Skip to main content

ΕΚΤ: Το ΔΣ αποφάσισε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Τι αναφέρει για τον πληθωρισμό

REUTERS/Heiko Becker

Το τελευταίο «ψαλίδι» για το έτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση για τη νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με την οποία μειώνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στην 4η διαδοχική περικοπή για το έτος.

Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο σημειώνεται στην απόφαση. Το ΔΣ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

Τα επιτόκια

Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,00%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.

Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, το ΔΣ της ΕΚΤ προβλέπει μέσο όρο 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.

Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι αυτός θα διαμορφωθεί σε σταθερή βάση γύρω στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υψηλός, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται με σημαντική καθυστέρηση στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού.

Για το επόμενο έτος , οι μειώσεις επιτοκίων αναμένεται να συνεχίσουν να θέτουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον Ιούνιο και στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον ρυθμό και το βάθος αυτών των προσαρμογών, καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Ο Dean Turner, Chief Eurozone and UK Economist της UBS Global Wealth Management, επισημαίνει πως «κατά την άποψή μας ο συνδυασμός άμβλυνσης των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων και της αναιμικής ανάπτυξης, δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση έως και τον Ιούνιο, οδηγώντας το καταθετικό στο 2%». Σχολιάζει δε πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να χρειαστεί να κάνει περισσότερα και όχι λιγότερα για να στηρίξει την οικονομία το 2025. Ωστόσο αυτό είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025 και όχι σε πιο δραστικές κινήσεις βραχυπρόθεσμα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.