Τα καύσιμα γίνονται γρήγορα ένα από τα πιο δυσεύρετα αγαθά της Βολιβίας. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα οχήματα έξω από τα βενζινάδικα σε όλη τη χώρα που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη Νότια Αμερική. Ορισμένες από τις ουρές δεν μετακινούνται για μέρες.
Ενώ η απογοήτευση μεγαλώνει, οδηγοί όπως ο Βίκτορ Γκαρσία τρώνε, κοιμούνται και συναναστρέφονται γύρω από τα ακίνητα φορτηγά τους, περιμένοντας να αγοράσουν μόνο μερικά γαλόνια ντίζελ – εκτός αν το πρατήριο στερέψει. «Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί, αλλά θα είμαστε σε χειρότερη θέση», δήλωσε ο Γκαρσία, 66 ετών, ο οποίος πλησίασε την Τρίτη στην αντλία καθώς περνούσαν οι ώρες στο Ελ Άλτο, μια γυμνή έκταση δίπλα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας στο Αλτιπλάνο των Άνδεων.
Η πολύμηνη κρίση καυσίμων της Βολιβίας έρχεται καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας καταρρέουν, με αποτέλεσμα οι Βολιβιανοί να μην μπορούν να βρουν αμερικανικά δολάρια στις τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Τα εισαγόμενα αγαθά που κάποτε ήταν συνηθισμένα έχουν γίνει σπάνια.
Η χώρα καταρρέει;
Η κρίση καυσίμων έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η χώρα καταρρέει, διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα και την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, πλήττοντας το εμπόριο και τη γεωργική παραγωγή και στέλνοντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.
Η αυξανόμενη δημόσια οργή έχει οδηγήσει πλήθη στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας πίεση στον αριστερό πρόεδρο Λουίς Άρτσε να απαλύνει τα δεινά ενόψει των τεταμένων εκλογών του επόμενου έτους.
«Θέλουμε αποτελεσματικές λύσεις για την έλλειψη καυσίμων, δολαρίων και την αύξηση των τιμών των τροφίμων», δήλωσε ο Reinerio Vargas, αντιπρύτανης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Gabriel René Moreno στην ανατολική επαρχία Santa Cruz, όπου εκατοντάδες απελπισμένοι φορτηγατζήδες και κάτοικοι κατέκλυσαν κεντρικές πλατείες την Τρίτη για να εκτονώσουν την οργή τους για την αδράνεια του Arce και να ζητήσουν πρόωρες εκλογές.
Σε μια παρόμοια έκρηξη δυσαρέσκειας, διαδηλωτές που φώναζαν «Τα πάντα είναι ακριβά!» διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Λα Παζ, την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν υπάρχει»
Οι Βολιβιανοί λένε ότι η εικόνα του Άρτσε έχει πληγεί όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης αλλά και επειδή η κυβέρνησή του επιμένει ότι δεν υπάρχει. «Οι πωλήσεις ντίζελ βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής στο κανονικό επίπεδο», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Μαρσέλο Μοντενέγκρο.
Ο Άρτσε έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει τις ελλείψεις καυσίμων και θα μειώσει τις τιμές των βασικών αγαθών σε αυθαίρετες προθεσμίες. Στις 10 Νοεμβρίου υποσχέθηκε και πάλι ότι θα «λύσει αυτό το ζήτημα» σε 10 ημέρες.
Καθώς οι προθεσμίες έρχονται και παρέρχονται, η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος στη μαύρη αγορά έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% περισσότερο από την επίσημη ισοτιμία.
«Οι ουρές γίνονται όλο και μεγαλύτερες», δήλωσε ο 38χρονος οδηγός Ραμίρο Μοράλες, ο οποίος χρειαζόταν μια τουαλέτα μετά από τέσσερις ώρες στην ουρά την Τρίτη, αλλά φοβόταν ότι θα έχανε τη θέση του αν πήγαινε να την αναζητήσει. «Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι».
Πρόκειται για μια σοκαριστική μεταστροφή για το έθνος των 12 εκατομμυρίων κατοίκων που δεν έχει πρόσβαση στην ενδοχώρα και το οποίο ήταν ένα οικονομικό success story της Νότιας Αμερικής τη δεκαετία του 2000, όταν ο κολοσσός των εμπορευμάτων απέφερε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια υπό τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο της χώρας, τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.
Πηγή: AP