Skip to main content

Mπλόκο στα κινεζικά ρούτερ για εκατομμύρια νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση των ΗΠΑ

SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, πρόκειται για προϊόντα της TP-Link, εταιρίας που κατέχει περί το 65% της αμερικανικής αγοράς

Την πιθανότητα να απαγορεύσουν εκατομμύρια κινεζικά ρούτερ σε αμερικανικά νοικοκυριά διερευνούν οι αρχές των ΗΠΑ βάζοντας στο μικροσκόπιο συγκεκριμένη εταιρεία, τις συσκευές της οποίας συνδέουν με κυβερνο-επιθέσεις και ενδεχόμενο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, πρόκειται για την TP-Link, εταιρίας που κατέχει περί το 65% της αμερικανικής αγοράς ρούτερ για οικίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα προϊόντα της αποτελούν κορυφαία επιλογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα αρμόδια τμήματα Εμπορίου, Άμυνας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνες για την εταιρεία και εξετάζουν να απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων TP-Link στις ΗΠΑ αρχής γενομένης από το 2025.

Βάση ή συνεισφέρουσα στις υποψίες είναι ανάλυση της Microsoft που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία διαπίστωσε ότι μια κινεζική «εταιρία» hacking διατηρεί μεγάλο δίκτυο παραβιασμένων συσκευών δικτύου και κυρίως χιλιάδες ρούτερ της TP-Link.

Το δίκτυο αυτό φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κινεζικά συμφέροντα για να εξαπολυθούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αμερικανικών κυβερνητικών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και συμβεβλημένων με το Υπουργείο Άμυνας.

Tα ρούτερ της TP-Link, αναφέρει η WSJ, αποστέλλονται τακτικά σε πελάτες με «ελαττώματα ασφαλείας», τα οποία η εταιρεία συχνά δε καταφέρνει να επιλύσει.

Γενικά ενώ οι δρομολογητές έχουν συχνά σφάλματα, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, η TP-Link δεν συνεργάζεται με ερευνητές του τομέα ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα.

Η αντίδραση της εταιρίας

Η TP-Link πραγματοποιεί τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ μέσω μιας επιχειρηματικής μονάδας με έδρα την Καλιφόρνια. Εκπρόσωπος αυτής της μονάδας είπε ότι η TP-Link αξιολογεί πιθανούς κινδύνους ασφαλείας και αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση πιθανά ευάλωτων σημείων.

«Χαιρετίζουμε κάθε ευκαιρία να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποδείξουμε ότι οι πρακτικές ασφαλείας μας είναι πλήρως σύμφωνες με τα πρότυπα ασφάλειας του κλάδου και να αποδείξουμε τη συνεχή αφοσίωσή μας στην αγορά και τους καταναλωτές των ΗΠΑ και την αντιμετώπιση κινδύνων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε η εκπρόσωπος είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πιθανές ενέργειες κατά της TP-Link, ο Λιου Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας για να «καταστέλλουν τις κινεζικές εταιρείες».

Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα «υπερασπιστεί αποφασιστικά» τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Τα ρούτερ της TP-Link δεν φαίνεται να σχετίζονται πάντως με τις υποτιθέμενες παραβιάσεις της Κίνας σε τουλάχιστον οκτώ αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών από την αυτοαποκαλούμενη ομάδα Salt Typhoon.

Η ανάπτυξη της TP-Link στις ΗΠΑ απογειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι περιορίστηκαν στο σπίτι για να εργαστούν και χρειάζονταν αξιόπιστο διαδίκτυο.

Η εταιρεία ανέβηκε από το 20% μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ για ρούτερ σε οικιακές και μικρές επιχειρήσεις το 2019, στο περίπου 65% φέτος.

Η Ταϊβάνέχει επίσης απαγορεύσει τη χρήση ρούτερ της TP-Link σε κυβερνητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ενώ και η ινδική κυβέρνηση, που συγκρούστηκε με την Κίνα, εξέδωσε νέα προειδοποίηση φέτος για το TP-Link, κάνοντας λόγο για κινδύνους ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal