Skip to main content

Mercosur: Στην Ουρουγουάη η φον ντερ Λάιεν για να κλείσει τη Συμφωνία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο…

REUTERS/Martin Varela Umpierrez

Σφοδρές αντιδράσεις από πολλές χώρες της ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η -αμφιλεγόμενη- συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής ήταν «ορατή», αλλά οι ελπίδες της να σφραγίσει το σύμφωνο σε μια σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα φάνηκαν ισχνές μετά από μια καταιγίδα αντιδράσεων της τελευταίας στιγμής.

Η φον ντερ Λάιεν έφτασε στην Ουρουγουάη την Πέμπτη για μια διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης, των τεσσάρων χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

«Η γραμμή τερματισμού της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur είναι ορατή. Ας δουλέψουμε, ας την περάσουμε», έγραψε στο Χ για τη συμφωνία, η οποία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, συγκεκριμένα από το 1999.

Αμφιβολίες και από τη Ρώμη

Όμως τα σχέδιά της φαίνεται να κινδυνεύουν, αφού πηγές της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσαν την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να υπογράψει η Ρώμη τη συμφωνία, δίνοντας ενδεχομένως στους αρνητές στην Ευρώπη τη δύναμη να την εμποδίσουν.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξάγει ευκολότερα αυτοκίνητα, μηχανήματα και φαρμακευτικά προϊόντα στη Νότια Αμερική.

Σε αντάλλαγμα, η Βραζιλία και οι γείτονές της θα μπορούν να πωλούν κρέας, ζάχαρη, ρύζι, μέλι, σόγια και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη με λιγότερους περιορισμούς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ισπανία, τάσσεται υπέρ.

Όμως, με την Ιταλία και την Πολωνία να αντιτίθενται και τις Κάτω Χώρες και την Αυστρία να εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις, η Γαλλία φάνηκε να βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τη μειοψηφία αποκλεισμού τουλάχιστον τεσσάρων χωρών που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ, η οποία απαιτείται για να σταματήσει η προώθηση της συμφωνίας.

«Απαράδεκτο»

Οι αγρότες στην ΕΕ φοβούνται ότι η συμφωνία θα οδηγήσει να πλημμυρίσει η Ευρώπη με φθηνές εισαγωγές από χώρες όπου οι παραγωγοί λειτουργούν με λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την Πέμπτη την προειδοποίηση προς τη Φον ντερ Λάιεν ότι η συμφωνία είναι «απαράδεκτη στην παρούσα κατάστασή της».

Η συνθήκη, η οποία συζητείται από το 1999, αποσκοπεί στην κατάργηση των περισσότερων τελωνειακών δασμών μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur για τη δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς με περισσότερους από 700 εκατομμύρια καταναλωτές.

Μια πολιτική συμφωνία συνήφθη τον Ιούνιο του 2019, αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο της βραζιλιάνικης γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο AFP ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει αλλαγές σε «αρκετά κεφάλαια», συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών συμβάσεων, των υπηρεσιών, της πνευματικής ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος.

Η φον ντερ Λάιεν προγραμματίζει κοινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Ουρουγουάη με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο AFP.

ΜΚΟ και αριστεροί ακτιβιστές πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα επιταχύνει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο και θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η πίεση της ΕΕ και της Βραζιλίας ιδιαίτερα για να επιτευχθεί η συμφωνία έρχεται καθώς ο Μακρόν εμφανίζεται πολιτικά αποδυναμωμένος μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής Μπαρνιέ.

Διαβάστε ακόμη

Mercosur: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία και τα φυτοφάρμακα. Απαντά στη «Ν» η ευρω-ομάδα των «Πρασίνων»