Για άλλη μια φορά, η ΕΕ δεν θέλει να εκπλαγεί από μια εκλογική νίκη του Τραμπ. «Η λίστα για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών, έχει διαμορφωθεί και υπάρχει στα συρτάρια της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
«Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, πριν 8 χρόνια, η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι μιλούσε σοβαρά όταν απειλούσε τότε με δασμούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ο Τραμπ λέει τώρα πως θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και να βλάψει πολλούς τομείς και χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο όλων των εξαγωγών εκτός ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, που έφτασε πέρυσι τα 158 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. .
«Η οικονομική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με το διμερές εμπόριο να εκτιμάται σε περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ουάσιγκτον. Για σύγκριση, το ετήσιο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτιμάται σε 758 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν πάντως μεγάλα ελλείμματα τόσο με την ΕΕ όσο και την Κίνα. «Οι πιθανές απαντήσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα και διαφοροποίηση εμπορικών συνεργασιών για τη μείωση της εξάρτησης από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγούν στη «Ν», παράγοντες της αγοράς.
Ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να διαταράξουν τους εδραιωμένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών. «Τα αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της παραγωγής σε βασικούς εξαγωγικούς τομείς, ωθώντας ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να εξερευνήσουν νέες εμπορικές σχέσεις στην Ασία ή διευρύνοντας την ενδοευρωπαϊκή ζήτηση για τις εξαγωγές τους».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου (IMK) του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, στο Ντίσελντορφ, ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερος. «Σε περίπτωση μεγάλων δασμολογικών φραγμών στην ΕΕ και αντίστοιχων αντιδράσεων από το Πεκίνο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι έως και 4% χαμηλότερο στο τέλος του 2025».
Ποιοι κλάδοι θα πληγούν
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν μηχανήματα και οχήματα (207,6 δισ. ευρώ), χημικά προϊόντα (137,4 δισ. ευρώ) και άλλα προϊόντα της μεταποίησης (103,7 δισ. ευρώ), τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα (με 55,6 δισ. ευρώ). Οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των διατλαντικών εξαγωγών της ΕΕ.
«Εάν επιβληθεί δασμός 10%, αυτές οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν πιθανή απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω του αυξημένου τελικού κόστους, με κίνδυνο επιβράδυνσης της παραγωγής και περικοπών θέσεων εργασίας, εάν οι Αμερικανοί καταναλωτές στραφούν σε άλλες αγορές», τονίζουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». Για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, η απειλή των αμερικανικών δασμών έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης , καθώς η μεταποιητική παραγωγή της ΕΕ μειώνεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια.
Ελλειμμα στις εισαγωγές ενέργειας
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σημαντική διακοπή της ροής ενέργειας από τη Μόσχα, οι ΗΠΑ έχουν γίνει επίσης βασικός προμηθευτής πετρελαίου και LNG, προκαλώντας στην ΕΕ αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα στις εισαγωγές ενέργειας. «Αυτή η αλλαγή δημιούργησε έλλειμμα σε ενεργειακά αγαθά ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 και η επιβολή δασμών 10% στις εξαγωγές της ΕΕ, πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την ανισορροπία, μειώνοντας το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και επηρεάζοντας την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Σύμφωνα μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ κατέγραψε έλλειμμα 104 δισεκατομμυρίων ευρώ στις υπηρεσίες με τις ΗΠΑ, το 2023 – ένα χάσμα που αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2021. «Αν και ο τομέας των υπηρεσιών είναι πιθανό να υποστεί λιγότερες άμεσες επιπτώσεις από τον κλάδο των αγαθών σε ένα δασμολογικό καθεστώς, τυχόν μέτρα αντιποίνων ή κλιμάκωση εμπορικών φραγμών θα μπορούσαν να διαταράξουν τομείς όπως η χρηματοδότηση , ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, που είναι θεμελιώδεις για τις χώρες της ΕΕ που είναι προσανατολισμένες στις υπηρεσίες, όπως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.