Skip to main content

Ελ Σαλβαδόρ: Χρυσός πυρετός 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – Το «όραμα» που… απαγορεύεται

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η χώρα έχει «δυνητικά» τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο

Νέα ήττα εν όψει, για τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, μετά την αναγκαστική υπαναχώρησή του στο θέμα του bitcoin, το οποίο κατέστησε νόμιμο μέσο πληρωμών το 2021 (η πρώτη χώρα στον κόσμο) και τώρα αναγκάζεται να ανακρούσει πρύμναν, προκειμένου να συνδιαλλαγεί με το ΔΝΤ για δάνειο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Το νέο στοίχημα που φαίνεται να χάνει είναι αυτό του χρυσού, δυνητικής αξίας έως και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως υποστηρίζει.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Απαγόρευση των εξορύξεων

Το Ελ Σαλβαδόρ, υπό τον αριστερό Σάντσεθ Σερέν, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την εξόρυξη μετάλλων το 2017, προειδοποιώντας για τις βλαβερές συνέπειες των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις εξορύξεις.

Η κίνηση του προκατόχου του Μπουκέλε, αντανακλούσε την αυξανόμενη αποδοκιμασία των εξορύξεων από τις αγροτικές κοινότητες της κεντρικής Αμερικής, οι οποίες καταστράφηκαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας στην υγεία και το περιβάλλον.

Η Κόστα Ρίκα και η Ονδούρα έχουν επίσης απαγορεύσει την εξόρυξη σε ανοιχτούς λάκκους ή ανοιχτή εξόρυξη, ενώ ο Παναμάς κήρυξε πέρυσι, μορατόριουμ στις νέες εκχωρήσεις εξόρυξης μετά από μαζικές διαμαρτυρίες για τα πλάνα κατασκευής ενός τεράστιου ορυχείου χαλκού.

«Ο Θεός τοποθέτησε έναν γιγαντιαίο θησαυρό κάτω από τα πόδια μας»

Όμως στις 27 Νοεμβρίου, ο λαϊκιστής πρόεδρος έστειλε μήνυμα ότι θέλει να αλλάξει πορεία.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο κοινωνικό δίκτυο X ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη χώρα, δυνητικής αξίας έως και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο.

«Ο Θεός τοποθέτησε έναν γιγαντιαίο θησαυρό κάτω από τα πόδια μας», έγραψε, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της εξόρυξης ήταν «παράλογη».

Αγνώστου… πατρός

Ο Μπουκέλε επικαλέστηκε πάντως μια μελέτη γραμμένη από άγνωστους συγγραφείς την οποία δεν δημοσιοποίησε.

Ωστόσο επέμεινε πως η εξόρυξη μόλις του 4% των κοιτασμάτων χρυσού της χώρας θα απέφερε έσοδα 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «που αντιστοιχούν στο 380% του ΑΕΠ».

«Αν κάνουμε υπεύθυνη χρήση των φυσικών μας πόρων, μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ μέσα σε μια νύχτα», πρόσθεσε λίγες ημέρες αργότερα.

Από τότε που το Ελ Σαλβαδόρ, το 2001, υιοθέτησε το δολάριο για την οικονομία του, που κατά κύριο λόγο βασίζεται στα εμβάσματα από το εξωτερικό,  καταγράφει ετήσια ανάπτυξη μεταξύ μόλις 2 και 3,5 τοις εκατό.

Το 27% των κατοίκων της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ το 70% του εργατικού δυναμικού κινείται στον χώρο της παραοικονομίας.

Τώρα φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στην εξόρυξη.

Σκληρή αντίσταση…

Αλλά ο Μπουκέλε, ακόμη κι αν έχει δίκιο, αντιμετωπίζει την σκληρή αντίσταση από τους οικολόγους, ακόμη και από την Καθολική Εκκλησία, που έχουν ήδη κερδίσει αρκετές νίκες έναντι των εταιρειών εξόρυξης.

«Είναι άλλο πράγμα να στήνεις ένα ορυχείο στην έρημο Ατακάμα (στη Χιλή) και άλλο πράγμα να ξεκινάς ένα ανοιχτό ορυχείο στο Τσαλατενάνγκο», δήλωσε ο Πέδρο Καμπέσας, επικεφαλής της Ένωσης κατά των Μεταλλείων της Κεντρικής Αμερικής.

Το Τσαλατενάνγκο είναι μια κοινότητα, βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, η οποία αντιτάχθηκε με επιτυχία σε ένα έργο εξόρυξης χρυσού το 2006.

Ο Αντόνιο Πατσέκο, της ΜΚΟ Association of Economic and Social Development, η οποία έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της εξόρυξης, δήλωσε ότι η πρόταση του Μπουκέλε να εξορύξει περιοχές κατά μήκος του ποταμού Lempa, ο οποίος τροφοδοτεί με νερό το Σαν Σαλβαδόρ, επισείει έναν «τεράστιο κίνδυνο» για τους κατοίκους.

…αλλά έχει το Κογκρέσο

Πάντως, το κόμμα του Μπουκέλε κατέχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό, πρωτοβουλία για την άρση της απαγόρευσης να συναντήσει ελάχιστη αντίσταση.

naftemporiki.gr