Χρειάστηκαν δύο μήνες για να δοθεί λύση. Μεγάλος κερδισμένος, o πρόεδρος με το αλυσοπρίονο. Αποτυγχάνοντας να καταλήξει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, η υπερφιλελεύθερη κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι κατέληξε να παρατείνει τον προϋπολογισμό του 2023 μέχρι το 2025, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
Παράταση του προϋπολογισμού από το ένα έτος στο επόμενο έχει συμβεί και στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται για δύο συνεχόμενα έτη, σημειώνει η Le Monde.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, ο Μιλέι παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού του στο Κογκρέσο. Προέβλεπε «μηδενικό έλλειμμα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση», επιμένοντας στην πολιτική της λιτότητας-σοκ που εφάρμοσε αμέσως μόλις ανέβηκε στην εξουσία, τον Δεκέμβριο του 2023.
«Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την κυβέρνηση ως νταντά, η οποία πρέπει να φροντίζει για τα πάντα, από τη σίτιση μέχρι τη διασκέδαση κάθε πολίτη», είπε.
«Δεν έχουμε καταλήξει σε κοινή γραμμή που θα μας επιτρέψει να εγγυηθούμε μηδενικό έλλειμμα», σημείωσε στις 19 Νοεμβρίου του 2024 ο Χοσέ Λουίς Εσπέρ, βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού.
«Ελευθέρας» για την οικονομία του «αλυσοπρίονου»
Πρόκειται για ήττα του Μιλέι; Καθόλου.
Στην πραγματικότητα, με τριψήφιο πληθωρισμό (166% σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο του 2024), η χρήση του προϋπολογισμού του 2023 διευκολύνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να εφαρμόσει το «αλυσοπρίονο»- σύμβολο της πολιτικής του Μιλέι – κατά των δημόσιων δαπανών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΜΜΕ Chequeado, με βάση τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2025, ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει μείωση των δαπανών κατά 24,1%.
Ο στόχος επιτεύχθηκε – Οι πολίτες ακόμη πιο φτωχοί
Με την θεραπεία – σοκ για την οικονομία, ο Μιλέι τήρησε τις υποσχέσεις του, με τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 2,4% τον Νοέμβριο από 25,5% ένα χρόνο νωρίτερα.
Όχι χωρίς συνέπειες.
Οι πολιτικές του Αργεντίνου προέδρου έχουν βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια Αργεντινούς, εδώ και μήνες.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 52,9% του πληθυσμού ήταν φτωχό -αύξηση κατά 11 μονάδες σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023- ένα ποσοστό που είχε να παρατηρηθεί εδώ και 20 χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εξέφρασε ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό ανηλίκων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, χάθηκαν περισσότερες από 260.000 θέσεις εργασίας ενώ η οικονομία αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2024.
naftemporiki.gr