Skip to main content

Στο 1 τρισ. δολ. εκτινάσσεται το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας – Εντείνονται οι φόβοι για νομισματικό πόλεμο

REUTERS/Aly Song

Το πρώτο βήμα θα είναι ο εμπορικός πόλεμος με τους δασμούς - Το επόμενο όμως θα είναι μία πιο σκληρή μάχη νομισμάτων

Λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει και πάλι επισήμως τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία, που θα δείξουν ότι έχει μάλλον καλό λόγο να ανησυχεί για την ταχεία άνοδο της Κίνας.

Παρά την κρίση που πέρασε η κινεζική οικονομία, οι εξαγωγές της παρέμειναν ένα ισχυρότατο όπλο. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας του Σι Τζιπίνγκ αναμένεται να σκαρφαλώσει σε νέα επίπεδα – ρεκόρ.

Το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών της Κίνας εκτινάχθηκε στα 785 δισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες του έτους. Ήταν αυξημένο κατά σχεδόν 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, αν συνεχίσει να διευρύνεται με τους ίδιους ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο του έτους, θα φτάσει στα 1 τρισ. δολάρια.

Αναλυτές τόνιζαν πως το story της κινεζικής οικονομίας είναι και πάλι μίας δύναμης που αναπτύσσεται με βασικό μοχλό τις εξαγωγές, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις από πολλές χώρες, ενώ φαίνεται να δικαιώνει την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει βγάλει το μπαζούκα. Και το κρατάει για τον Τραμπ

Πλεόνασμα έναντι 170 χωρών – Τα επόμενα βήματα

Αρκετές οικονομίες από την Νότια Αμερική έως την Ευρώπη έχουν ήδη αυξήσει τους δασμούς σε συγκεκριμένα κινεζικά αγαθά, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πολλοί θεωρούν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.

Η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου έχει ως αποτέλεσμα οι ξένες εταιρείες να τραβούν χρήματα από την Κίνα, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να υποχωρούν στο 9μηνο. Αν η πτώση συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους η Κίνα θα έρθει αντιμέτωπη με καθαρές εκροές ξένων άμεσων επενδύσεων τουλάχιστον από το 1990, πρώτη χρονιά για την οποία υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Το κινεζικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ έχει αυξηθεί 4,4% φέτος, ενώ εκείνο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διευρυνθεί κατά 9,6% και έναντι των 10 οικονομιών της ΝΑ Ασίας έχει κάνει άλμα 36%. Οι ανισορροπίες εντείνονται και με άλλες χώρες. Η Κίνα εμφανίζει σήμερα εμπορικό πλεόνασμα έναντι 170 χωρών ανά τον κόσμο.

Όπως προειδοποιούν αναλυτές στο Bloomberg η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε εμπορικό, αλλά και σε σκληρό νομισματικό πόλεμο. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει ήδη πει ότι θα αφήσει τη ρουπία να υποτιμηθεί, εάν η Κίνα αφήσει το γιουάν να υποχωρήσει ως «απάντηση» σε πιθανούς αμερικανικούς δεσμούς.