Μετά τη συγκρατημένη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών της Κίνας τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδωσαν πιο αισιόδοξα μηνύματα.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, ο εθνικός δείκτης παραγωγής της βιομηχανίας υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν άνοδο 4,8% σε ετήσια βάση, αυξημένες κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση, με ρυθμό 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερο από τον Σεπτέμβριο. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της Κίνας παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση, ενώ η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη σημείωσε σταθερή πρόοδο.
Η κινεζική οικονομία διαθέτει την υποστήριξη, τις βάσεις και την αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει την πορεία της προς τη θετική ανάπτυξη. Από τις πολλές «πρωτιές» που παρατηρούνται στην έκθεση των οικονομικών επιδόσεων της Κίνας, μπορούμε να διακρίνουμε πιο καθαρά τη δυναμική της οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης της χώρας. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας ταχύτερο ρυθμό κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και καταγράφοντας την πρώτη ανάκαμψη από τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο, ο δείκτης PMI μεταποίησης επανήλθε σε θετικό έδαφος (πάνω από 50%) για πρώτη φορά έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες κάτω από αυτό το όριο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες συνεχόμενης πτώσης. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών των μετοχών στη Σαγκάη και το Shenzhen ανέκαμψε απότομα. Παράλληλα, η επιφάνεια πωλήσεων και οι πωλήσεις νέων εμπορικών κατοικιών στη χώρα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μέσα στο έτος.
Η κινεζική οικονομία προσπαθεί να επιτύχει ανάπτυξη σε ένα ολοένα πιο περίπλοκο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Ενισχυόμενη από το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας αγοράς τεράστιας κλίμακας, τη δυνατότητα ολοκληρωμένης βιομηχανικής παραγωγής και ένα πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, η Κίνα διαθέτει εμπιστοσύνη στη δυνατότητά της να διατηρήσει βιώσιμη, σταθερή και υγιή οικονομική ανάπτυξη.
Η ισχυρή και αποτελεσματική μακροοικονομική διαχείριση αποτελεί βασική εγγύηση για την ικανότητα της Κίνας να ανταπεξέρχεται σε διάφορους κινδύνους και προκλήσεις, διατηρώντας την οικονομία της σταθερή. Απέναντι στις προκλήσεις της ανάπτυξης και τις δυσκολίες του μετασχηματισμού, η Κίνα έχει σχεδιάσει στρατηγικές εκ των προτέρων, επικεντρώνεται στα κύρια ζητήματα και διατηρεί στρατηγική εστίαση. Παράλληλα, δεν θυσιάζει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα χάριν πρόσκαιρων οικονομικών κερδών.
Στο πλαίσιο εφαρμογής μιας σειράς σταδιακών πολιτικών, τα μέτρα που υιοθετούνται είναι στοχευμένα, αποτελεσματικά και καλά συντονισμένα. Δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των τρεχουσών δυσκολιών, αλλά επιδιώκουν την επίλυση των θεμελιωδών ζητημάτων που αφορούν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θέτοντας τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, με την επιδίωξη σταθερών οικονομικών επιδόσεων, η Κίνα έχει προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, προωθώντας την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. Η δυναμική της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, ευφυούς και πράσινης ανάπτυξης έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής. Ενδεικτικά, η ετήσια παραγωγή νέων ενεργειακών οχημάτων ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια μονάδες για πρώτη φορά, ενώ ο αριθμός των «εργοστασίων φάρων» έφτασε τα 72. Οι επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, ενώ συγκεκριμένα οι επενδύσεις στη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 8,8% και στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας κατά 10,6%.
Η ανάκαμψη της οικονομίας τον Οκτώβριο θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του τέταρτου τριμήνου. Η Κίνα θα συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως την οικονομική της πολιτική, να ενισχύει τη δυναμική και τη ζωτικότητα της οικονομίας της και να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη των ετήσιων στόχων της, διατηρώντας υψηλή ποιότητα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.