Skip to main content

Γιατί η ΕΕ κατεβαίνει από το «νομισματικό Έβερεστ»

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ανοίγει ο δρόμος μείωσης του κόστους δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ αρχίζει πλέον να κατηφορίζει σταθερά από το «νομισματικό Έβερεστ»: Η Κριστίν Λαγκάρντ, από το Βίλνιους, όπου μετείχε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ένταξη της Λιθουανίας στο ευρώ δήλωσε ότι «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και αναμένουμε περαιτέρω χαμηλότερα επιτόκια».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση του κόστους χρήματος σε «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο δεδομένης της αδυναμίας της οικονομικής ανάπτυξης».

Καλά νέα λοιπόν για την ευρωζώνη, καθώς ανοίγει ο δρόμος μείωσης του κόστους δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Απελευθερώνοντας έτσι πόρους για κατανάλωση και αύξησης της ζήτησης, ιδίως διαρκών αγαθών.

Η Λαγκάρντ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα μια συζήτηση για το επίπεδο του «ουδέτερου επιτοκίου» -που δεν γεννά ούτε επεκτατική ούτε περιοριστική νομισματική πολιτική- και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,75% και 2,5%.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει η νέα διοίκηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει πέντε φορές τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2025, από 25 μονάδες βάσης τη φορά», υποστηρίζουν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε η «Ναυτεμπορική» στις Βρυξέλλες. Σημειώνουν βέβαια με έμφαση ότι «το να κάνεις προβλέψεις είναι πάντα δύσκολο. Αλλά η βέλτιστη πολιτική είναι να μην διασπαστούν οι περικοπές σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, ακόμη και οι μικρές μειώσεις ποσοστών είναι μια χαρά, αρκεί να είναι συχνές».

Υποφέρει η Ευρώπη

Με την Γηραιά Ήπειρο να υποφέρει, καθώς οι βασικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και του υψηλότερου κόστους. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της S&P Global. Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα παρέμεινε στάσιμος στις 45,2 μονάδες, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη πίεση στον κλάδο. Ευτυχώς, ανέκαμψε ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών στις 51,4 μονάδες από 49,5, επιστρέφοντας σε τροχιά ανάπτυξης. «Με τον ερχομό του Τραμπ και το πολιτικό χάος στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, το τελευταίο κομμάτι της χρονιάς έχει χρωματιστεί με αβεβαιότητα, δημιουργώντας ένα παραπέτασμα ομίχλης για ένα 2025 γεμάτο αμφιβολίες», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».

Προσθέτουν πάντως ότι δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου, ιδιαίτερα της βιομηχανίας της, «θα αναγκαστεί η ΕΚΤ να ξεπεράσει την Fed σε ευελιξία.»

Η οικονομία της ευρωζώνης

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα επεκταθεί κατά 1% το επόμενο έτος. Αν και η Κομισιόν αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 0,8% για το 2025, ενώ το Bloomberg κάνει λόγο για άνοδο 1,2%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο μέσος για την ευρωζώνη το 2025 θα είναι αρχικά ελαφρώς πάνω από το 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ. Αναμένεται πάντως να μειωθεί σταδιακά, φτάνοντας τον στόχο του 2% κάποια στιγμή στα μέσα της χρονιάς. «Η τάση αυτή αποδίδεται στη συγκράτηση των πιέσεων στο κόστος και στην καθυστερημένη επίδραση προηγούμενων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, η οποία θα αντανακλάται στις τιμές καταναλωτή», εξηγούν οι παράγοντες της αγοράς.

Πού θα κυμανθεί το ευρώ

Στο θέμα του ευρώ πάντως, όλοι οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν: Με τα συν και τα πλην του, όλα δείχνουν ανατίμηση του δολαρίου και πτώση του ευρώ. Σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις λένε ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα ανταλλάσσεται κάτω από 1,05 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Αναλυτές της Ολλανδικής ING τονίζουν ότι «η γενική τάση τη νέα χρονιά θα πρέπει να είναι θετική για το δολάριο». Οι λόγοι για αυτό είναι ότι μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και τα υψηλότερα επιτόκια λόγω των πληθωριστικών μέτρων του Τραμπ (δασμοί και προστατευτισμός), αποτελούν «σαφή επιχειρήματα υπέρ του δολαρίου ».

Σε αυτό προστίθεται μια οικονομία των ΗΠΑ που ενισχύεται από φορολογικές περικοπές και απορρύθμιση-μέτρα που υπόσχονται μια ορισμένη οικονομική ώθηση  και ενισχύουν ακόμη περισσότερο το πράσινο νόμισμα.

Η ελβετική UBS πιστεύει πάντως ότι το ευρώ θα κερδίσει έδαφος και θα επιστρέψει στα 1,12 δολάρια, καθώς  μια σειρά παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος του Τραμπ θα μπορούσε να είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο για την Ευρώπη.