Οι κάμερες ασφαλείας στο Αικατερίνμπουργκ, την πρωτεύουσα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, κατέγραψαν πρόσφατα δύο μασκοφόρους να εισβάλλουν σε ένα κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων. Καθώς ο ένας έκανε επιδρομή στην ταμειακή μηχανή, ο άλλος έφευγε με 20 κιλά βούτυρο.
Οι κλοπές συσκευασιών βουτύρου αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού στην ρωσική οικονομία. Η επικέντρωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στα όπλα και πυρομαχικά βοήθησε μεν την Μόσχα να διατηρήσει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις τιμές των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης.
«Ένα εργοστάσιο παραγωγής βουτύρου θα ήταν παραπάνω από πρόθυμο στο να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ακόμη και να δουλέψει σε τρεις βάρδιες. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να προσλάβουν», δήλωσε η Αλεξάντρα Προκοπένκο, συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, δήλωσε:
«Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις τον πληθωρισμό και να νικήσεις έναν πόλεμο ταυτόχρονα», σημείωσε, στους Fianacial Times
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει το 8,5% φέτος, διπλάσιο των προβλέψεων.
Οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση, γεγονός που ώθησε ορισμένα καταστήματα να το πωλούν σε ειδικά πλαστικά κουτιά με μαγνητικές κλειδαριές.
Ο Πούτιν έχει ζητήσει από τους οικονομικούς αξιωματούχους να σταθεροποιήσουν τη ρωσική οικονομία ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο σε ποσοστό ρεκόρ, 21%, τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο Ρώσος ο πρόεδρος δεν έχει δείξει καμία ένδειξη ότι θα μειώσει τις δαπάνες για την άμυνα, οι οποίες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν οριστεί στο ποσό ρεκόρ 13,5 δισ. ρουβλίων (138 δισ. δολάρια). «Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση προσπάθειας ανόρθωσης της οικονομίας πέρα από τις δυνατότητές της», δήλωσε η Ελίνα Ριμπάκοβα, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson.
Έξαρση προσλήψεων – Ιστορικό χαμηλό στην ανεργία
Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες οδήγησαν σε έξαρση προσλήψεων στον τομέα, καθώς πολλά εργοστάσια εργάζονται σε τρεις βάρδιες. Το γεγονός κατέβασε την ανεργία στο χαμηλό ρεκόρ του 2,4% και ανάγκασε τους ιδιώτες εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αύξηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς να οδηγηθούν σε τεράστιες αυξήσεις τιμών.
«Η ζήτηση έχει ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα»
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε στο κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ένδειξη ότι «η ζήτηση έχει ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας».
Η αύξηση της αμυντικής δαπάνης ήρθε την ώρα που τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας μειώνονται, οι δυσκολίες μετατροπής του ρουβλίου και οι πιέσεις των ΗΠΑ περιορίζουν τις πληρωμές για αγαθά, αυξάνοντας έτσι το κόστος στην πλευρά της προσφοράς για καθημερινά είδη.
Παράλληλη η Ρωσία γίνεται όλο και περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές, σε μια εποχή που η χώρα δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα τρόπο να περιορίσει το κόστος τους.
Μεγάλη η ψαλίδα της ανισότητας
Οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού γίνονται αισθητές με διαφορετικό τρόπο από τους πολίτες, ανάλογα με την εγγύτητά τους στον αμυντικό τομέα. Τα τελευταία επτά χρόνια, οι μισθοί στην πληροφορική, τη βαριά βιομηχανία και τις κατασκευές έχουν αυξηθεί κατά 170%, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat. Στην εκπαίδευση και τις δημοτικές υπηρεσίες, ωστόσο έχουν αυξηθεί μόνο κατά 10% έως 20%. Η Ναμπιουλίνα δήλωσε στην Κρατική Δούμα: «Οι μισθοί και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται για όλους και υπάρχει σημαντική ανισότητα».