Αντιμέτωπη με τις πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την εμπορική απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση ενισχύοντας την οικονομική και εμπορική συνεργασία με άλλες χώρες και περιοχές.
Σήμερα, η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ παραμένει σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματική, και η Ευρώπη δεν μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα απειλήσει να αναβαθμίσει τους εμπορικούς περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική. Αν και η ΕΕ έχει δείξει προθυμία να αποφύγει συγκρούσεις, ενισχύοντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, δεν μπορεί ούτε να αντέξει το οικονομικό και πολιτικό κόστος αυτών των αγορών, ούτε να ικανοποιήσει πλήρως την επιθυμία των ΗΠΑ. Γι’ αυτό, η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την Ανατολή για να τονώσει την οικονομία της.
Στις 3 Δεκεμβρίου, το 100.000ο τρένο Κίνας-Ευρώπης έφτασε στον ευρωπαϊκό τερματικό σταθμό στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Αυτό το ορόσημο δείχνει την ταχύτατη ανάπτυξη των εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης, που έχουν στείλει πάνω από 11 εκατομμύρια TEU αγαθών αξίας άνω των 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας 227 πόλεις σε 25 χώρες της Ευρώπης. Η γρήγορη ανάπτυξη του τρένου Κίνας-Ευρώπης αντικατοπτρίζει τη βαθιά ολοκλήρωση των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, καθώς και τα αλληλοσυμπληρούμενα βιομηχανικά συμφέροντα και τις ευρείες προοπτικές για περαιτέρω οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Όσον αφορά τις αγορές, οι αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, με την Κίνα να ηγείται, γίνονται η πιο σταθερή περιοχή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών προοπτικών που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ στις 4 Δεκεμβρίου, οι αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2025 έως το 2026, με το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο να αυξάνεται περαιτέρω. Η τεράστια ζήτηση της κινεζικής αγοράς παρέχει έναν ευρύ χώρο για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Από την πλευρά της βιομηχανικής δομής, η Κίνα και η Ευρώπη αλληλοσυμπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό. Η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό παραγωγικό σύστημα, ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής χαμηλού επιπέδου, όπου έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Αντίστοιχα, η Ευρώπη υπερέχει στη κατασκευή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, στις υπηρεσίες και στην τεχνολογική καινοτομία. Οι τεχνολογικές καινοτομίες της Ευρώπης, καθώς και οι προσπάθειές της στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, την καθιστούν πολύτιμο συνεργάτη για την Κίνα στην ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας-ΕΕ.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, οι αμφίδρομες επενδύσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ συνεχώς επεκτείνονται. Το 2023, το αμφίδρομο επενδυτικό απόθεμα μεταξύ Κίνας και ΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία Κίνας-ΕΕ δεν περιορίζεται πλέον στην παραδοσιακή μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά επεκτείνεται σε τομείς όπως η πράσινη οικονομία, η ψηφιακή οικονομία και η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Αυτοί οι τομείς συνεργασίας συμβαδίζουν με τις αναπτυξιακές στρατηγικές και των δύο πλευρών και έχουν προσφέρει νέα ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.