Skip to main content

3 SOS στις συνεντεύξεις για δουλειά – Τι μπορεί να σας στοιχίσει τη θέση

Πώς πρέπει να εμφανίζεστε στη συνέντευξη - Τι να προσέχετε

Όταν έχετε συνέντευξη για δουλειά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι καλό να ακολουθείτε. Και αντιστοίχως πράγματα, που θα πρέπει να αποφύγετε.

«Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή οπτική επαφή», λέει στο CNBC η Έμιλι Λεβίν, εκτελεστική αντιπρόεδρος στην εταιρεία διαχείρισης προσωπικού Career Group Companies, «πρέπει να είστε σίγουροι ως προς το πότε είναι κατάλληλο να μιλήσετε, πότε είναι η σωστή ώρα για ερωτήσεις».

Η Λεβίν έχει πάρει συνεντεύξεις από «χιλιάδες ανθρώπους» στην καριέρα της. Και έχει 3 βασικές συμβουλές.

Μην εμφανιστείτε πολύ νωρίς

Αρχικά, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι θα φτάσετε την κατάλληλη στιγμή, ειδικά αν βρίσκεστε εκεί αυτοπροσώπως. Αν αργήσετε κινδυνεύετε να δώσετε κακή εντύπωση. Αλλά «αν εμφανιστείτε πολύ νωρίς, μπορεί επίσης να επηρεάσετε αρνητικά τον άνθρωπο, που θα σας κάνει συνέντευξη». Δεν είναι σωστό να δείχνουμε υπερβολικά ανυπόμονοι. Δέκα λεπτά νωρίτερα στον όροφο που θα γίνει η συνέντευξη και 15 με 20 λεπτά νωρίτερα στο κτίριο, είναι ιδανικά.

Παρουσιαστείτε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται

Η εμφάνισή σας είναι επίσης σημαντική. «Μην μασάτε τσίχλα, μην έχετε τα γυαλιά ηλίου στο κεφάλι σας» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέει η Λεβίν. Πρόκειται για άκρως αντιεπαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν θα «μυρίζετε καπνό τσιγάρου ούτε βαρύ άρωμα». Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη μυρωδιά και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άβολο για αυτούς να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Θέλετε να αφήσετε «μια εντύπωση με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητές σας, όχι τον τρόπο που ντύνεστε ή μυρίζετε», λέει.

Μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες

Τέλος, ανεξάρτητα από το επαγγελματικό σας παρελθόν, να είστε προσεχτικοί για το πώς μιλάτε για αυτό.

Αποφύγετε να κακολογείτε προηγούμενους εργοδότες, για παράδειγμα, ή «να αποκαλύπτετε πάρα πολλές πληροφορίες που είναι αποκλειστικές ή εμπιστευτικές», λέει η Λεβίν. Πολλές εταιρείες πλέον βάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράφουν συμφωνίες μη αποκάλυψης.

Όταν ένας υποψήφιος έχει υπογράψει NDA αλλά εξακολουθεί να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έναν προηγούμενο εργοδότη, είναι μια κόκκινη σημαία, που μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να μην γίνει η πρόσληψη.

Η διάχυση μυστικών δίνει την εντύπωση ότι εάν σας προσλάβουν στο μέλλον «πιθανότατα θα κάνατε το ίδιο».