Skip to main content

Mercosur: Επιμένει στο «non» η Γαλλία, «η συμφωνία είναι απαράδεκτη»

REUTERS/Yves Herman

Ύστατη προσπάθεια του Μακρόν να καθυστερήσει την εμπορική συμφωνία

Ο Γάλλος Υπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία Μαρκ Φερατσί επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά  την αντίθεση της κυβέρνησης στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωστή ως Mercosur

Μια συμφωνία «απαράδεκτη […] ως έχει» , κατήγγειλε, εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη «ρητρών» με πολύ λιγότερο περιοριστικά υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής  που θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τους Γάλλους αγρότες .

«Δεν είμαστε αντίθετοι στο διεθνές εμπόριο κατ’ αρχήν, αλλά πρέπει να είναι δίκαιο», επέμεινε. «Οι αγρότες μας και οι βιομήχανοί μας πρέπει να παίζουν με ίσους όρους». Εάν η συμφωνία με τη Mercosur μπορούσε, από την άλλη, να ωφελήσει τους Γάλλους κατασκευαστές διευκολύνοντας τις εξαγωγές τους, ο υπουργός υπερασπίστηκε «μια παγκόσμια προσέγγιση» . «Όταν διαπραγματευόμαστε, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους τομείς », πρόσθεσε, επισημαίνοντας μια συμφωνία που «δεν είναι δίκαιη» για τους αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται αποφασισμένη να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur της Λατινικής Αμερικής μέχρι το τέλος του έτους,  προς μεγάλη απογοήτευση της Γαλλίας , η οποία την αρνείται, ως έχει, και κινητοποιείται. Η συμφωνία εγκρίνεται εάν τουλάχιστον 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού την ψηφίσουν υπέρ της.

Για να αποτραπεί αυτή η υιοθέτηση, τουλάχιστον 4 χώρες πρέπει να ενωθούν για να σχηματίσουν μια μειοψηφία που εμποδίζει. Αλλά αυτό δεν αρκεί: αυτές πρέπει να είναι χώρες με αρκετό πληθυσμό για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές της συμφωνίας να φτάσουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Η Γαλλία πρέπει επομένως να συγκεντρώσει άλλες τρεις χώρες που δεν μπορούν να είναι παρά μόνο η Μάλτα, η Κύπρος ή το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τη Le Figaro. Η Πολωνία και η Αυστρία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο παρελθόν, αλλά η πίεση από τους αμυντικούς, Γερμανία και Ισπανία στην κορυφή, είναι πολύ ισχυρή.

Στη Βραζιλία ο Μακρόν

Μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν που θα βρίσκεται στη Βραζιλία για την G20 και αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Λούλα ντα Σίλβα σκοπεύει να πιέσει προς απόρριψη ή προσωρινό πάγωμα της συμφωνίας. Αμφίβολο βέβαια τι θα μπορέσει να πετύχει καθώς πλέον είναι πολιτικά εμφανώς αποδυναμωμένος μετά τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου στη Γαλλία.

Ο δε Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ πήγε στις Βρυξέλλες άρον άρον με επιστολή 600 νομοθετών την οποία και έδωσε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι καλούν να μην προχωρήσει η συμφωνία. Και ο ίδιος ο Μπαρνιέ την έχει χαρακτηρίσει καταστροφική.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κατευνάσουν τη γαλλική αντίδραση χαρακτηρίζοντάς την υπερβολική, επισημαίνοντας τα πιθανά οφέλη του εμπορικού συμφώνου, όπως το άνοιγμα νέων αγορών για τους Γάλλους παραγωγούς κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Υπάρχει κάτι να κερδίσει ο γαλλικός γεωργικός τομέας από τη συμφωνία της Mercosur», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παρίσι ανησυχεί ότι μια πληθώρα φθηνών γεωργικών προϊόντων θα πλημμυρίσει τη γαλλική αγορά και θα υποβαθμίσει τους αγρότες του. Εκτός από την απαίτηση από τους αγρότες της Mercosur να τηρούν πρότυπα παραγωγής παρόμοια με εκείνα των Ευρωπαίων ομολόγων τους, η Γαλλία θέλει οποιαδήποτε παραβίαση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα να τιμωρείται με κυρώσεις, όπως η αναστολή της συμφωνίας.

Όπως αποκάλυψε το POLITICO, έχει ήδη συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων σε μια προσπάθεια να εξευμενιστεί η Γαλλία. Αλλά σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, «η ιδέα δεν είναι ακόμη ώριμη και το ποσό δεν είναι σαφές».

Οι αγρότες έσπευσαν να καταγγείλουν την πρόταση αυτή, ερμηνεύοντάς την ως ένδειξη ότι η γαλλική κυβέρνηση χάνει το παιχνίδι να εμποδίσει τη συμφωνία. Από την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι αγρότες τέθηκαν επί ποδός προειδοποιώντας για συνέχιση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους.

Με πληροφορίες από Le Figaro, Politico