Skip to main content

Συμφωνία ΕΕ και Mercosur για ελεύθερο εμπόριο – Ποια τα πιθανά εμπόδια

REUTERS/Mariana Greif

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι απλώς μια οικονομική ευκαιρία, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα», είπε η Φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής υπέγραψαν την Παρασκευή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανακοινώνοντας μια συμφωνία -τουλάχιστον κατ’ αρχήν- για το σύμφωνο που έχει διχάσει βαθιά τις χώρες της Ευρώπης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ομόλογοί της στη Mercosur ανακοίνωσαν τη συμφωνία μετά από 25 χρόνια συνομιλιών, αναφέροντας την ανάγκη για ελεύθερο εμπόριο ενόψει του αυξανόμενου προστατευτισμού παγκοσμίως.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι απλώς μια οικονομική ευκαιρία, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Γνωρίζω ότι οι ισχυροί άνεμοι έρχονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την απομόνωση και τον κατακερματισμό, αλλά αυτή η συμφωνία είναι η πλησιέστερη απάντησή μας».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υποστηρικτές της συμφωνίας λένε ότι προσφέρει έναν τρόπο να μειωθεί η εξάρτηση από το εμπόριο με την Κίνα καθώς και να απομονωθούν τα κράτη της ΕΕ από τις επιπτώσεις των πιθανών εμπορικών δασμών που απειλούνται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πιθανά προβλήματα της συμφωνίας και η «αφωνία» των ηγετών της Νότιας Αμερικής

Ωστόσο, η εμπορική συμφωνία είναι μόνο η αρχή αυτού που θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας δρόμου μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να νομιμοποιηθεί, να μεταφραστεί και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη, και θα μπορούσε ακόμη και να αποκλειστεί, με τη Γαλλία τον πιο σκληρό αντίπαλο.

Μια σύντομη συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο υπογράμμισε ορισμένες από τις προκλήσεις. Μίλησαν μόνο η Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε Που, χωρίς να απαντηθούν ερωτήσεις. Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης έμειναν σιωπηλοί.

«Μόνο δύο από τους πέντε μίλησαν και δεν έγιναν ερωτήσεις. Αυτό από μόνο του λέει πολλά», δήλωσε πηγή της ΕΕ που συμμετείχε στενά στις συνομιλίες.

«Τουλάχιστον έχουμε τη συμφωνία σύνδεσης, τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να παίζουν τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Με τους διαπραγματευτές να δίνουν μάχη ενάντια στο χρόνο και να αντιδρούν κατά της συμφωνίας στο εσωτερικό, η Φον ντερ Λάιεν είχε κάνει μια πρόσφατη έκκληση για να πετάξει για τη σύνοδο κορυφής της Mercosur, η οποία περιλαμβάνει τις γεωργικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της Βραζιλίας και της Αργεντινής, καθώς και της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.

Στη συμφωνία έγιναν τροποποιήσεις στις δημόσιες προμήθειες, στις εμπορικές συναλλαγές αυτοκινήτων και στις εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας έναντι μιας έκδοσης που συμφωνήθηκε το 2019. Προέβλεπε επίσης ένα παράρτημα σχετικά με περιβαλλοντικά μέτρα για την εκτόνωση των φόβων της Νότιας Αμερικής για τον προστατευτισμό της ΕΕ.

«Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες, ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ της Mercosur και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στο X.

Ο Πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια αναγνώρισε ότι η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά προειδοποίησε ότι απομένει πολύ δουλειά να γίνει. «Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε στους ηγέτες της Mercosur αργότερα την Παρασκευή.

Εναντιώνονται οι αγρότες της ΕΕ

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος επικριτής της συμφωνίας στην ΕΕ, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Υπογραμμίζοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζει τώρα, η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Σοφί Πριμά δεσμεύτηκε να αντισταθεί στα επόμενα στάδια της, επικαλούμενη περιβαλλοντικές και γεωργικές ανησυχίες.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για μια συμφωνία ΕΕ-Mercosur που λένε ότι θα οδηγήσει σε φθηνές εισαγωγές νοτιοαμερικανικών προϊόντων, ιδίως βόειου κρέατος, που δεν πληρούν τα πράσινα πρότυπα της ΕΕ και την ασφάλεια των τροφίμων.

Το ευρωπαϊκό αγροτικό λόμπι Copa-Coge επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία την Παρασκευή και κάλεσε σε διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την υπογραφή συμφωνίας. Η Πολωνία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιτίθεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην τρέχουσα μορφή της.

Οι ευρωπαϊκές πράσινες ομάδες αντιτίθενται ευρέως στη συμφωνία. Το Friends of the Earth το αποκαλεί συμφωνία «καταστροφής του κλίματος».

Αντίθετα, μια ομάδα μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, λέει ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για το μπλοκ καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει το εμπόριο μετά το σχεδόν κλείσιμο της ρωσικής αγοράς και τη δυσφορία για την εξάρτηση από την Κίνα.

«Η Ισπανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου, επειδή το άνοιγμα του εμπορίου με τις αδελφές μας χώρες της Λατινικής Αμερικής θα μας κάνει όλους πιο ευημερούντες και ισχυρότερους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο X.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας στην ΕΕ βλέπουν τη Mercosur ως μια αγορά για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, μηχανήματα και χημικά προϊόντα και μια δυνητικά αξιόπιστη πηγή κρίσιμων ορυκτών, όπως το μεταλλικό λίθιο μπαταρίας, που απαιτείται για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη.

Επισημαίνουν επίσης τα γεωργικά οφέλη, δεδομένου ότι η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση και χαμηλότερους δασμούς για τα τυριά, το ζαμπόν και το κρασί της ΕΕ.

Η εμπορική συμφωνία θα απαιτούσε έγκριση από 15 από τα 27 μέλη της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ μαζί με απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διαπραγματευτές της Νότιας Αμερικής παραμένουν αισιόδοξοι ότι η ΕΕ θα δώσει τελικά την έγκρισή της και ότι η Γαλλία δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει μια μειοψηφία που εμποδίζει.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Mercosur: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία και τα φυτοφάρμακα. Απαντά στη «Ν» η ευρω-ομάδα των «Πρασίνων»