Skip to main content

Η χώρα που «κολυμπά» στο πετρέλαιο και «βυθίζεται» σε ύφεση

REUTERS/Alexander Manzyuk

Η μείωση της τιμής και οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ έχουν καταδικάσει το εμιράτο

Υπάρχουν λίγες χώρες στον κόσμο που να «κολυμπούν» στο πετρέλαιο. Αλλά μόνο μία εξ αυτών είναι βυθισμένη και στην οικονομική ύφεση: Το Κουβέιτ, μία από τις μικρότερες χώρες της Ασίας, ενώ βρίσκεται πάνω στο δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια οικονομική ύφεση που διαρκεί δύο συνεχόμενα χρόνια.

Η πετρελαϊκή «καρδιά» του Κουβέιτ είναι το κοίτασμα Μπουργκάν, που ανακαλύφθηκε το 1938 και διαθέτει 70 δισεκατομμύρια βαρέλια, από τα 100 δισ. βαρέλια που έχει συνολικά το εμιράτο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά μόνο το κοίτασμα Γκαουάρ, στη Σαουδική Αραβία, με πάνω από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Αν και τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι ισχυρά, η μείωση της τιμής και οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ έχουν καταδικάσει το εμιράτο, γιατί μέχρι σήμερα έχει κάνει ελάχιστα για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του.

Εξάρτηση από το πετρέλαιο

Η οικονομία του Κουβέιτ παραμένει πολύ εξαρτημένη από το πετρέλαιο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του ΑΕΠ και το 90% των εξαγωγών. Αυτή η εξάρτηση εκθέτει τη χώρα στις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και στους κινδύνους που συνδέονται με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. «Παρά τις προσπάθειες για οικονομική διαφοροποίηση με τη στρατηγική “Νέο Κουβέιτ Όραμα 2035”, η πρόοδος είναι αργή, παρεμποδίζεται από την πολιτική αντίσταση και τη βαριά γραφειοκρατία», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, με τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής να επιβραδύνουν τα έργα υποδομής και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας την ελκυστικότητα για τους ξένους επενδυτές.

Ανάγκη μεταρρυθμίσεων

Τον Μάιο του 2024, μάλιστα, ο εμίρης του Κουβέιτ διέλυσε το Κοινοβούλιο, με στόχο την επιτάχυνση των απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η νέα χρονιά βρίσκει το εμιράτο αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις: Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως λόγω της μείωσης  της παραγωγής πετρελαίου κατά 4,3%, που συνδέεται με τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ+.

Παρά την απουσία συγκεκριμένων στοιχείων για το 2024, η ανεργία παραμένει πρόκληση, ιδιαίτερα για τους νέους στον ιδιωτικό τομέα, και η δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση των δαπανών κατά 12% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των γενεών.

Η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται επίσης από υψηλή εξάρτηση από ξένο εργατικό δυναμικό, που αντιπροσωπεύει το 80% των εργαζομένων, και υψηλή ανεργία στους νέους, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, η περιβαλλοντική ευπάθεια του εμιράτου, που συνδέεται με τη γεωγραφική του θέση, απαιτεί επενδύσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή.

Νέες επενδύσεις

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Kuwait Petroleum Corporation (KPC) συνεχίζει να εξερευνά και να επενδύει στην εξόρυξη πετρελαίου, με στόχο να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή από τα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια, στα 4 εκατομμύρια, τα επόμενα χρόνια.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 50% σε λίγα χρόνια και για τον λόγο αυτόν σκοπεύει να επενδύσουν 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2035.

Ωστόσο, τώρα που το πετρέλαιο αρχίζει να χάνει τη σημασία του σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ανάγκης για πράσινης μετάβαση, το μήνυμα – προειδοποίηση και προς το Κουβέιτ είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας. Με τον ίδιο εντατικό τρόπο, όπως στο παρελθόν με τον μαύρο χρυσό.