«Η θαλάσσια οικονομία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς κινητήριους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».
Η παγκόσμια οικονομική αξία που παράγεται από τους ωκεανούς αναμένεται να φτάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,5% της συνολικής παγκόσμιας προστιθέμενης αξίας. Οι θαλάσσιες βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από ανοικτές θάλασσες, η λιμενική ναυτιλία και η θαλάσσια αλιεία, έχουν γίνει σημαντικές πηγές ανάπτυξης πλούτου για πολλές χώρες.
Στην περίπτωση της Κίνας, η αξία του ακαθάριστου θαλάσσιου προϊόντος αναμένεται να φτάσει τα 9,9 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αντιπροσωπεύοντας το 7,9% του ΑΕΠ. Ο Sheng Chaoxun ανέφερε ότι η θαλάσσια οικονομία είναι ένας από τους κύριους κλάδους της εθνικής οικονομίας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οικονομικής αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, αναδυόμενοι τομείς, όπως η βιομηχανία θαλάσσιας βιοϊατρικής και οι νέες θαλάσσιες πηγές ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί με ταχύτητα και αποτελούν σημαντική δύναμη για την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η ακαθάριστη αξία της θαλάσσιας παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 7,7 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και η θαλάσσια οικονομία παρουσιάζει σταθερή και ενισχυμένη δυναμική. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τη ναυπηγική βιομηχανία, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο όγκος ολοκλήρωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας έφτασε τους 36,34 εκατομμύρια τόνους νεκρού βάρους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 18,2%. Κρίνοντας από τους τρεις κύριους δείκτες ναυπηγικής παραγωγής, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 55,1%, το 74,7% και το 61,4% του παγκόσμιου συνόλου όσον αφορά την χωρητικότητα νεκρού βάρους, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο για 14 συνεχόμενα χρόνια.
Στις 17 Νοεμβρίου, το πρώτο πλοίο γεώτρησης ωκεανού “ΌΝΕΙΡΟ”, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ανεξάρτητα από την Κίνα, τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στην Guangzhou, καθιστώντας την Κίνα την τρίτη χώρα στον κόσμο που σχεδιάζει και κατασκευάζει πλοία γεώτρησης για ανοικτό ωκεανό. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη σε κρίσιμες τεχνολογίες και εξοπλισμό για την εξερεύνηση των βαθέων υδάτων.
Η βιομηχανία θαλάσσιων φαρμάκων και βιολογικών προϊόντων σημειώνει επίσης θετική πρόοδο. Το AOS3, το ενεργό συστατικό των φυκιών που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ανοίγει νέους δρόμους για την έρευνα και ανάπτυξη θαλάσσιων προϊόντων παραδοσιακής ιατρικής, ειδικά για την κλινική θεραπεία ασθενειών όπως η ουρική αρθρίτιδα και η αντι-ελκώδης κολίτιδα. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έχει επιβεβαιωθεί, θέτοντας τα θεμέλια για την ένταξή του σε κλινικές δοκιμές.
Τα βαθιά ύδατα αποτελούν τη βασική περιοχή για την εκμετάλλευση των μελλοντικών παγκόσμιων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μια στρατηγική περιοχή για τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντοπίζονται στους ωκεανούς, εκ των οποίων το 44% προέρχεται από βαθιά νερά.
Ο Wang Dongjin, πρόεδρος της CNOOC, δήλωσε ότι η εξερεύνηση και ανάπτυξη των πετρελαϊκών και φυσικών πόρων βαθέων υδάτων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στις τρεις λεκάνες του Yinggehai, του Qiongdongnan και του Zhujiangkou στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανέρχονται σχεδόν σε 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με πολλές ανακαλύψεις να γίνονται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Pearl.
Τα υπεράκτια φωτοβολταϊκά συστήματα επίσης προσελκύουν αυξανόμενη προσοχή. Στις 13 Νοεμβρίου, το πρώτο υπεράκτιο φωτοβολταϊκό έργο γιγαβάτ στον κόσμο, το υπεράκτιο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 1 εκατομμυρίου κιλοβάτ που επενδύθηκε από τον National Energy Group Guohua, συνδέθηκε επιτυχώς στο δίκτυο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το έργο αποτελεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο φωτοβολταϊκό έργο που έχει συνδεθεί με το δίκτυο παγκοσμίως, ανοίγοντας νέους και μεγάλους ορίζοντες για την ανάπτυξη της υπεράκτιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.