Η ποινή βαριά, αλλά για πολλούς αναμενόμενη. Ο ιδρυτής της Archegos Capital Management, Μπιλ Χουάνγκ, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης την Τετάρτη, αφού κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση μετοχών και εξαπάτηση τραπεζών.
Το κόλπου που έστησε με το family office του οδήγησε στη μεγαλύτερη κατάρρευση μιας εταιρείας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε κρίνει τον Χουάνγκ από το καλοκαίρι ένοχο για 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης σε τίτλους και της χειραγώγησης της αγοράς. Η ποινή ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ο Χουάνγκ δηλώνει αθώος και σκοπεύει να υποβάλλει ύφεση.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Άλβιν Χέλερσταϊν είπε ότι η ποινή ήταν «ένα μήνυμα προς όλους πως αν δεν ζεις σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να τιμωρηθείς πολύ αυστηρά από το νόμο». Ο Χουάνγκ, φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι και μια γραβάτα, ήταν στωικός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Αισθάνομαι βαθύ πόνο για όλους τους υπαλλήλους του Archegos, τις τράπεζες και τους ανθρώπους που εργάζονταν στις τράπεζες που υπέφεραν», είπε στον δικαστή.
Η κατάρρευση του Archegos συγκλόνισε τη Wall Street την άνοιξη του 2021, όταν τα στοιχήματα του Χουάνγκ έσκασαν. Χρησιμοποιώντας δανεικά χρήματα και παράγωγα που συγκάλυπταν την κολοσσιαία έκθεση της εταιρείας, η Archegos είχε επενδύσει στην ίδια μικρή ομάδα μετοχών σε πολλές τράπεζες.
Το πιο μεγάλο χτύπημα
Οι απώλειες εξαπλώθηκαν στις τράπεζες που κατείχαν τις επενδύσεις για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse και Nomura. Η κατάρρευση της εταιρείας εξαφάνισε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Το χτύπημα των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Credit Suisse, μαζί με άλλα οικονομικά σκάνδαλα, συνέβαλαν στην τελική αναγκαστική πώληση της τράπεζας στην ανταγωνιστική UBS το 2023. Οι δανειστές είπαν ότι δεν γνώριζαν τις συναλλαγές που έκανε ο «Αρχηγός» σε άλλες τράπεζες. Οι εισαγγελείς υπσστήιρξαν ότι εξαπάτησε τις τράπεζες για να λάβει ευνοϊκή χρηματοδότηση και «χρησιμοποίησε ψεύδη και χειραγωγικές στρατηγικές συναλλαγών για να στήσει το χρηματιστήριο υπέρ του». Οι επενδύσεις αρχικά αύξησαν τον πλούτο του από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την κατάρρευση της Archegos.
Ο Χουάνγκ έχασε προσωπικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 ημέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal εκείνη την εποχή.
Τι έγινε με την Archegos
Ο Χουάνγκ, προστατευόμενος του τιτάνα των hedge fund Τζούλιαν Ρόμπερτσον, ίδρυσε την Archegos ως ένα οικογενειακό γραφείο χαμηλού προφίλ που διαχειριζόταν τον προσωπικό του πλούτο. Η εταιρεία είχε τα περισσότερα από τα στοιχεία ενός hedge fund, αλλά δεν χρειάστηκε να συμμορφωθεί με πολλούς κανονισμούς για τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και μπορούσε να παραμείνει κάτω από το ραντάρ των αρχών.
Στην αρχή της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020, οι συναλλαγές και ο δανεισμός της Archegos από τις τράπεζες έφτασαν στο απόγειο και το αποτύπωμά της στην αγορά τελικά αυξήθηκε από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσέφερε στους επενδυτές απόδοση 134% το 2020.
Τραπεζικά στελέχη που συνεργάστηκαν με την Archegos κατέθεσαν ότι παρακινήθηκαν ψευδώς να πιστέψουν ότι μετοχές όπως οι Amazon.com, Apple και η Alphabet ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων συμμετοχών της εταιρείας και μπορούσαν να πουληθούν γρήγορα για να απελευθερωθούν μετρητά.
Οι εισαγγελείς έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες συμμετοχές της κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της ήταν λιγότερο ρευστοποιήσιμες και σχετικά πιο επικίνδυνες εταιρείες μέσων όπως η ViacomCBS και η Discovery και μετοχές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας όπως η Baidu.
Το αμαρτωλό παρελθόν που αγνόησε η Wall Street
Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ ο Χουάνγκ έγινε γνωστός στον χώρο της Wall Street τη δεκαετία του 1990 αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στο hedge fund του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Tiger Management. Έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έφυγε από το fund για να ιδρύσει το δικό του, το οποίο και ονόμασε Tiger Asia το 2001.
Το Tiger Asia ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, διαχειριζόμενο ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του. Μετά την απογείωση ωστόσο ήρθε η απότομη πτώση.
Το 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε δίωξη για insider trading και χειραγώγηση της αγοράς στο fund και προσωπικά στον Χουάνγκ. Η εταιρεία και ο ιδρυτής της αποδέχθηκαν την ενοχή τους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, που σήμανε το τέλος του Tiger Asia.
To 2013 o Χουάνγκ έκανε το comeback του με ένα «οικογενειακό γραφείο» διαχείρισης πλούτου, την Archegos Capital Management, της οποίας το όνομα εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη «αρχηγός». Καθώς τα οικογενειακά γραφεία δεν υποχρεώνονται να καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία στη SEC όπως οι άλλες επενδυτικές εταιρείες άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.
Οι σκιές και η κριτική για τις πρακτικές της εταιρείας είχαν αρχίσει ήδη από το 2018. Αλλά οι μεγάλοι της Wall Street επέλεγαν να κλείνουν τα αυτιά τους για ακόμη 3 χρόνια.