Σε αμερικανικά χέρια θέλει να κρατήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την US Steel, λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της χώρας στον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post θα μπλοκάρει την εξαγορά της US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel, που είχε καταθέσει προσφορά ύψους 14,9 δισ. δολαρίων. Δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός της ημέρας.
Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας παραπέμφθηκε στον Μπάιντεν στις 23 Δεκεμβρίου, αφού η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) απέτυχε να καταλήξει σε οριστικό πόρισμα, δήλωσε η U.S. Steel.
Οι ανησυχίες και οι παραχωρήσεις
Ο Μπάιντεν είχε 15 ημέρες για να εγκρίνει ή να μπλοκάρει τη συμφωνία από τη στιγμή που η αξιολόγηση CFIUS έφτασε στο γραφείο του, γεγονός που ανάγκασε τη Nippon Steel να μεταφέρει την προθεσμία της συναλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του 2025 από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Η CFIUS ανησυχούσε ότι, μετά την εξαγορά, η Nippon Steel θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγική ικανότητα της U.S. Steel, γεγονός που θα αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η πιθανή μείωσης της παραγωγής χάλυβα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εφοδιασμού και καθυστερήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν βιομηχανίες που είναι κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η CFIUS, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post.
Για να μετριάσει αυτή την ανησυχία, η Nippon Steel πρότεινε την Τρίτη να διατηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε μειώσεις στην παραγωγή χάλυβα της εταιρείας. Η Nippon Steel είχε προηγουμένως προσφέρει και άλλες παραχωρήσεις όπως η διατήρηση της έδρας της U.S. Steel στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια και η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της US Steel με Αμερικανούς υπηκόους.
Κόντρα στο «ναι» των μετόχων
Η συμφωνία έλαβε τη στήριξη των μετόχων της US Steel, οι οποίοι ψήφισαν τον Απρίλιο υπέρ της ολοκλήρωσης της. «Η συντριπτική υποστήριξη από τους μετόχους μας είναι μια σαφής επιβεβαίωση ότι αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη για τη συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της U.S. Steel, Ντέιβιντ Μπιούριτ.
Αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν αρκετοί για να επηρεάσουν τον Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και καιρό αντιτάχθηκε δημόσια στη συμφωνία. Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση λέγοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει μια αμερικανική χαλυβουργία, με εγχώρια ιδιοκτησία και διαχείριση».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην προτεινόμενη εξαγορά από τη Nippon Steel.
«Είμαι εντελώς αντίθετος με την αγορά της άλλοτε σπουδαίας και ισχυρής US Steel από μια ξένη εταιρεία, στην προκειμένη περίπτωση τη Nippon Steel της Ιαπωνίας», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social στις 2 Δεκεμβρίου.