Λίγες ώρες απομένουν για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η δεύτερη θητεία του θεωρείται ότι θα είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη καθώς πλέον δεν είναι το πολιτικό αουτσάιντερ που ήταν το 2017 όταν εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά.
Ένα πράγμα που έχει αλλάξει αξιοσημείωτα από τότε είναι ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων. Οκτώ χρόνια πριν δεν ανέφεραν καν το όνομά του, ενώ σήμερα όχι μόνο έχουν προσφέρει ποσά-ρεκόρ για την ορκωμοσία του αλλά αναμένεται να παρευρεθεί στην εκδήλωση όλη η ελίτ των αμερικανικών εταιρειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σούνταρ Πιτσάι, και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσιού, είναι τα τελευταία στελέχη των Big Tech που σχεδιάζουν να παρευρεθούν στην ορκωμοσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν επίσης οι Έλον Μασκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος.
Οι δωρεές- ρεκόρ
Οι εταιρείες έχουν κάνει επίσης τεράστιες δωρεές για τις εορταστικές εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του Τραμπ. Η Google, για παράδειγμα, έχει προσφέρει 1 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που προσέφερε η εταιρεία στην ορκωμοσία του Τραμπ το 2017. Αντίστοιχα υψηλές προσφορές έχουν κάνει η Meta, η Microsoft και η Amazon, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, έχει προσφέρει 1 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία.
Βέβαια οι δωρεές από μόνες τους δεν λένε κάτι. Άλλωστε δεν είναι ασυνήθιστο για τις μεγάλες εταιρείες και τους CEO να προσφέρουν μεγάλα ποσά για τις εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ. Η Uber, η Qualcomm και η Lockheed Martin ήταν μεταξύ των εταιρειών που είχαν προσφέρει 1 εκατ. δολάρια στους εορτασμούς της ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021.
Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι δωρεές φέτος έχουν «αγγίξει» τα 170 εκατ. δολάρια, μέχρι στιγμής. Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, το οποίο «φούσκωσε» σε μεγάλο βαθμό χάρη στις δωρεές που προέρχονται από τις εταιρείες τεχνολογίας.
Το 2017 δεν τον ανέφεραν ονομαστικά
Πέρα από το ύψος των δωρεών, ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι η αλλαγή στη στάση που βλέπουμε από τα ηγετικά στελέχη των αμερικανικών εταιρειών απέναντι στον Τραμπ. Μετά τη νίκη του τον Νοέμβριο του 2016, πολλοί CEOs αναφέρθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς όμως να αναφέρουν ονομαστικά τον Τραμπ στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Ενδεικτικά,
«Είμαστε όλοι ευλογημένοι που έχουμε την ικανότητα να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε», έγραφε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Facebook μετά τις εκλογές εκείνης της χρονιάς. «Πάμε να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά». Ο Ζάκερμπεργκ δεν συμμετείχε επίσης σε συνάντηση που είχα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2016 με τον Τραμπ και άλλους CEO της τεχνολογίας αμέσως μετά την εκλογή του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έλεγε τότε στους υπαλλήλους του ότι οι τάξεις της εταιρείας περιλαμβάνουν «υποστηρικτές και από τους δύο υποψηφίους». «Ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο υποστήριξε ο καθένας από εμάς ως άτομα, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να προχωρήσουμε μαζί», έλεγε τότε.
Κάποια στελέχη είχαν δώσει συγχαρητήρια ονομαστικά στον Τραμπ, αν και ορισμένα από τα σχόλιά τους μαρτυρούσαν κάποια απογοήτευση. Σίγουρα πάντως δεν πανηγύριζαν. «Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ», είχε γράψει ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter, προσθέτοντας πως θα είναι «ανοιχτόμυαλος» απέναντι στην κυβέρνησή του, στην οποία ευχόταν επίσης καλή επιτυχία.
Όταν όμως ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2024, οι ίδιοι άνθρωποι, όπως ο Ζάκερμπεργκ, ο Κουκ και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι που είχαν αποφύγει να αναφέρουν το όνομα του Τραμπ ή να εμπλακούν στην ορκωμοσία του ή τη διοίκησή του την πρώτη φορά, τώρα τον συνεχάρησαν ευθέως εκφραζόμενοι με αισιοδοξία για την επερχόμενη κυβέρνησή του. Κι όχι μόνο αυτό. Κάποιοι τον επισκέφθηκαν επίσης το Mar-A-Largo μετά τη νίκη του, γεγονός που μαρτυρά μια γενικότερα αλλαγή στη σχέση μεταξύ του Τραμπ και του τεχνολογικού κόσμου.
Ο Ζάκερμπεργκ, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Τραμπ θα βοηθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ ο Μπέζος έχει πει ότι θα ήθελε να βοηθήσει τον Τραμπ με τους κυβερνητικούς κανονισμούς.
Ο Έλον Μασκ
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Έλον Μασκ, τον οποίο ο Τραμπ έχει θέσει συνεπικεφαλής του τμήματος κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Ο Μασκ έριξε μεγάλα ποσά για να εκλεγεί ο Τραμπ και βρίσκεται στον στενό κύκλο του νέου προέδρου. Αποκαλεί μάλιστα τον εαυτό του «first buddy».
Ρίχνει τους τόνους ο Τραμπ
Στάση δεν φαίνεται να αλλάζουν όμως μόνο οι CEOs. Όπως παρατηρεί το Business Insider, και ο Τραμπ φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του.
Το 2021, για παράδειγμα αποκάλεσε τον Ζάκερμπεργκ «εγκληματία» αφού ο ίδιος και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, είχαν δωρήσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς που υποστήριξαν την εκλογική διαδικασία το 2020.
Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τον Ζάκερμπεργκ. «Τον παρακολουθούμε στενά και αν κάνει κάτι παράνομο αυτή τη φορά θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή — όπως και άλλοι που θα κάνουν απάτες στις προεδρικές εκλογές του 2024», είχε γράψει.
Σήμερα βέβαια αντί να βρίσκεται στη φυλακή ο Ζάκερμπεργκ θα έχει πιθανότατα μια θέση στην πρώτη σειρά στην ορκωμοσία του.
«Του παραδόθηκαν»
Ο Στιβ Μπάνον, ο «στρατηγός» που βοήθησε τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές το 2016, δεν άφησε ασχολίαστες την αλλαγή στάσης. Δήλωσε μάλιστα την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC News, ότι η παρουσία μεγιστάνων της τεχνολογίας στην ορκωμοσία του Τραμπ σηματοδοτεί την «επίσημη παράδοσή» τους στον εκλεγμένο πρόεδρο.
«Μόλις ο Ζάκερμπεργκ είπε ”Με έχουν προσκαλέσει. Θα πάω”, άνοιξαν οι πύλες και ήταν όλοι εκεί και χτυπούσαν, ικετεύοντας… Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο κίνημά μας το βλέπουν αυτό καθώς ο πρόεδρος Τραμπ λύγισε τους ολιγάρχες, τους λύγισε και αυτοί παραδόθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.
«Κάτι θέλουν»
Από την άλλη, σχολιάζοντας τις μεγάλες δωρεές των εταιρειών, το Gzero Media διακρίνει μια «λογική» συμπεριφορά από πλευράς τους.
«Οι εταιρείες δεν δίνουν χρήματα αν δεν περιμένουν να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν ή πρέπει να πληρώσουν εάν θέλουν να επηρεάσουν ή να απολαύσουν ευνοϊκές πολιτικές υπό την επερχόμενη διοίκηση.