Skip to main content

«Παρηγορώντας» τους χρυσούς κληρονόμους τρισεκατομμυρίων – Η βιομηχανία της «συμπόνιας»

SHUTTERSTOCK

Το «βάρος των προνομίων», η ψυχολογική στήριξη και το πολυτελές Ηarbor - Μαθήματα και για το πώς θα διατηρηθεί ο πλούτος

Τα επόμενα 25 χρόνια, οι νεότερες γενιές των υπερπλούσιων του πλανήτη, πρόκειται να κληρονομήσουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια από τους γονείς και τους παππούδες τους. Γεγονός ανεκτίμητο. Αλλά όχι για όλους, ισχυρίζεται  ο Ντομινίκ Σάμουελσεν, διευθύνων σύμβουλος της Campden Wealth,  βρετανικής εταιρείας που συμβουλεύει τις πλούσιες οικογένειες.

Καθ ύπερβολήν, κάποιοι χρειάζονται την… συμπόνοια μας, λέει.

Η Μαρλέν Ένγκελχορν, κατάλαβε για πρώτη φορά ότι η οικογένειά της ήταν πλούσια όταν παρατήρησε πόσο μεγαλύτερο ήταν το σπίτι τους από εκείνο των φίλων της. «Το λέγαμε μεγάλο σπίτι»…

Η παρουσία του οικονομικού σύμβουλου της οικογένειάς της ήταν τόσο συχνή, που νόμιζε ότι ήταν θείος της.

Η Μαρλέν, από τους κληρονόμους της περιουσίας που δημιούργησε ο Γερμανός βιομήχανος του 19ου αιώνα, Φρίντριχ Ένγκελχορν, δεν ήξερε ακριβώς πόσο πλούσια ήταν η οικογένειά της μέχρι τα 27 της χρόνια. Τότε της ανακοίνωσαν ότι θα κληρονομούσε περιουσία 25 εκατ. ευρώ (26,3 εκατ. δολάρια) από τη γιαγιά της. Τα πολλά χρήματα δεν ήταν πια, η αίσθηση μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Ήταν δικά της.

Η 32χρονη σήμερα Ένγκελχορν είναι μία από τους πολλούς ευεργετημένους στη λίστα της «Μεγάλης Μεταφοράς Πλούτου».

Η Μαρλέν Ένγκελχορν θέλει να μοιράσει την κληρονομιά της – 50 Αυστριακοί θα αποφασίσουν το πώς

«Μια διαδικασία γεμάτη κινδύνους»

Για τους υπερπλούσιους, πρόκειται για μια διαδικασία γεμάτη κινδύνους, δήλωσε ο Ντομινίκ Σάμουελσεν.

Αδέλφια διαπληκτίζονται, ένα παραστρατημένο παιδί σπαταλά την περιουσία – και η οικογένεια «καταρρέει».

Η Campden Wealth είναι μία από τις εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα να ανακοπεί αυτή η κατάρρευση.

Φόρουμ συμπόνοιας

Από το 1999 διοργανώνει φόρουμ όπου οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου μπορούν να συναντηθούν για να συζητήσουν τις προκλήσεις του να είσαι εξαιρετικά πλούσιος με τη… συμπονετική παρουσία άλλων εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων.

Για να ενταχθεί μια οικογένεια στα 1.400 μέλη της Campden Wealth, πρέπει να έχει περιουσία τουλάχιστον 100 εκατ. στερλίνες – 125 εκατ. δολάρια.

Κέντρο «αποκατάστασης»

Ο Γιαν Γκέρμπερ, παλιό μέλος και ιδρυτής ενός κέντρου κοινωνικής αποκατάστασης για πλούσιους, δήλωσε ότι οι συνεδρίες είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι μπορεί να φανταστεί ένας «ξένος». Πολύ συχνά οι συμμετέχοντες μοιράζονται προσωπικά συναισθήματα, και επώδυνες εμπειρίες, εξηγεί.

«Οι συνεδρίες απέχουν πολύ από το να είναι ελιτίστικες του στυλ “εμείς κυβερνάμε τον κόσμο”. Είμαστε οικογένειες, είμαστε άνθρωποι, οι περισσότεροι από εμάς εδώ στην αίθουσα γεννηθήκαμε μέσα στον πλούτο, δεν το επιλέξαμε. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά και έχουμε μεγάλη ευθύνη», είναι η κεντρική ιδέα.

«Φιλοσοφικές» ανησυχίες

Μια βιομηχανία υπηρεσιών έχει ξεπηδήσει, προκειμενου να βοηθήσει τις πλούσιες οικογένειες να επιβιώσουν από τις προκλήσεις που τους επιφυλάσσονται – και να διατηρήσουν τον πλούτο τους.

Το καλοκαίρι του 2023 ο Σάμουελσον  και ο αδελφός του Χένρι, συνεργάτης του στην Campden Wealth, εγκαινίασαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ονομασία Family Wealth Essentials Series.

Το μάθημα, το οποίο κοστίζει σχεδόν 10.000 δολάρια, δεν ασχολείται με την οικονομική πλευρά της διαχείρισης του πλούτου. Αντ’ αυτού, διερευνά πιο «φιλοσοφικά» ζητήματα που απασχολούν τους πολυεκατομμυριούχους.

Είκοσι έξι εύποροι από όλο τον κόσμο δήλωσαν συμμετοχή στο πρώτο μάθημα, εννέα από αυτούς από τις ίδιες τρεις οικογένειες.

«Θα μελετήσουμε αυτή τη μεγάλη και βαριά λέξη “πλούτος”»

Ο Σάμουελσον, έδωσε πρόσβαση, στον Economist, σε μερικά από τα βιντεοσκοπημένα σεμινάρια του μαθήματος.

Στην πρώτη ενότητα, η Μπριν Μόναχαν, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως σύμβουλο οικογενειακών επιχειρήσεων, οδηγεί τους μαθητές της πίσω, στις βασικές αρχές: «Θα μελετήσουμε αυτή τη μεγάλη και βαριά λέξη “πλούτος”. Τι σημαίνει για εσάς;», ρωτάει.

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η Μόναχαν αντλεί από τη δική της εμπειρία ως μέλος τέταρτης γενιάς μιας οικογένειας χαλυβουργών του Πίτσμπουργκ.

Όπως και η Ένγκελχορν, η Μόναχαν δεν είχε αρχικά επίγνωση της έκτασης του πλούτου της οικογένειάς της – πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο και πολλοί από τους συμμαθητές της είχαν μεγάλα σπίτια και έκαναν πολυτελείς διακοπές.

Διαθήκη από τα «18»

Ο μεγάλος πλούτος αναγκάζει τα παιδιά να σκεφτούν την κληρονομιά τους – και τη θνητότητά τους – σχεδόν προτού αρχίσει η ενηλικίωση, λέει. Στην ηλικία των 18 ετών, η Μόναχαν πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να κάνει διαθήκη. Η οικογενειακή επιχείρηση χάλυβα είχε πουληθεί τη δεκαετία του 1970 και, έκτοτε, τον πλούτο τους διαχειριζόταν ένας οικογενειακός οργανισμός, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου εκπροσωπούνταν πολλά μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με την έκθεση «The Family Office Boom» της DBS Private Bank, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με το Economist Intelligence Unit,  υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 10.000 τέτοιου είδους οργανισμοί, με το 40% αυτών να έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το «βάρος των προνομίων», η ψυχολογική στήριξη και το πολυτελές Ηarbor

Ο Πολ Φλιν, διευθύνων σύμβουλος του Harbor, ενός κέντρου αποκατάστασης για τους υπερπλούσιους που υποφέρουν από κρίσεις ψυχικής υγείας, στο Λονδίνο, είπε ότι το προσωπικό του συχνά άκουγε από τους νεαρούς ασθενείς για το «βάρος των προνομίων».

Ένα βάρος, που όπως παραδέχτηκε, σπάνια προκαλεί μεγάλη συμπόνια. 

Τα κεντρικά γραφεία του Harbor, στεγάζονται σε ένα κομψό αρχοντικό στη Βικτώρια, όπου οι ασθενείς και οι οικογένειές τους συγκεντρώνονται για να μιλήσουν. Ο ασθενής λαμβάνει ατομική θεραπεία σε μία από τις 15 κατοικίες που χρησιμοποιεί το Harbor σε αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου: Notting Hill, Chelsea, Knightsbridge και Kensington.

Το πακέτο του Harbor κοστίζει 50.000-90.000 λίρες την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες θεραπείας, η οποία κυμαίνεται από εντατική ψυχοθεραπεία έως υπνοθεραπεία.

Οι μισοί ασθενείς του προγράμματος προέρχονται από τον Κόλπο.

Οι καταστροφικές συμπεριφορές που φέρνει ο πλούτος

Ο Φλιν έχει παρατηρήσει παρόμοια μοτίβα καταστροφικής συμπεριφοράς μεταξύ των ασθενών του.

Η παλαιότερη γενιά, συνήθως ο πατριάρχης, μπορεί να εξαρτάται από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, οι γυναίκες μπορεί να έχουν διατροφικές διαταραχές και η νεότερη γενιά μπορεί να είναι εθισμένη στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο εθισμός ενεργοποιείται όχι μόνο από τα χρήματα, αλλά και από την απουσία αληθινών φίλων, δήλωσε ο Φλιν. Κάποιοι υπερπλούσιοι τείνουν να είναι απομονωμένοι, οι στενότερες σχέσεις τους είναι με οδηγούς ή προσωπικούς σεφ των οποίων πληρώνουν τους μισθούς.

Η ανταρσία της Μαρλέν Ένγκελχορν,

Για την ιστορία, η Μαρλέν Ένγκελχορν, έκανε την δική της επανάσταση.

Αφού έμαθε για την κληρονομιά της, άρχισε να διαβάζει για την ανισότητα και τη φορολογία και έμεινε έκπληκτη από το πόσο λίγο φορολογούνταν οι πλούσιοι για τον κληρονομούμενο πλούτο. Τώρα έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα για να αναδιανείμει τα χρήματά της.