Ο Χαβιέρ Μιλέι έχει ξεκινήσει να καταστρέφει το δίκτυο προστατευτισμού της Αργεντίνικης οικονομίας, καταργώντας πλήθος δασμών με σκοπό να μειώσει τις υψηλές τιμές σε οτιδήποτε: Από τις φριτέζες αέρος έως τα ηλεκτρονικά.
Οι Αργεντινοί παραγγέλνουν από την Amazon για πρώτη φορά, τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να εφοδιάζουν τα ράφια τους με απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων Tide και τόνο-κονσέρβα από το Εκουαδόρ, καθώς ο Μιλέι διαλύει πόντο-πόντο τον ιστό των δασμών και των κανονισμών που είχαν καταστήσει πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα σχεδόν απρόσιτα.
Για παράδειγμα μια φριτέζα αέρας Black & Decker που πωλείται για 100 δολάρια στις ΗΠΑ, πωλείται 289 στην Αργεντινή.
Ένα φόρεμα Zara που κοστίζει 25 δολάρια στις ΗΠΑ πωλείται 67 δολάρια στην Αργεντινή, ενώ ένα Apple iPhone 15 που πωλείται για 799 δολάρια στις ΗΠΑ κοστίζει στου Μπουένος Άιρες 2.800 δολάρια.
Αλλά οι Αργεντινοί διαμαρτύρονται ότι ακόμη και εγχώρια ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και άλλα προϊόντα, των οποίων οι κατασκευαστές προστατεύονται από τον ανταγωνισμό είναι επίσης υπερτιμημένα.
Κρέμες και τεφροδόχοι
«Τα πάντα είναι ακριβά… και η διαφορά στην ποιότητα είναι πραγματικά αισθητή», λέει στους FT o Ματίας, δημοτικός υπάλληλος στο Μπουένος Άιρες.
Με στόχο να μειώσει τις τιμές καταναλωτή και να επιταχύνει την πτώση του τριψήφιου ετήσιου πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μιλέι μείωσε τους δασμούς σε δεκάδες προϊόντα, από τις κρέμες κατά της ακμής μέχρι τις τεφροδόχους.
Η κυβέρνηση αφαιρεί και τη γραφειοκρατία από τα το τελωνεία, συμπεριλαμβανομένου ενός αδιανόητου κανονισμού που παλαιότερα απηντάτο ίσως μόνο στην ιαπωνική οικονομία: Κάποιες εισαγωγές κρινόταν κυριολεκτικά στο τελωνείο αφού προηγουμένως έπαιρναν το πράσινο φως ή απερρίπτοντο από εκπροσώπους τοπικών κατασκευαστών.
Η κυβέρνηση Μιλέι τριπλασίασε επίσης το ετήσιο όριο που επιτρέπεται να παραγγέλνουν οι Αργεντινοί από το εξωτερικό για προσωπική χρήση στα 3.000 δολάρια, εξαιρώντας τα πρώτα 400 δολάρια από τους δασμούς. Μάλιστα η Amazon ξεκίνησε τη δωρεάν αποστολή ορισμένων προϊόντων από το κατάστημά της στις ΗΠΑ στην Αργεντινή τον Νοέμβριο.
«Μειώνουμε τους δασμούς που στηρίζουν το καταστροφικό σχέδιο αντικατάστασης των εισαγωγών με την εγχώρια παραγωγή. Έτσι τιμωρούμε ολόκληρη την κοινωνία με αγαθά και υπηρεσίες χειρότερης ποιότητας σε υψηλότερη τιμή, προς όφελος λίγων προνομιούχων», δήλωσε πρόσφατα σε συγκέντρωσή του ο Τραμπ.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση κατήργησε έναν οριζόντιο φόρο 7,5% εκατό για όλα τα εισαγόμενα αγαθά και ένα 30 τοις εκατό στις αγορές με κάρτες στο εξωτερικό!
Δεν είναι βεβαίως όλοι ικανοποιημένοι: Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αργεντινής προειδοποιούν ότι η αύξηση των εισαγωγών ίσως καταστρέψει τον τομέα που απασχολεί σχεδόν το 1.5 των εργαζομένων της χώρας και που άλλωστε έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πολυετή οικονομική κρίση.
Και πράγματι, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 12,7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την απασχόληση.
To ιστορικό εκκρεμές
Οι μεταρρυθμίσεις Μιλέι είναι μία ακόμη ταλάντευση του ιστορικού εκκρεμούς για την οικονομία της Αργεντινής.
Οι κυβερνήσεις του αριστερού περονιστικού κινήματος, παραδοσιακού συμμάχου των εργατικών συνδικάτων, είχαν εφαρμόσει δασμούς και επιδοτήσεις για την προώθηση της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ οι δεξιές κυβερνήσεις των δεκαετιών 1970 και 1990 ακύρωσαν τους περιορισμούς, προκαλώντας ωστόσο κύμα λουκέτων σε βιομηχανίες.
Ο Μιλέι λέει ότι θέλει να απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγοράς για να επαναπροσανατολίσει την οικονομία της Αργεντινής σε τομείς όπου έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: γεωργία, εξόρυξη, ενέργεια και τεχνολογία, που αθροιστικά απασχολούν όμως μόλις το 12 τοις εκατό των Αργεντινών.
Απεναντίας η Κριστίνα Κίρχνερ, πρώην πρόεδρος και αρχηγός του κύριου περονιστικού κόμματος, καταλογίζει στον Μιλέι ότι «θέλει να υποβιβάσει ξανά τη χώρα σε μια απλή αποικία για εκμετάλλευση πρώτων υλών και όλα τα υπόλοιπα…ας καούν στην κόλαση».
Με πληροφορiες απο FT