Skip to main content

Κίνα: Νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος

Φωτογραφία του Γουάνγκ Τζιάνγκ Στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ζανγκγιέ, στο χωριό Λίνζε, στην πόλη Ζανγκγιέ της επαρχίας Γκανσού, μαθητές γυμνασίου βιώνουν έναν διαστημικό περίπατο μέσω της τεχνολογίας VR

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με την ολοκλήρωση του διαστημικού της σταθμού, την εξερεύνηση της Σελήνης, την ολοκληρωμένη εξερεύνηση του Άρη και την εκτόξευση πολλών επιστημονικών δορυφόρων

Απώτατο διάστημα, κυματισμοί του χωροχρόνου, πανοραμική άποψη του Ήλιου και της Γης, κατοικήσιμοι πλανήτες και μυστηριώδη ουράνια σώματα. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος και το Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας παρουσίασαν πρόσφατα από κοινού το «Μεσοπρόθεσμο και Μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Επιστήμης του Διαστήματος, 2024-2050». Το έγγραφο αυτό που προτείνει πέντε βασικούς επιστημονικούς στόχους για την προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος, πυροδότησε έντονες συζητήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της επιστήμης του διαστήματος της Κίνας, το οποίο προσφέρει έναν «οδικό χάρτη» συμπαντικής εξερεύνησης. Οι τρεις επιμέρους στόχοι του αφορούν ένα σημαντικό άλμα στο συνολικό επίπεδο της επιστημονικής έρευνας μέχρι το 2027, παγκόσμια πρωτοπορία σε βασικούς τομείς του διαστημικού κλάδου μέχρι το 2035, και το να καταστεί η Κίνα ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην επιστήμη του διαστήματος μέχρι το 2050.

Οι Κινέζοι λένε ότι ένας ουρανοξύστης χρειάζεται γερά θεμέλια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι απαιτείται πρώτα μια σταθερή βάση. Κρίνοντας από την τρέχουσα πορεία της επιστήμης του διαστήματος στη χώρα, έχει πλέον φτάσει ο κατάλληλος καιρός για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με την ολοκλήρωση του διαστημικού της σταθμού, την εξερεύνηση της Σελήνης, την ολοκληρωμένη εξερεύνηση του Άρη και την εκτόξευση πολλών επιστημονικών δορυφόρων όπως ο Wukong, ο Mozi και ο Huiyan. Η κινεζική διαστημική επιστήμη διανύει μια πορεία ταχείας καινοτομίας και ανάπτυξης με σπουδαία επιτεύγματα και πρωτοποριακές ανακαλύψεις. Αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος και τα επιτεύγματα των επιστημονικών ερευνών στην ανίχνευση σωματιδίων της σκοτεινής ύλης, τις δοκιμές της κβαντικής μηχανικής, τα αστροφυσικά πειράματα υψηλής ενέργειας, τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου μαζί με τα δύο πιο ακραία φαινόμενα του άστρου, τις ηλιακές εκλάμψεις και τη στεμματική εκπομπή μάζας, τις αστρονομικές παρατηρήσεις υψηλής ενέργειας στη χρονική διάσταση, τον σχηματισμό και την εξέλιξη της Σελήνης, το περιβάλλον και τη γεωλογική δομή του Άρη και τέλος, τους νόμους που διέπουν την κίνηση των υλικών και τη ζωή στο διάστημα. Αυτές οι ανακαλύψεις συμβάλλουν στην εις βάθος κατανόηση του σύμπαντος και τοποθετούν την Κίνα πιο κοντά στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιστήμης του διαστήματος.

Σε αυτή τη φάση, η δημιουργία του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου θα επιτρέψει στις διαστημικές πρωτοβουλίες της Κίνας να εδραιώσουν τους στόχους τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καταφέρνοντας, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, παγκόσμια και κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα στους τομείς όπου η χώρα διαθέτει γερά θεμέλια και ισχυρά πλεονεκτήματα.

Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί ένα απλό έγγραφο αλλά και έκφραση της πρόθεσης της Κίνας να διαπρέψει στην επιστήμη του διαστήματος. Στο μέλλον, η χώρα δεν πρέπει απλά να αρκεστεί σε μια απλή συμμετοχή, αλλά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος!

Τα οφέλη του σχεδίου αυτού που θα εφαρμοστεί σταδιακά, δεν θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την επιστήμη του διαστήματος. Τρεις είναι οι βασικές πτυχές των διαστημικών δραστηριοτήτων: η επιστήμη του διαστήματος, οι διαστημικές τεχνολογίες και οι διαστημικές εφαρμογές, οι οποίες αλληλοϋποστηρίζονται και συνδέονται στενά μεταξύ τους. Εξ’ αυτών, η πρώτη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των δραστηριοτήτων και πυλώνα για πολλές πρωτοπορίες. Μέσα από την εξερεύνηση των συμπαντικών μυστηρίων και τη διεύρυνση της ανθρώπινης νόησης, η επιστήμη του διαστήματος συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας. Η τελευταία με τη σειρά της στηρίζει την επιστημονική διαστημική έρευνα αξιοποιώντας κρατικά εργαλεία που επιτρέπουν στους επιστήμονες να διερευνήσουν εις βάθος το σύμπαν. Τέλος, οι διαστημικές εφαρμογές αποτελούν το άμεσο αποτέλεσμα της διαστημικής προόδου, και προσφέρουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην ανθρωπότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη και υγιή πορεία των διαστημικών δραστηριοτήτων.

Μέσα από την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, μπορούμε να προσβλέπουμε στην πιο ενεργή παρουσία της Κίνας στο διάστημα. Στο μέλλον, η χώρα θα προσφέρει τη σοφία και της λύσεις της, προωθώντας την εξερεύνηση και αξιοποίηση του διαστήματος προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.