Κατά 2,1% υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα το 2024 σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης.
Ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 13,3% για τα δημητριακά σε σχέση με το 2023 και κατά 13,2% για τη ζάχαρη κατά την ίδια περίοδο.
Μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των δημητριακών και κυρίως του σιταριού, η οποία καταγράφηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές έχουν πλέον επιστρέψει στις προπολεμικές τιμές τους στις διεθνείς αγορές.
Η μείωση της τιμής της ζάχαρης οφείλεται κυρίως στις «εξαγωγές ρεκόρ της Βραζιλίας στη διάρκεια του έτους», καθώς και «στις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς».
Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές
Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίσθηκαν εν μέρει από την άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων (+9,4%), των γαλακτοκομικών προϊόντων (4,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του βουτύρου) και των κρεάτων (2,7%).
Παρά μια πολύ ελαφρά υποχώρηση το Δεκέμβριο, οι ετήσιες τιμές των ελαίων παρέμειναν υψηλές, λόγω κυρίως της ανόδου αυτής του φοινικέλαιου σε ένα πλαίσιο «παγκόσμιας μείωσης της προσφοράς».
The @FAO Food Price Index slightly declined in December, led down by a drop in international sugar quotations.
For 2024 as a whole, the index recorded a 2.1 percent drop than the average value in 2023.https://t.co/OCQ6eq4c2U
— FAO Newsroom (@FAOnews) January 3, 2025
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP