Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς επενδυτές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική αγορά επενδύοντας πραγματικά κεφάλαια.
Το Efund Χονγκ Κονγκ δημοσίευσε πρόσφατα την παγκόσμια έκθεση ροής κεφαλαίων για τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (ETF – ανοιχτά κεφάλαια δείκτη), η οποία δείχνει ότι τον Οκτώβριο οι καθαρές εισροές κεφαλαίων σε κινεζικά ETF που είναι εισηγμένα στο εξωτερικό έφτασαν τα 111,5 δισεκατομμύρια γιουάν, εκ των οποίων τα μετοχικά ETF κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 109 δισεκατομμυρίων γιουάν, ενώ η κλίμακα εισροής αυξήθηκε σημαντικά.
Αυτή η εμπιστοσύνη βασίζεται στη θετική τάση της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα βασικά οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Οκτώβριο, υπήρξε σημαντική βελτίωση στην κατανάλωση, τις υπηρεσίες, τις εισαγωγές και εξαγωγές, τη σταθερή απασχόληση και τις τιμές, ενώ οι θετικοί παράγοντες για τη λειτουργία της οικονομίας αυξάνονται. Μέχρι το κλείσιμο της 19ης Νοεμβρίου, ο τζίρος των μετοχών τύπου Α είχε ξεπεράσει τα 1 τρισεκατομμύριο γιουάν για 35 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.
Ο Ζου Τσαοπίνγκ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στη Morgan Asset Management, πιστεύει ότι η επεκτατική πολιτική που εφαρμόστηκε από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενισχύοντας γρήγορα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και τη ρευστότητα της αγοράς. Καθώς τα μέτρα πολιτικής συνεχίζουν να αποδίδουν, η αγορά θα ανακάμψει χάρη στη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής και της καταναλωτικής ζήτησης.
Ο Σεν Μπινγκ, διευθυντής του θεσμικού τμήματος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC), πιστεύει ότι η «ισχυρή ελκτική δύναμη» της κινεζικής κεφαλαιαγοράς για τους διεθνείς επενδυτές βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
1. Μακροπρόθεσμη αισιοδοξία για τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας.
2. Θετικές προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της κινεζικής κεφαλαιαγοράς.
3. Εμπιστοσύνη στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας.
Η ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς ενισχύεται επίσης από την επιτάχυνση του θεσμικού ανοίγματος υψηλού επιπέδου. Την 1η Νοεμβρίου, η Μικτή Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών και άλλες έξι υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου αναθεώρησαν και εξέδωσαν τα «Μέτρα για τη Διαχείριση Στρατηγικών Επενδύσεων από Ξένους Επενδυτές σε Εισηγμένες Εταιρείες», μειώνοντας τα επενδυτικά όρια σε πέντε πτυχές. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η έγκριση ξένων φυσικών προσώπων να υλοποιούν στρατηγικές επενδύσεις και η χαλάρωση των απαιτήσεων για τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων επενδυτών. Τα μέτρα αυτά διεύρυναν τα κανάλια για ξένες επενδύσεις στην αγορά κινητών αξιών, επιτρέποντας μακροπρόθεσμες επενδύσεις και επενδύσεις αξίας.
Ο Τιεν Λιχούι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νανκάι, δήλωσε ότι τα μέτρα που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση θα συμβάλλουν στη ροή κεφαλαίων, την εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας, την προσέλκυση ταλέντων και τη βελτίωση της διαχειριστικής εμπειρίας. Με τον τρόπο αυτό, θα τονωθεί η καινοτομία και θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Τον Νοέμβριο, το πρόγραμμα Shanghai-Hong Kong Stock Connect γιόρτασε την 10η επέτειό του. Την τελευταία δεκαετία, ο σωρευτικός τζίρος ξένων κεφαλαίων μέσω του Shanghai Stock Connect έφτασε τα 70 τρισεκατομμύρια γιουάν. Τον Οκτώβριο, ο τζίρος των συναλλαγών βορρά-νότου στο Shanghai-Shenzhen-Hong Kong Stock Connect έφτασε σε νέο ρεκόρ ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ και 510 δισεκατομμυρίων γιουάν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός συνδεσιμότητας συναλλαγών αποτελεί μικρογραφία του σταδιακού ανοίγματος της κινεζικής κεφαλαιαγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εφαρμόσει σταδιακά μέτρα θεσμικού ανοίγματος υψηλού επιπέδου, διευκολύνοντας την είσοδο ξένων κεφαλαίων και δημιουργώντας ισχυρές βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς.