Ένας αιματηρός εμφύλιος 13 ετών, καταπίεση, βασανιστήρια σε φυλακές – ανθρωποσφαγεία, 580.000 νεκροί και 6,7 εκατομμύρια πρόσφυγες διασκορπισμένοι σε Τουρκία, Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Η μοίρα ζοφερή για όσους έμειναν στη Συρία, σε μία χώρα με ανοιχτές, βαθύτατες πληγές.
Ο Άσαντ έφυγε, ένα μείγμα ελπίδας και φόβων ήρθε στους Σύρους, αλλά τόσο οι πολίτες όσο και η όποια νέα ηγεσία έχουν μπροστά τους μία οικονομική κόλαση, από την οποία δύσκολα θα διαφύγουν. Από το 2011, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 99% της αξίας της. Σε μια εκτίμηση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2024, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε ότι το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών έχει καταρρεύσει, μαζί με το εμπόριο, τη γεωργία και τη βιομηχανία.
Περισσότερο από το 90% των Σύρων ζει πλέον σε συνθήκες φτώχειας. Στην προσπάθειά του να μειώσει τις δαπάνες, το καθεστώς Άσαντ έβαλε μαχαίρι στις επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο μειωνόταν και η ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό και η χρηματοδότηση από ξένες δυνάμεις – «προστάτες».
Η οικονομική κρίση της Συρίας δεν οφείλεται αποκλειστικά στη δική της κακή οικονομική διαχείριση και τη διαφθορά του συστήματος. Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση του Λιβάνου επιτάχυνε την οικονομική κατάρρευση της Συρίας. Και τούτο γιατί πολλοί είχαν τα χρήματά τους σε λιβανέζικες τράπεζες για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το 2020, οι λιβανέζικες κεντρικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στα ποσά μετρητών και εμβασμάτων που μπορούσαν να αποσύρουν ή να επεξεργαστούν άτομα και επιχειρήσεις. Τα συριακά κεφάλαια παγιδεύτηκαν.
Μια δευτερεύουσα συνέπεια της κατάρρευσης της συριακής λίρας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν το πλήγμα στην απασχόληση. Ακόμη και πριν τον πόλεμο, οι προοπτικές δεν ήταν ευοίωνες. Ο πόλεμος διέλυσε τη μεσαία τάξη της Συρίας, η οποία πριν το 2011 αντιπροσώπευε το 60% του πληθυσμού, αλλά σήμερα αποτελεί μόλις το 10%. Ο γεωργικός τομέας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Η πανδημία του Covid και ο φονικός σεισμός ήρθαν να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής.
Το ΑΕΠ έχει κάνει βουτιά 85% από 65,5 δισ. σε μόλις 9 δισ. δολάρια. Ο πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» με 170%.
Και ενώ οι Σύροι υπέφεραν ο Άσαντ ζούσε στην απόλυτη χλιδή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπολόγισε την καθαρή περιουσία της οικογένειας του σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε έκθεση του 2022 προς το Κογκρέσο.