθηκε ο Τραμπ, εάν επιβληθούν  είναι πιθανό όμως να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Δασμοί στον εισαγόμενο χρυσό

Υπάρχουν μάλιστα επίμονες φήμες ότι επίκεινται δασμοί και στον χρυσό. Ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα Σεμπάστιαν Βιετσκόφσκι λέει ότι είναι πολύ πιθανοί οι δασμοί σε ξένα επενδυτικά προϊόντα, όπως νομίσματα και ράβδους χρυσού, για παράδειγμα από, το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο ή τους πολλούς παραγωγούς χρυσών νομισμάτων από την Ευρώπη και την Ελβετία. Μια τέτοια κίνηση θα έχει ως στόχο να ενισχύσει τη θέση των αμερικανικών κατασκευαστών στην αγορά, όπως το κρατικό United States Mint ή το ιδιωτικό Sunshine Mint. Αυτοί οι παραγωγοί είναι ήδη σημαντικοί προμηθευτές των νομισματοκοπείων, παγκοσμίως.

Οι Αμερικανοί έμποροι νομισμάτων υποθέτουν ότι σύντομα θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί σε συλλεκτικά νομίσματα από το εξωτερικό. Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει πρωτίστως τα διεθνή νομισματοκοπεία και την παγκόσμια αγορά συλλεκτών. «Η αγορά συλλεκτικών νομισμάτων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και υπάρχουν πολλά ιδιωτικά νομισματοκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που συναγωνίζονται για παραγγελίες στην παγκόσμια αγορά με τους μεγάλους παίκτες του κλάδου», λέει ο Σεμπάστιαν Βιετσκόφσκι και εξηγεί: «Για τον Τραμπ, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα στρατηγικό μέσο για να αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά νομίσματα και μετάλλια και να φέρει παραγγελίες κοπής στις ΗΠΑ, ενώ θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική». Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόσθετες προκλήσεις και κόστος για τους συλλέκτες και τους αντιπροσώπους τους, σε όλο τον κόσμο».