Είναι από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές όλων των εποχών και ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Και έχει μία σημαντική συμβουλή για τους γονείς.
Η συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ δεν διαφοροποιείται, ανεξάρτητα από το εάν οι γονείς είναι πλούσιοι ή έχουν λίγα χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, που μπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους μετά τον θάνατό τους.
«Κάντε διαθήκη. Και αφήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν τη διαθήκη, πριν την υπογράψετε», ανέφερε σε επιστολή του ο «Προφήτης της Όμαχα», ο οποίος έχει περιουσία 150 δισ. δολαρίων και τρία παιδιά.
«Εάν έχουν απορίες ή προτάσεις, ακούστε προσεχτικά και υιοθετείστε ό,τι σας ακούγεται λογικό», προσθέτει. «Δεν θέλετε να αφήσετε πίσω σας παιδιά που θα αναρωτιούνται “Γιατί;” όσον αφορά στις αποφάσεις σας, όταν δεν θα είστε πλέον σε θέση να απαντήσετε», εξηγεί.
Ο Ντάγκλας Μπόουνμπαρθ, πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος, συμφωνεί απολύτως με τον Μπάφετ. «Πρόκειται για δύσκολες συζητήσεις, αλλά είναι ουσιαστικές και όταν γίνονται με τη σωστή προσέγγιση μπορούν πράγματι να ενισχύσουν τους οικογενειακούς δεσμούς», σχολίασε στο CNBC. «Θέλετε τα παιδιά σας να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι θα κληρονομήσουν», ανέφερε, προσθέτοντας: «Η φαντασία των παιδιών πολλές φορές μπορεί να καλπάζει. Για αυτό θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι και ακριβείς σχετικά με το τι θα λάβουν και και γιατί».
«Έχω δει πολλές οικογένειες να διαλύονται»
Ορισμένοι, λέει ο Μπόουνμπαρθ, μπορεί να φοβούνται ότι θα πληγώσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους ή θα ακούσουν από κάποιο παράπονο ότι είναι άδικοι. Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να τα συζητήσουν όλα πριν υπογράψουν τη διαθήκη τους. Ώστε να μην προκληθούν προστριβές και χάος μεταξύ των κληρονόμων, όταν οι γονείς θα έχουν φύγει από τη ζωή.
Στην επιστολή του ο Μπάφετ σημείωσε πως ανά τα χρόνια έχει δει «πολλές οικογένειες να διαλύονται, καθώς οι επιταγές της διαθήκης άφησαν τους δικαιούχους μπερδεμένους και μερικές φορές θυμωμένους. Οι ζήλιες, μαζί με πραγματικές ή φανταστικές προσδοκίες, μεγεθύνονταν».
Εάν η κληρονομιά δεν μοιράζεται ισόποσα σε όλα τα παιδιά, θα πρέπει να εξηγήσουν οι γονείς το γιατί, λέει ο Μπόουνπαρθ. Ίσως ένα παιδί λάβει περισσότερα, επειδή κάποιο άλλο είχε λάβει έξτρα βοήθεια όσο οι γονείς ήταν εν ζωή για την αγορά ενός σπιτιού για παράδειγμα ή γιατί είχε πάει σε πολύ πιο ακριβό πανεπιστήμιο. Μπορεί επίσης κάποιο παιδί να τα έχει καταφέρει καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη άνεση. Θα ήταν καλό λοιπόν να ερωτηθεί εάν συμφωνεί με το να λάβει λιγότερα ως κληρονομιά από αδέλφια του που δυσκολεύονται περισσότερο οικονομικά.