Μια προεδρία Τραμπ, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους, έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο. Δασμοί, δημοσιονομική πολιτική, απορρύθμιση και η επίδρασή τους στη νομισματική πολιτική και τις διεθνείς αγορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Η ταραχώδης δεκαετία 2020 – 2029 είναι στα μέσα της και «βρυχάται» πιο δυνατά από ποτέ, με την UBS να της δίνει την ονομασία «The Roaring 20s».
Σε webinar, που οργάνωσε το πρωί της Πέμπτης η UBS και στο οποίο συμμετείχε το Naftemporiki.gr, ο Μαρκ Χέφελε, Chief Investment Officer
Global Wealth Management στην ελβετική επενδυτική τράπεζα, εκτίμησε ότι παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, η εικόνα για την Ευρώπη το 2025 θα είναι ελαφρώς καλύτερη, με την ανάπτυξη πάντως να παραμένει σχετικά υποτονική. Ο εφιάλτης της ύφεσης δεν προβλέπεται να χτυπήσει την πόρτα των Ευρωπαίων, χωρίς να αποκλείεται ένα προσωρινό σοκ αρνητικού ΑΕΠ στη Γερμανία.
Η πολιτική του Τραμπ σε κάθε περίπτωση εντείνει την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά χρέη και τις δικές τους πολιτικές προκλήσεις. Στήριγμα ωστόσο θα προσφέρουν οι μειώσεις επιτοκίων, με την ΕΚΤ να οδηγεί τα επιτόκια 225 μονάδες βάσης χαμηλότερα, όπως είπε ο Θέμης Θεμιστοκλέους, Chief Investment Officer EMEA.
Οι 3 «μεγάλοι» της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, όπως είπε ο Θέμης Θεμιστοκλέους, θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% με 0,8%, ενώ για τη λεγόμενη περιφέρεια οι επιδόσεις θα είναι κοντά στο 2%. Να θυμίσουμε πως για την Ελλάδα η UBS βλέπει ανάπτυξη 2,8% την επόμενη χρονιά και 2,3% το 2026.
Αντίκτυπος Τραμπ στην Ευρώπη μέσω… Κίνας
Σε ερώτηση του Naftemporiki.gr για το πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις νέες πιέσεις στο διατλαντικό εμπόριο και πιθανότατα και στις αλυσίδες εφοδιασμού στη νέα εποχή Τραμπ και την επιστροφή των πολιτικών «Η Αμερική πρώτα», o κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε: «Με την επιβολή δασμών είναι βέβαιο ότι οι εξαγωγές θα επηρεαστούν. Αλλά θα πρέπει να δούμε πόσο υψηλοί θα είναι οι δασμοί και εάν θα είναι οριζόντιοι. Υπάρχει ακόμη υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα εφαρμοστεί από όσα έχει πει προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ».
Εξήγησε ωστόσο πως η Ευρώπη επηρεάζεται και μέσω… Κίνας. Εάν ο Τραμπ κάνει πράξη την επιβολή υψηλότατων δασμών στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, η κινεζική οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα. Και αυτό με τη σειρά της θα έχει αντίκτυπο στη γηραιά ήπειρο, αφού ο δράκος της Ασίας αποτελεί μεγάλη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. «Μία σημαντική επιβράδυνση της Κίνας, θα ήταν πολύ κακά νέα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους;
Η «ανθεκτική» Ελλάδα
«Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, πώς επηρεάζεται η μία μικρή ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η Ελλάδα», ήταν η δεύτερη ερώτηση που θέσαμε. Η ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν μπορεί βεβαίως να μείνει εντελώς αλώβητη από μία επιβράδυνση της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η Ελλάδα «έχει τη δική της δυναμική, χάρη και στη γενναιόδωρη ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που μετριάζει τον όποιο αντίκτυπο εξωτερικών πιέσεων», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Πολ Ντόνοβαν, chief economist, συμπλήρωσε, πως ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει σχετική ανοσία είναι το γεγονός πως δεν στηρίζεται τόσο στις εξαγωγές προϊόντων (που πλήττονται από τους δασμούς) όσο στις εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή στον ισχυρό τουρισμό της. Αυτό την βοηθά σίγουρα να αντεπεξέλθει στο νέο περιβάλλον γεωπολιτικής και εμπορικής αβεβαιότητας.