Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε την επικαιροποιημένη λίστα με τα εργοστάσια «φάρους». Από τις συνολικά είκοσι δύο μεταποιητικές επιχειρήσεις του παγκόσμιου δικτύου του Οργανισμού, οι δεκατρείς είναι κινεζικές και αφορούν τομείς προηγμένης τεχνολογίας όπως εξοπλισμό για την παραγωγή ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας, και ψηφιακές ιατρικές λύσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Κίνα διαθέτει τα περισσότερα εργοστάσια «φάρους» στον κόσμο.
Τα εργοστάσια που χαρακτηρίζονται ως «φάροι» αφορούν μονάδες παραγωγής οι οποίες δείχνουν τον δρόμο για τον μελλοντικό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το ύψιστο επίπεδο ψηφιοποίησης και ενσωμάτωσης έξυπνων τεχνολογιών στην παγκόσμια μεταποιητική βιομηχανία του σήμερα. Τα κοινά χαρακτηριστικά των «φάρων» που επιλέχθηκαν φέτος αφορούν την έξυπνη παραγωγή, την προώθηση των τεχνολογικών μεταβολών, τη βελτίωση και αναβάθμιση των βιομηχανικών αλυσίδων καθώς και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση πόρων.
Η αυξανόμενη παρουσία εργοστασίων «φάρων» αποτελεί ζωντανή ένδειξη ότι η κινεζική μεταποιητική βιομηχανία επιταχύνει προς κατεύθυνση υψηλής τεχνολογίας, εξυπνότερης και πιο πράσινης παραγωγής. Η Κίνα, κατέχοντας την πρώτη θέση στη συνολική κλίμακα της μεταποιητικής βιομηχανίας για 14 συνεχόμενα χρόνια, είναι η μόνη χώρα που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη βιομηχανική ταξινόμηση των Ηνωμένων Εθνών. Με μια πλήρη βιομηχανική αλυσίδα που καλύπτει τερματικά προϊόντα, εξαρτήματα, πρώτες ύλες και υποστηρικτικό εξοπλισμό, καθώς και τη δυναμική ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, η Κίνα διαμορφώνει σταθερά τη βάση για τα «εργοστάσια φάρων» της επόμενης γενιάς.
Τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τα εργοστάσια «φάρους», πολλές περιοχές της Κίνας υιοθετήσαν σχέδια για την προώθηση του έξυπνου και πράσινου μετασχηματισμού της μεταποίησης. Επιπλέον, πολλές επαρχίες έθεσαν στόχους για την ανάπτυξη προηγμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων στα πρότυπα των εργοστασίων «φάρων», εμπλουτίζοντας συνεχώς την έννοια της «έξυπνης παραγωγής». Αυτό δείχνει ότι οι «σπόροι» του έξυπνου και ψηφιακού μετασχηματισμού μπορούν να ριζώσουν σε διάφορους κάδους και να καρποφορήσουν εντός των ποικίλων διαδικασιών και σημείων διασύνδεσης της μεταποίησης.
Ο ψηφιακός και έξυπνος μετασχηματισμός, ωστόσο, είναι πιο εύκολος στα λόγια παρά στην πράξη. Ορισμένες επιχειρήσεις ακόμα αδυνατούν ή δεν τολμούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και επείγει το να ακολουθηθεί καλύτερα το παράδειγμα των εργοστασίων «φάρων» και να προωθηθούν οι ώριμες τεχνολογίες και τα επιτυχημένα μοντέλα τους, επιτρέποντας στις εταιρείες να επιταχύνουν τον ψηφιακό και έξυπνο μετασχηματισμό τους.
Στο μέλλον πρόκειται να δημιουργηθούν όλο και περισσότεροι «φάροι» που θα αποτελέσουν ισχυρότερα πρότυπα και θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την κινεζική μεταποίηση.