Skip to main content

Στο «κόκκινο» η κόντρα OpenAI με Μασκ – Τα screenshots που «καίνε» τον εκλεκτό του Τραμπ

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Στην αντεπίθεση πέρασε η OpenAI, ξεσκεπάζοντας σχέδια που είχε για την εταιρεία ο Έλον Μασκ το 2017 και έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με αυτά που υποστηρίζει σήμερα.

Ο Μασκ, εκ των συνιδρυτών της OpenAI, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Νοέμβριο, ζητώντας να σταματήσει η μετατροπή της δημιουργού του ChatGPT σε πλήρως κερδοσκοπική επιχείρηση.

Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της OpenAI με τίτλο «o Έλον Μασκ ήθελε μια κερδοσκοπική OpenAI», η εταιρεία επισημαίνει ότι το 2017 ο Μασκ «όχι μόνο ήθελε, αλλά πραγματικά πίεζε για μια κερδοσκοπική εταιρεία» ως προτεινόμενη νέα δομή για την OpenAI. Παραθέτοντας screenshot από σχετικά emails του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, όταν ακόμη συμμετείχε στο ΔΣ της εταιρείας, αναφέρει:

«Όταν (ο Μασκ) δεν απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο και πλήρη έλεγχο, αποχώρησε και μας είπε ότι θα αποτύχουμε». «Τώρα που η OpenAI είναι το κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο για την τεχνητή νοημοσύνη και ο Έλον διοικεί μια ανταγωνιστική εταιρεία AI, ζητά από το δικαστήριο να μας σταματήσει από το να προωθούμε αποτελεσματικά την αποστολή μας».

Ο Μασκ και η xAI δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Από τότε που ο Μασκ ανακοίνωσε το ντεμπούτο της ανταγωνιστικής του εταιρεία, xAI, τον Ιούλιο του 2023, η startup κυκλοφόρησε το chatbot Grok και συγκεντρώνει έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει για την αγορά 100.000 τσιπ Nvidia, όπως ανέφερε το CNBC στις 15 Νοεμβρίου. Ένα μέλος της νομικής ομάδας της OpenAI δήλωσε στο CNBC ότι ο Μασκ αμφισβητούσε το μη κερδοσκοπικό μοντέλο της OpenAI από την πρώτη μέρα.

Τα screenshots που «καίνε» τον Μασκ

«Η δομή της OpenAI δεν φαίνεται βέλτιστη», έγραψε ο Μασκ σε ένα email του Νοεμβρίου 2015 προς τον CEO της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης που κοινοποιήθηκαν στο ιστολόγιο. Πρόσθεσε ότι η λήψη «μισθού από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία θολώνει την ευθυγράμμιση των κινήτρων» και ότι «ίσως είναι καλύτερα να υπάρχει μια τυπική εταιρεία C corp με μια παράλληλη μη κερδοσκοπική».

Σε μια συνομιλία με την Σιβόν Ζίλις, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  OpenAI (και επικεφαλής σήμερα της Neuralink) ο συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, έγραψε ότι μια συζήτηση που είχε με τον Μασκ «κατέληξε να αφορά τη δομή» και ότι ο Μασκ είπε «το μη κερδοσκοπικό ήταν σίγουρα το σωστό στην αρχή, ίσως όχι το σωστό τώρα», σύμφωνα με στιγμιότυπα από το ιστολόγιο. Σήμερα o Μασκ υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει η εταιρεία το μη κερδοσκοπικό μοντέλο.

Ο Μασκ πρότεινε μια δημόσια εταιρεία κοινής ωφέλεια με την ονομασία «Open Artificial Intelligence Technologies, Inc.» τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία θα παράγει κανονικά κέρδη, σύμφωνα με στιγμιότυπα που περιλαμβάνονται στην ανάρτηση της OpenAI.

Λίγες μέρες αργότερα, η OpenAI απέρριψε τους προτεινόμενους όρους του Μασκ για την κερδοσκοπική εταιρεία και προσφέρθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση, αλλά ο Μασκ απάντησε ότι η προσφορά του «δεν είναι πλέον στο τραπέζι» και ότι «οι συζητήσεις τελείωσαν».

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Μασκ πρότεινε να αποσχιστεί η OpenAI και να ενσωματωθεί στην Tesla, την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του, σύμφωνα με την ανάρτηση.

«Οι μόνες πορείες που μπορώ να σκεφτώ είναι μια μεγάλη επέκταση της OpenAI και μια μεγάλη επέκταση της Tesla AI. Ίσως και τα δύο ταυτόχρονα. Η πρώτη θα απαιτούσε μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης και άτομα με υψηλή αξιοπιστία στο διοικητικό μας συμβούλιο. Η τρέχουσα κατάσταση του συμβουλίου είναι πολύ αδύναμη», έγραψε ο Μασκ, σύμφωνα με την ανάρτηση του ιστολογίου. Πρόσθεσε επίσης ότι «η OpenAI βρίσκεται σε πορεία βέβαιης αποτυχίας σε σύγκριση με την Google».

Ο Μπρόκμαν απάντησε με ένα εκτενές σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε την ιδέα ότι η εταιρεία θα έπρεπε «να προσπαθήσει όσο μπορεί να παραμείνει μη κερδοσκοπική», σύμφωνα με στιγμιότυπα. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Μασκ παραιτήθηκε από τη θέση του συνπροέδρου της OpenAI.

Η σύνθετη ιστορία της OpenAI

Η OpenAI ξεκίνησε το 2015 ως μη κερδοσκοπική και στη συνέχεια, το 2019, μετέβη σε ένα «περιορισμένου κέρδους» μοντέλο, στο οποίο η μη κερδοσκοπική οντότητα της OpenAI παρέμεινε η διοικούσα για τη θυγατρική της, που λειτουργούσε με σκοπό το κέρδος. Ο Άλτμαν δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου, στο συνέδριο DealBook της New York Times, ότι η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει αυτή τη δομή εν μέρει επειδή ο Μασκ σταμάτησε τη χρηματοδότησή της.

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ιλιγγιώδη δημοτικότητα του ChatGPT, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, η OpenAI έχει γίνει μία από τις πιο καυτές και, κατά καιρούς, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο. Η αποτίμηση της εταιρείας έφτασε τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που λάνσαρε το ChatGPT. Η OpenAI έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft και ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, με επικεφαλής την Thrive Capital και τη συμμετοχή της Nvidia, της SoftBank και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

Η εταιρεία έλαβε επίσης πιστωτική γραμμή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική ρευστότητά της σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Η OpenAI αναμένει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές επί εσόδων 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, όπως επιβεβαίωσε το CNBC τον Σεπτέμβριο.

Η OpenAI βρίσκεται τώρα στη μέση μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει έως δύο χρόνια για τη μετατροπή της σε πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, κάτι που θα μπορούσε να την καταστήσει πιο ελκυστική για επενδυτές. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει επίσης στην OpenAI να διατηρήσει το μη κερδοσκοπικό καθεστώς της ως ξεχωριστή οντότητα, όπως ανέφερε προηγουμένως το CNBC.

Η OpenAI αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από startups όπως η xAI του Μασκ και η Anthropic, καθώς και από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Amazon και η Meta. Η αγορά της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε μια δεκαετία, ενώ οι επιχειρηματικές δαπάνες για generative AI αυξήθηκαν κατά 500% το 2024, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Menlo Ventures.

Μια περίπλοκη νομική διαμάχη

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Μασκ, την xAI και τον Ζίλις κατέθεσαν αίτηση για προσωρινή διαταγή κατά της OpenAI στις 29 Νοεμβρίου.

Στην αίτησή τους, οι δικηγόροι του Μασκ υποστήριξαν ότι η OpenAI θα έπρεπε να απαγορευτεί να «επωφελείται από αθέμιτα αποκτηθείσες ανταγωνιστικά ευαίσθητες πληροφορίες ή συντονισμό μέσω των διασυνδέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Microsoft-OpenAI».

Οι τελευταίες δικαστικές καταθέσεις αποτελούν κλιμάκωση της νομικής διαμάχης μεταξύ του Μασκ, της OpenAI και του Όλτμαν, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως ο επενδυτής Ρέιντ Χόφμαν και η Microsoft.

Τον Μάρτιο, ο Μασκ κατέθεσε μήνυση κατά της OpenAI και των συνιδρυτών Όλτμαν και Μπρόκμαν στο κρατικό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, κατηγορώντας τους για παραβίαση συμβολαίου και καθήκοντος εμπιστοσύνης. Στη μήνυση, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι η αρχική ομάδα της OpenAI είχε στόχο να αναπτύξει τεχνητή γενική νοημοσύνη «για το όφελος της ανθρωπότητας», αλλά ότι το έργο είχε μετατραπεί σε μια κερδοσκοπική οντότητα που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft, τον κύριο μέτοχό της.

Τον Ιούνιο, ο Μασκ απέσυρε την καταγγελία του και αργότερα την υπέβαλε ξανά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Στη νέα αγωγή, οι δικηγόροι του Μασκ υποστήριξαν ότι η OpenAI είχε παραβιάσει ομοσπονδιακούς νόμους για οργανωμένο έγκλημα (RICO).

Τον Νοέμβριο, οι καταγγελίες επεκτάθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νόμων, καθώς φέρεται η OpenAI να ζήτησε από επενδυτές να μην επενδύσουν σε ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως η xAI.