Skip to main content

Το νέο γόητρο των πλουσίων – Πόσα περισσότερα χρόνια ζουν σε σχέση με τους φτωχούς

SHUTTERSTOCK

Τι έδειξε επιστημονική μελέτη - Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά μέχρι ενός σημείου

Εκτός από το βαρύ πορτοφόλι, νέο γόητρο προσδίδει στους  πλούσιους το γεγονός, πως όχι μόνο ζουν καλύτερα, αλλά και περισσότερο. Και η αλήθεια είναι πως, οι έρευνες δείχνουν ότι οι εύποροι εκτός από το να γίνονται πλουσιότεροι, ευημερούν και στην μακροζωΐα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το JAMA Internal Medicine, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal, από τα 60 και έπειτα, το πλουσιότερο 10% έχει ως μέσο προσδόκιμο ζωής, τα 86 έτη. Περίπου 14 χρόνια περισσότερο, από το λιγότερο πλούσιο 10%.

Οι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πιο υγιεινά τρόφιμα, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, και σπίτια σε ασφαλέστερες, λιγότερο μολυσμένες γειτονιές, εξηγεί η Κάθριν Χιμελσταίν, εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης.

«Αν έχετε ένα ωραίο μέρος για να ζείτε και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το φαγητό στο τραπέζι, έχετε το ψυχικό περιθώριο και τους πόρους να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας», λέει ο Στίβεν Γουλφ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth.

Κάποιος που κάνει πολλές δουλειές δεν έχει τον ελεύθερο χρόνο και την ευελιξία να γυμνάζεται τακτικά ή να μαγειρεύει ένα θρεπτικό γεύμα στο σπίτι. Επιπλέον, πολλές δουλειές με χαμηλότερο εισόδημα είναι σωματικά επιβαρυντικές και περισσότερο επίφοβες για εργατικά ατυχήματα ή για έκθεση σε βλαβερές ουσίες.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι ζουν επίσης σε ασφαλέστερες περιοχές με υψηλότερης ποιότητας σχολεία, πάρκα, κατοικίες και άλλες υποδομές.

«Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα αγαθά που μας βοηθούν να γερνάμε καλύτερα», λέει ο Άντριου Σκοτ, διευθυντής οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ellison στην Οξφόρδη. Πολλά από αυτά είναι εφικτά χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση: Να τρώμε λιγότερο και καλύτερα, να κοιμόμαστε και να γυμναζόμαστε περισσότερο και να περνάμε χρόνο με τους φίλους μας».

Tα gadgeds που σώζουν

Aλλά κάποιες στρατηγικές δαπάνες, μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία του οργανισμού καθοριστικά. Gadgets, που ίσως μοιάζουν πολυτελή, αξίζουν το κόστος, λένε ερευνητές.

Συσκευές όπως το Apple Watch και το Oura Ring μπορούν να καλλιεργήσουν υγιεινές συνήθειες και να εντοπίσουν ανησυχητικά μοτίβα που αφορούν την υγεία λέει ο Τζο Κόφλιν, διευθυντής του MIT AgeLab.

Ο Κόφλιν, προς επίρρωση των λόγων του, ανέφερε ότι κάποτε πήγε στα επείγοντα επειδή το Apple Watch εντόπισε αύξηση στους καρδιακούς του παλμούς, που δεν είχε παρατηρήσει ο ίδιος.

Υπάρχουν όρια

Πάντως αν και τα υψηλότερα εισοδήματα συναρτώνται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υπάρχει το φαινόμενο της φθίνουσας ανταποδοτικότητας, που βάζει όρια.

Κάθε ένα από τα διαδοχικά άλματα στις αμοιβές συνδέεται με μικρότερη πρόοδο στη μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη του 2016 από την ερευνητική ομάδα Opportunity Insights.

Κατά μέσο όρο, κάποιος με οικογενειακό εισόδημα 14.000 δολαρίων θα ζήσει περίπου 10 μήνες λιγότερους από κάποιον που βγάζει 20.000 δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, η οποία χρησιμοποίησε ποσά προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό του 2012.

Το ίδιο χάσμα των 10 μηνών υπάρχει και μεταξύ των εισοδημάτων νοικοκυριών με περίπου 160.000 και 225.000 δολάρια, καθώς και μεταξύ 225.000 και 1,95 εκατομμυρίων δολαρίων.

naftemporiki.gr