Πρόσφατα η Κίνα εξέδωσε τα αναθεωρημένα «Διοικητικά μέτρα για στρατηγικές επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες από ξένους επενδυτές», τα οποία εστίασαν σε πέντε βασικά ζητήματα όπως οι συνδρομές, οι απαιτήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι επενδυτικές μέθοδοι.
Στοχεύοντας στην ελάττωση των περιορισμών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τα μέτρα μειώνουν σημαντικά τα όρια εισόδου ξένων κεφαλαίων προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και ευρύτερα κανάλια ένταξης στην αγορά για ξένους επενδυτές.
Απευθείας επενδύσεις για μεμονωμένους ξένους επενδυτές σε εισηγμένες εταιρείες με μετοχές τύπου Α
Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν για πρώτη φορά σε ξένα φυσικά πρόσωπα να πραγματοποιούν στρατηγικές επενδύσεις, εξαλείφοντας προηγούμενους περιορισμούς που επέτρεπαν επενδύσεις αποκλειστικά και μόνο από νομικά πρόσωπα ή οργανισμούς.
Πλέον προσφέρονται επενδυτικές ευκαιρίες σε μεμονωμένους ξένους επενδυτές που μπορούν και επιθυμούν να αποκτήσουν κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στην ανάπτυξη κινεζικών εισηγμένων εταιρειών υψηλής ποιότητας.
Ταυτόχρονα, η Κίνα χαλάρωσε τις απαιτήσεις ενεργητικού, καθιστώντας δυνατή την είσοδο στην κινεζική αγορά μικρότερων επενδυτών που διαθέτουν ωστόσο ισχυρές επενδυτικές προθέσεις και συνεπώς διεύρυνε περαιτέρω με τον τρόπο αυτό το πεδίο και τις πηγές των επενδυτικών κεφαλαίων.
Επενδυτικές μέθοδοι με μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία
Οι νέοι κανονισμοί χαλαρώνουν περαιτέρω τους θεσμικούς περιορισμούς, επιτρέποντας στους ξένους επενδυτές να χρησιμοποιούν μετοχές ξένων μη εισηγμένων εταιρειών ως μέθοδο πληρωμής, να μειώσουν αντίστοιχα τα όρια συμμετοχής στις εταιρείες και τις απαιτήσεις περιόδου δέσμευσης μετοχών, και άλλα μέτρα.
Οι αλλαγές αυτές θα προσφέρουν στους ξένους επενδυτές περισσότερο διαφοροποιημένες επενδυτικές μεθόδους και μέσα πληρωμών, θα βελτιώσουν την ευελιξία των επενδύσεων και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο με μετοχές τύπου Α, ενθαρρύνοντας έτσι τα ξένα κεφάλαια να αξιοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία για την αγορά κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.
Η αγορά μετοχών τύπου Α αναμένεται να προσελκύσει περισσότερα «υπομονετικά κεφάλαια». Οι στρατηγικές επενδύσεις από ξένα κεφάλαια χαρακτηρίζονται από μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με ελάχιστη περίοδο δέσμευσης 12 μηνών.
Αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει την είσοδο ξένων κεφαλαίων, ενισχύοντας την κουλτούρα επενδύσεων αξίας και μακροπρόθεσμης προοπτικής στην αγορά.
Ταυτόχρονα, οι νέοι κανονισμοί εισάγουν επίσης μια μέθοδο δημοπρασίας που επιτρέπει στις εισηγμένες εταιρείες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια για να συνεργαστούν σε βάθος με ξένους εταίρους. Αυτό θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση των εταιρειών και θα ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους, επιτρέποντας την υιοθέτηση ώριμων πρακτικών διαχείρισης από το εξωτερικό.
Η συρρίκνωση των περιορισμών και η υιοθέτηση πολιτικών ενθάρρυνσης των επενδύσεων δεν αποτελούν μόνο αναγκαίο παράγοντα για την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και την υγιή λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν ως μέσο ανταπόκρισης στις σημερινές υψηλές απαιτήσεις των ξένων επενδυτών για την αγορά κινεζικών περιουσιακών στοιχείων. Το άνοιγμα της αγοράς προσφέρει ευκαιρίες εκατέρωθεν.
Ως σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, η κινεζική κεφαλαιαγορά ανοίγει διάπλατα την πόρτα της.
Ενώ το παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης γνωρίζει ριζικές αλλαγές και οι διεθνείς ροές κεφαλαίων αλλάζουν αθόρυβα πορεία, η Κίνα προωθεί περαιτέρω το υψηλού επιπέδου άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς της και εντείνει τις ενέργειες προσέλκυσης και αξιοποίησης ξένων κεφαλαίων, αποδεικνύοντας στον υπόλοιπο κόσμο ότι το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς είναι άξιο εμπιστοσύνης.
Τέλος, η χώρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του συντονισμού των επενδυτικών και χρηματοδοτικών λειτουργιών της αγοράς μετοχών τύπου Α και στην ενίσχυση της διεθνούς επιρροής της κινεζικής κεφαλαιαγοράς.