Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2025, εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αστάθειας των δύο χωρών.
Το Παρίσι και το Βερολίνο αναμένεται να καταγράψουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% και 0,7% αντίστοιχα το επόμενο έτος, μειωμένη κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός τον Σεπτέμβριο.
Αυτό δεν θα εμποδίσει την παγκόσμια ανάπτυξη να φθάσει στο 3,3% το 2025, μια αύξηση 0,1 μονάδων λόγω της αύξησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, γράφει ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Κίνδυνοι
Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Εκτός από τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, «η αναζωπύρωση του προστατευτισμού, ιδίως από την πλευρά των μεγάλων οικονομιών, αποτελεί έναν άλλο σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις», γράφει ο ΟΟΣΑ δύο μήνες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία εδώ και εβδομάδες παλεύει με την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης , αλλά για την οποία ο ΟΟΣΑ δεν έχει κανένα σχόλιο, «οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα αναπτυχθούν το 2025 και το 2026 θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη και θα αντισταθμίσουν εν μέρει τη θετική επίδραση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στις επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις».
LIVE NOW: OECD #EconomicOutlook
Join OECD Secretary-General @MathiasCormann and OECD Chief Economist @santospereira_a.
Get the OECD’s latest economic projections for 2025 ⤵️ https://t.co/sjQuxY1auQ
— OECD ➡️ Better Policies for Better Lives (@OECD) December 4, 2024
Οι γερμανικές εξαγωγές αγκομαχούν
Τα καλά νέα είναι ότι «για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εξωτερική ζήτηση είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024» και «η εγχώρια ζήτηση, η οποία επωφελήθηκε από την προσωρινή στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης το τρίτο τρίμηνο του 2024 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται να ανακάμψει από το 2025 και μετά και να επιταχυνθεί καθώς ο αποπληθωρισμός ενισχύει την αγοραστική δύναμη».
Η Γερμανία, από την πλευρά της, παλεύει τα τελευταία δύο χρόνια να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία επιβάρυνε τη βιομηχανία της: αφού υπέστη ύφεση πέρυσι, το Βερολίνο αναμένεται να δει μηδενική ανάπτυξη φέτος πριν από μια μέτρια ανάκαμψη το 2025. Οι εξαγωγές του υπονομεύονται από την πτώση της ζήτησης στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες.
«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ανακάμψουν σταδιακά, υποστηριζόμενες από τις υψηλές αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων και την αργή πτώση των επιτοκίων, αλλά η αβεβαιότητα της πολιτικής θα συνεχίσει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», γράφει ο διεθνής οικονομικός οργανισμός λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες -πρόωρες- εκλογές για τη χώρα. «Οι εξαγωγές θα ανακάμψουν σταδιακά, καθώς η ζήτηση από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας ενισχύεται», γράφει επίσης ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.
Διαβάστε ακόμη
ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,2% και ενίσχυση των εισοδημάτων το 2025 – Ποια τα «αγκάθια»