Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, απειλώντας να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη και να χτίσει μια νέα αμερικανική αυτοκρατορία, που εκτείνεται από τον Παναμά μέχρι τη Γροιλανδία. Με αυτά τα λόγια περιγράφει την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία το Politico, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής, η Ευρώπη αρνείται να απαντήσει με εκνευρισμό.
Για την ακρίβεια δεν σχολιάζει καν, σημειώνει το Politico αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ανέφερε καν ονομαστικά τον Τραμπ στην ομιλία της στο Νταβός την Τρίτη.
Η σιωπή, ωστόσο, φαίνεται να λαμβάνει τέλος με τον Επίτροπο Οικονομίας και Παραγωγικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βάλντις Ντομπρόβσκις να δηλώνει την Τετάρτη στο CNBC ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις ΗΠΑ εάν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς. «Εάν δημιουργηθεί η ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα απαντήσουμε με αναλογικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», πρόσθεσε.
Της δήλωσης προηγήθηκε η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη ότι θα επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή δασμών.
Κατά τον Τραμπ οι δασμοί είναι «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση».
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα την ΕΕ πως θα επιβάλλει ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων – πετρελαίου και αερίου – από τις ΗΠΑ.
Ο Ντομπρόβσκις πάντως τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και είναι σημαντικό να μπορούν να συνεργάζονται, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να βρουν μια «ρεαλιστική» λύση στη στο θέμα των δασμών.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η εμπορική και επενδυτική σχέση λόγω αυτού του παγκόσμιου οικονομικού κατακερματισμού που θα δημιουργηθεί, και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί αυτό, και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα σήμαινε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 7%. », συνέχισε ο Ντομπρόβσκις.