Skip to main content

Οι χώρες BRICS δείχνουν τον δρόμο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Φωτογραφία του Γουάνγκ Τσονγκχού
Πλοία νέας ενεργειακής τεχνολογίας και φορτηγά πλοία περνούν από τα φαράγγια Γουσιά του ποταμού Γιανγκτσέ στην Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας

H συνεργασία αυτή θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη μεταρρύθμιση και βελτίωση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, συμβάλλοντας στη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσαν πρόσφατα όλα τα κράτη να επιστήσουν ιδιαίτερη προσοχή τους πολυδιάστατους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων απαιτεί την περαιτέρω βελτίωση των μηχανισμών συνεργασίας και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των BRICS την προηγούμενη εβδομάδα, η Κίνα πρότεινε μια ενισχυμένη συνεργασία των BRICS, δείχνοντας τον δρόμο για μια ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και για την υπέρβαση των αναπτυξιακών εμποδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ετήσιες φθινοπωρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν στις 21-26 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών δημοσιεύτηκαν εκθέσεις οι οποίες τονίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία μαστίζεται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος. Υπολογίζεται ότι φέτος το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο κίνδυνος συσσώρευσης χρέους παραμένει υψηλός, ενώ διεθνώς εντείνονται οι χρηματοοικονομικές αδυναμίες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων, συνιστώντας τη σταδιακή επαναδημιουργία δημοσιονομικών αποθεματικών, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ευέλικτη προσαρμογή των πολιτικών όπου απαιτείται.

Την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ηγέτες από περισσότερες από τριάντα χώρες συμμετείχαν στον διάλογο BRICS Plus, όπου συζήτησαν εκτενώς για την ενίσχυση των πολυμερών σχέσεων και την προώθηση μιας δίκαιης παγκόσμιας ανάπτυξης και ασφάλειας, κάνοντας έκκληση για μεταρρύθμιση της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τάξης. Η κινεζική πλευρά ανέλυσε διεξοδικά την πρότασή της για μια ενισχυμένη συνεργασία των BRICS με στόχο την αναβάθμιση της υφιστάμενης συνεργασίας των χωρών αυτών καθώς και τη δημιουργία ενός δίκαιου πολυπολικού κόσμου όπου η οικονομική παγκοσμιοποίηση θα ωφελεί τους πάντες.

Η ενισχυμένη συνεργασία των BRICS θα συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, την από κοινού εκμετάλλευση των αναπτυξιακών ευκαιριών και την προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και δίχως αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ενισχυμένος πολιτικός συντονισμός, η προώθηση της απελευθέρωσης και διευκόλυνσης του εμπορίου και των επενδύσεων, και η εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας στην οικονομία, τις επιστήμες και την τεχνολογία θα προωθήσουν παγκοσμίως την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Η ενισχυμένη συνεργασία των BRICS θα προστατέψει την πολυμέρεια και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή του εμπορίου από τη μονομέρεια και τον προστατευτισμό. Χάρη σε αυτή, όλα τα μέρη θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον συντονισμό για να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις και να διατηρήσουν τη σταθερότητα και προβλεψιμότητα της διεθνούς τάξης.

Τέλος, η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μεταρρύθμιση και βελτίωση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, συμβάλλοντας στη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ευκαιρίες της, όλα τα μέρη πρέπει να διατηρήσουν μια ανοιχτή και δίχως αποκλεισμούς στάση, να ενισχύσουν την αμοιβαία τους εμπιστοσύνη, και να προωθήσουν από κοινού μια ουσιαστικότερη και βαθύτερη συνεργασία.