Skip to main content

Γιατί η ΕΚΤ πατάει γκάζι στις μειώσεις των επιτοκίων

REUTERS/Wolfgang Rattay

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε μόνο τρεις  περικοπές των 25 μονάδων στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, του Μαΐου και του Οκτωβρίου

Με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τη Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική.

«Η ΕΚΤ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια κατά 150 μονάδες, ενώ η Fed μόλις κατά 75 μονάδες» τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Οι δυο σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν τον Δεκέμβριο την τελευταία τους συνεδρίαση της χρονιάς. Και ενώ η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση, στην Φρανκφούρτη  η συζήτηση είναι γύρω αν η περικοπή των επιτοκίων θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπει στη νέα χρονιά με το βασικό καταθετικό επιτόκιο στο 3% και θα ακολουθήσουν: μείωση κατά  25 μονάδες  στο πρώτο ραντεβού της χρονιάς, κατά 50 μονάδες  τον Μάρτιο, άλλες  25 τον Ιούνιο και 25 τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, θα υπάρξει μείωση κατά 150 μονάδες, με το βασικό επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 1,75%», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε μόνο τρεις  περικοπές των 25 μονάδων στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, του Μαΐου και του Οκτωβρίου, με το βασικό επιτόκιο να προσγειώνεται το φθινόπωρο του 2025 στο 4%.

Η στάση του Τραμπ

Η αγορά εκτιμά πάντως ότι η κυβέρνηση Τραμπ οδεύει προς μια τεράστια μάχη με τη Fed. Ο Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του προειδοποιούν  ότι η ατζέντα Τραμπ θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και ήδη η Fed τονίζει την ανάγκη για «δημοσιονομική βιωσιμότητα»,με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. «Η αγορά αντιδρά στην πιθανότητα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ  Τραμπ να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα, με αποτέλεσμα  η Fed να μην βλέπει τόσο επείγουσα τη μείωση των επιτοκίων», προσθέτουν.

Από την JSS Sustainable AM ​​επισημαίνουν ότι τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εξέπληξαν θετικά και, με τη νίκη του Τραμπ, είναι πιθανό η καταναλωτική εμπιστοσύνη και το επιχειρηματικό κλίμα να βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα. Άρα ο κίνδυνος για μια πιθανή ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υποχωρήσει σημαντικά».

Ασθενής η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Από την  άλλη πλευρά ,η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής και ο κίνδυνος πληθωρισμού είναι χαμηλότερος. «Για αυτό και η ΕΚΤ είναι πιθανό να κάνει αρκετές μειώσεις επιτοκίων και επομένως τα ευρωπαϊκά ομόλογα φαίνονται πιο ελκυστικά από τα αμερικανικά και η διαφορά είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Τον Νοέμβριο, τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου PMI της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στις 48,1 μονάδες από 50 τον Οκτώβριο, που αντιπροσωπεύει τη χειρότερη επίδοση του δείκτη σε 10 μήνες. «Αυτό, σε ένα πλαίσιο «πολιτικού χάους» στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ,σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που συνδέεται με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Ήδη, η προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να παρέμβει με πιο επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, προκάλεσε νέες μειώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν το ευρώ και να αγοράζουν δολάρια σε αυτό το πλαίσιο και το ευρώ διαπραγματεύεται ήδη γύρω στο 1,04 δολάρια , το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Στασιμοπληθωρισμός στην ΕΕ

«Η αγορά αντιδρά στην πιθανότητα ο Τραμπ να εφαρμόσει την πολιτική και δασμολογική του ατζέντα, καθώς η Fed έχει μειώσει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των επιτοκίων. Αντίθετα, το ευρώ αντανακλά την αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη  και την πολιτική κρίση στη Γερμανία», επισημαίνουν αναλυτές της Julius.

«Τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. Εκτιμά μάλιστα ότι το οικονομικό περιβάλλον στην ευρωζώνη χαρακτηρίζεται από «στασιμοπληθωρισμό», καθώς μετά την ύφεση στον μεταποιητικό τομέα και οι υπηρεσίες  αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Κάτι που «δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του πολιτικού χάους που επικρατεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης».