Skip to main content

Κίνα: Ανάπτυξη 5% το 2024- Σπριντ στο τελευταίο τρίμηνο

REUTERS/Aly Song

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, με εξαίρεση την περιόδο του κορωνοϊού

Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 καθώς άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα στήριξης, γεγονός που επέτρεψε στο Πεκίνο να επιτύχει, έστω και οριακά, τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, κινούμενο πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κι «έβλεπαν» ανάπτυξη 5%. Η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ήταν πάνω από τα προηγούμενα τρίμηνα (4,6% το τρίτο τρίμηνο, 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, 5,3% το πρώτο τρίμηνο).

Αυτό το σπριντ του τελευταίου τριμήνου βοήθησε στην αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος στο 5% το 2024, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας την Παρασκευή.

«Η αλλαγή της στάσης της πολιτικής τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους βοήθησε την οικονομία να σταθεροποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά απαιτεί μεγάλα και επίμονα μέτρα στήριξης για την τόνωση της οικονομικής δυναμικής και τη διατήρηση της ανάκαμψης», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εδώ και τρεις δεκαετίες, με εξαίρεση την περιόδο του κορωνοϊού.

Το Πεκίνο είχε ορίσει στόχο «περί το 5%» ως προς την ανάπτυξη πέρυσι, έπειτα από το 5,2% του 2023, με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων, την άτονη εσωτερική κατανάλωση και τις εντάσεις για το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το 2024 το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε σε 134,9 τρισεκατομμύρια γιούαν (17,8 τρισεκ. ευρώ), κατά την εκτίμηση της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Παρά το «περίπλοκο περιβάλλον», τις «μεγεθυνόμενες εξωτερικές πιέσεις» και «τις εσωτερικές δυσκολίες» ο στόχος «επιτεύχθηκε», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή.

Ο δείκτης αυτός, που κουβαλάει τεράστια πολιτική σημασία, αν και γενικά αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη στη Δύση, προσελκύει πάντα μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος του ασιατικού κολοσσού στην παγκόσμια οικονομία.

Ομάδα οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμενε οριακά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (4,9%).

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε πέρυσι τα μέτρα στήριξης της δραστηριότητας, δαπανώντας τα μεγαλύτερα ποσά των τελευταίων ετών, για να τονωθεί η κατανάλωση.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν ρεκόρ πέρυσι, πλησιάζοντας τα 3,4 τρισεκ. ευρώ (+7,1% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Αντίθετα οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να επεκτείνονται με μάλλον βραδύ ρυθμό (+3,5%) σε σύγκριση με το 2023 (+7,2%), ένδειξη πως οι καταναλωτές πιέζονται.

Στο μεταξύ μαζεύονται πλέον σύννεφα πάνω από το εξωτερικό εμπόριο, μηχανή της κινεζικής ανάπτυξης, εν αναμονή των δασμών στην επιβολή των οποίων έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ, που ορκίζεται τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο υπόσχεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική πολιτική του το 2025 και να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης. Η κινεζική κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί πως θα εξετάσει κι άλλες μειώσεις των κατευθυντηρίων επιτοκίων της φέτος.

Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα μέτρα, κυρίως με δεδομένη την αβεβαιότητα ως προς το εξωτερικό εμπόριο. Η χώρα άλλωστε μόλις και μετά βίας ξέφυγε από τον αποπληθωρισμό τον Δεκέμβριο, όταν οι τιμές αυξήθηκαν με τον βραδύ ρυθμό των τελευταίων εννιά μηνών. Τον Φεβρουάριο βγήκε από τετράμηνη περίοδο αποπληθωρισμού, τη μεγαλύτερη πτώση τιμών έπειτα από 14 χρόνια.

Ειδικοί που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεψαν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας στο 4,4% το 2025 και πιθανόν κάτω από το 4% το 2026.

Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ